Πες μου το επάγγελμά σου, να σου πω πόσο καπνίζεις
Ξέρετε ποιες δουλειές έχουν τους περισσότερους και ποιες τους λιγότερους καπνιστές;
Οι ανθρακωρύχοι, οι εργάτες σε υπηρεσίες τροφίμων και οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, έχουν περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν, συγκριτικά με τους ενήλικες σε άλλες βιομηχανίες, αναφέρει έρευνα του Αμερικανικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Time.
Σε ανάλυση ερευνών που έγιναν μεταξύ 2004-2010, το CDC διαπίστωσε ότι το 30% των εργαζομένων σε ορυχεία και ίσο ποσοστό των εργαζομένων σε ξενοδοχεία και υπηρεσίες τροφίμων ανέφερε ότι καπνίζει. Επίσης, το 29,7% των ενηλίκων που εργάζονται στις κατασκευές, καπνίζει.
Το συνολικό ποσοστό των ενηλίκων καπνιστών στις ΗΠΑ είναι 19,3%. «Στοχευμένες παρεμβάσεις για τον έλεγχο του καπνίσματος στο χώρο εργασίας, ήταν αποτελεσματικές στη μείωση του καπνίσματος και της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα», αναφέρει το CDC, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά καπνίσματος στους εργαζόμενους ενήλικες μειώθηκαν από 27,8% την περίοδο 1987-1994 σε 24,5% την περίοδο 1997-2004, αλλά πλέον είναι σταθερά και η μείωση δεν συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς, καθώς το ποσοστό των καπνιστών βρίσκεται μακριά από το στόχο που είχε θέσει η καμπάνια Healthy People 2010 στο 12% ή χαμηλότερα.
Άλλα επαγγέλματα με υψηλά ποσοστά καπνιστών, είναι αυτά που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση αποβλήτων (24,3%), τις αγοραπωλησίες ακινήτων (23,4%), τον μεταποιητικό τομέα (23,2%) και το λιανικό εμπόριο (23,1%).
Τα επαγγέλματα με το χαμηλότερο ποσοστό καπνιστών είναι οι υπηρεσίες εκπαίδευσης (9,7%), οι ανώτερες διοικητικές θέσεις (10,9%), ο χρηματοοικονομικός και ασφαλιστικός τομέας (13,9%) και οι υπηρεσίες επιστήμης και τεχνολογίας (14%).
Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι τα ποσοστά καπνιστών ήταν υψηλότερα στους νεότερους εργαζόμενους, τους λιγότερο μορφωμένους και τους οικονομικά ασθενέστερους. Εκτιμάται ότι το 23,8% των ηλικιών 18-24 καπνίζουν, όπως και το 28,4% αυτών που δεν έχουν απολυτήριο λυκείου και το 27,7% των ενηλίκων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το CDC συνιστά την αύξηση της εφαρμογής μέτρων που έχουν ότι μειώνουν το κάπνισμα στο χώρο εργασίας και την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα:
• Πολιτικές απαγόρευσης του καπνίσματος στο χώρο εργασίας
• Ατομική ή ομαδική συμβουλευτική για τη διακοπή του καπνίσματος
• Αντικαπνιστικά φάρμακα
• Ενημερωτικές εκστρατείες για τη διακοπή του καπνίσματος
• Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για θεραπείες διακοπής του καπνίσματος
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους εργοδότες να προωθούν μεθόδους διακοπής του καπνίσματος. Η καπνιστική συνήθεια των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, καθώς το κάπνισμα προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις, τόσο στο επίπεδο της υγείας των εργαζομένων, όσο και σε οικονομικό επίπεδο: το κάπνισμα αυξάνει την απουσία από την εργασία και μειώνει την παραγωγικότητα ενώ, αντίθετα η διακοπή του καπνίσματος επιφέρει μείωση των απουσιών από την εργασία και αύξηση της παραγωγικότητας.