Δίαιτα και γυμναστική καταπολεμούν το διαβήτη
Η απώλεια βάρους και η άσκηση μπορεί να μειώσουν αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη για τουλάχιστον 10 χρόνια, σε περίπτωση παχυσαρκίας. Έρευνες αποκαλύπτουν, πως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι πιο δραστικές από τα φάρμακα στις περιπτώσεις διαβήτη.
Τι γνωρίζουμε ήδη;
Μια από τις βασικότερες αιτίες εμφάνισης διαβήτη στους ενήλικες είναι η απότομη αύξηση βάρους. Οι διαβητικοί πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα ανάλογη με αυτή που πολλαπλασιάζονται και οι παχύσαρκοι. Και δυστυχώς, ο διαβήτης είναι μια ύπουλη ασθένεια, που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από επικίνδυνες παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, ακρωτηριασμούς ή ακόμη και τύφλωση.
Για τον λόγο αυτό, οι γιατροί έψαχναν να βρουν τρόπους να περιορίσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτης σε ήδη παχύσαρκους ανθρώπους. Μια σειρά από έρευνες στην δεκαετία 1990-2000, έγιναν για αυτό τον σκοπό και μία από αυτές, μελέτησε την επίδραση που είχε σε κάποιους ανθρώπους η λήψη ενός φαρμάκου ενάντια στο διαβήτη, η λήψη ενός placebo (ψευδοφαρμάκου) και η αλλαγή στον τρόπο ζωής (με περισσότερη άσκηση και απώλεια βάρους). Η έρευνα έγινε σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet». Χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Διαβήτη και ασθενειών του ήπατος.
Στο τέλος της έρευνας, αποδείχθηκε, πως εκείνοι που είχαν αλλάξει τον τρόπο ζωής τους, τα πήγαν καλύτερα από όλους. Είχαν χάσει τα περιττά κιλά και είχαν μειώσει κατά πολύ τις πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη. Φυσικά, και η λήψη φαρμάκου είχε κάποια αποτελέσματα αλλά όχι τόσο θεαματικά όσο η άσκηση και η σωστή διατροφή.
Μετά από 2 ολόκληρα χρόνια, η έρευνα ολοκληρώθηκε και ανακοινώθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες τα αποτελέσματα. Και τους ζητήθηκε, αν επιθυμούσαν, να συνεχίσουν την έρευνα για 8 χρόνια ακόμη. Ωστόσο, οι επιστήμονες έδωσαν χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της υγείας και στις τρεις ομάδες.
Τι αποκάλυψε η νέα έρευνα;
Μόλις πέρασαν τα 10 χρόνια, τα άτομα, που συμμετείχαν στην ομάδα με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής-δηλαδή με περισσότερη άσκηση και δίαιτα- εμφάνισαν ακόμη λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από διαβήτη. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των τριών ομάδων των συμμετεχόντων, φαίνεται πως μίκρυνε.
Ο αριθμός των ατόμων, που προσβλήθηκαν από διαβήτη ενώ συμμετείχαν στην ομάδα με την άσκηση και την υγιεινή ζωή, παρέμεινε σταθερός (ποσοστό 4,8% κάθε χρόνο). Όμως, μειώθηκε ο αριθμός των διαβητικών που προέρχονταν από τις ομάδες λήψης φαρμάκου και placebo. Μέχρι σήμερα, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, γιατί συνέβη αυτό. Πολλοί επιστήμονες ωστόσο, πιστεύουν, πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας, μετά τα 2 πρώτα χρόνια και οι συμβουλές για καλύτερη διατροφή και άσκηση ακόμη και τους συμμετέχοντες των άλλων ομάδων, μάλλον «έπιασαν τόπο».
Πόσο αξιόπιστα είναι τα ευρήματα;
Η αρχική διετής έρευνα υπήρξε ιδιαίτερα διαφωτιστική. Η άμεση σύγκριση τριών ειδών «θεραπείας», όπως η φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου, το ψέμα (με το placebo) και άρα η βελτίωση της ψυχολογίας και τέλος η αλλαγή στον τρόπο ζωής (με άσκηση και διατροφή) κατέδειξαν, πως ακριβώς αντιδρά το σώμα και ο οργανισμός στο ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη. Έτσι, η άμεση σύγκριση, καθιστά τα αποτελέσματα της έρευνας, ιδιαίτερα αξιόπιστα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει το ίδιο και για τα αποτελέσματα της 8ετους μελέτης, που ακολούθησε. Και αυτό γιατί, οι περισσότεροι πήραν φάρμακα για το διαβήτη ενώ ακολούθησαν κατά γράμμα και τις πολύτιμες συμβουλές για δίαιτα και άσκηση, γεγονός, που μπορεί να επηρέασε κατά πολύ τα τελικά αποτελέσματα.
Πώς επηρεάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας έναν διαβητικό;
Όπως φαίνεται καθαρά από την έρευνα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για έναν διαβητικό από το ασκείται τακτικά, να κρατά το βάρος του σε φυσιολογικά-χαμηλά-επίπεδα και να προσέχει ιδιαίτερα τη διατροφή του. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει αλλά τα αποτελέσματά της θα είναι πραγματικά θεαματικά μόνο αν συνδυαστεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Φυσικά, τα καλά νέα, που προέκυψαν από την έρευνα είναι, πως η προσπάθεια ελέγχου του βάρους, μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα στον οργανισμό ακόμη και μετά από 10 χρόνια!
Αν έχετε ιστορικό κληρονομικότητας διαβήτη στην οικογένειά σας ή αν απλά ανησυχείτε για την ύπουλη αυτή ασθένεια, δεν έχετε παρά να συμβουλευθείτε το γιατρό σας σχετικά με τους τρόπους πρόληψης, όπως αυτοί που αναφέραμε πιο πάνω. Σε κάθε περίπτωση όμως, η άσκηση αλλά και η σωστή διατροφή αποτελούν τα αποτελεσματικότερα «όπλα» όχι μόνο για την πρόληψη πολλών ασθενειών αλλά και για την επίτευξη μιας μακρόχρονης και γεμάτης υγεία ζωής.