Διαιτητικές τροφές: μήπως κάποιες είναι βλαβερές;

diaititikes-trofes-mipos-kapoies-einai-blaberes

ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Προσπαθώντας να χάσουμε βάρος, οι περισσότεροι καταναλώνουμε όλα αυτά τα προϊόντα που προωθούνται ως διαιτητικά και μας υπόσχονται ότι θα χάνουμε κιλά χωρίς να πεινάμε. Αυτή η υπόσχεση, όντως μοιάζει δύσκολη να της αντισταθεί κάποιος, μήπως, όμως, μερικά από αυτά τα προϊόντα κρύβουν κινδύνους;

Ρίχνοντας μια ματιά στα ράφια του σούπερ μάρκετ, είτε βρίσκεστε σε δίαιτα είτε όχι, θα αντικρύσετε πληθώρα προϊόντων να αναγράφουν «light», «χωρίς ζάχαρη», «με λίγες θερμίδες», «χωρίς λιπαρά», «με λίγα λιπαρά» κ.ο.κ., τα οποία υπόσχονται όχι μόνο να μας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, αλλά και να μας προσφέρουν γεύση και τη δυνατότητα να τρώμε, παρ’ όλο που προσπαθούμε να αδυνατίσουμε.

Δυστυχώς, όμως, πίσω από τις ελκυστικές συσκευασίες και τις υποσχέσεις τους, πολλές φορές αυτού του είδους οι τροφές μπορεί να εγκυμονούν παρενέργειες που δεν γνωρίζουμε. Δείτε πώς μπορούν να σας επηρεάσουν κάποια από αυτά, έτσι ώστε να περιορίσετε την κατανάλωσή τους.

Υποκατάστατα ζάχαρης: είναι πράγματι αθώα;

Η ζάχαρη είναι το μόνιμο «βάσανο» αυτού που βρίσκεται σε δίαιτα, αφού πρέπει να… αλλάζει δρόμο όπου τη συναντάει, γι’ αυτό και η προσοχή όλων στράφηκε προς τα εκεί όταν άρχισαν να διαφημίζονται διάφορα προϊόντα με υποκατάστατα ζάχαρης. Μερικά, όμως, κρύβουν παρενέργειες. Συγκεκριμένα:

-Ζαχαρίνη: Πλέον δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής, λόγω του ότι συνδέθηκε με όγκους στην ουροδόχο κύστη.

-Ασπαρτάμη: Είναι εξαιρετικά δημοφιλής, αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποδειχτεί ανθυγιεινή σε εγκύους, διαβητικούς και όσους πάσχουν από φαινυλκετονουρία. Ακόμη, έχει βρεθεί ότι έχει επιπτώσεις και στη μνήμη.

-Στέβια: Πρόκειται για μια από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις του χώρου, η οποία είναι ακόμη πολύ φρέσκια και οι επιδράσεις της στη μαζική κατανάλωση δεν έχουν ακόμη μελετηθεί πλήρως. Προς το παρόν ερευνάται για το κατά πόσο είναι υγιεινή.

Διαιτητικά αεριούχα ποτά: επηρεάζουν το σάκχαρο

Άλλη μια πολύ δημοφιλής κατηγορία για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Πολλά, όμως, από αυτά τα αναψυκτικά παρουσιάζουν ανθυγιεινά επίπεδα νατρίου, ασπαρτάμης, χημικών συντηρητικών και χρωστικών ουσιών, με αποτέλεσμα την πρόκληση διαταραχών στην ισορροπία της ινσουλίνης και του σακχάρου του αίματος σε όσους τα καταναλώνουν σωρηδόν.

Διαιτητικά γλυκά: πόσο διαιτητικά είναι;

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι σοκολάτες διαίτης, τα διαιτητικά μπισκότα και τα μπισκότα με υψηλό ποσοστό φυτικών ινών. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι πολλά από τα τρόφιμα αυτά περιέχουν υψηλά επίπεδα λίπους, το οποίο είναι επίσης παχυντικό, ενώ η γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη, που περιέχουν τα περισσότερα γλυκά διαίτης, επιβραδύνει την απώλεια βάρους, καθώς επεμβαίνει στο μεταβολισμό της ινσουλίνης.

Διαιτητικές τροφές πρωινού: δείτε τι περιέχουν

Η διαιτητική αυτή ομάδα περιέχει τροφές που καταναλώνουμε κυρίως στο πρωινό, όπως μαρμελάδες διαίτης, φρουτοχυμούς διαίτης, διαιτητικά τσουρεκάκια κ.λπ., τα οποία υπόσχονται να κάνουν την ημέρα να ξεκινάει σωστά και με λίγες θερμίδες. Πρέπει, όμως, να αποφεύγετε αυτά που περιέχουν πρόσθετη ασπαρτάμη και να προτιμάτε αυτά που έχουν παρασκευαστεί με αλεύρι ολικής άλεσης τύπου 100%.

Σνακ χωρίς χοληστερίνη: υπερτερούν ως ένα βαθμό

Ίσως να έχετε συναντήσει στα σούπερ μάρκετ «πατατάκια χωρίς χοληστερίνη» ή άλλου είδους τροφές με αυτή την ιδιότητα. Η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με το απλό πατατάκι, αυτό χωρίς χοληστερίνη υπερτερεί, αφού έχει τηγανιστεί σε πιο υγιεινό λάδι, αλλά και πάλι χρειάζεται σύνεση στην κατανάλωση αυτών των προϊόντων, γιατί περιέχουν κορεσμένα λίπη, τα οποία ούτως ή άλλως αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Διαιτητική μαργαρίνη: επιλέξτε τη σωστή

Θεωρείται από τους περισσότερους ειδικούς ανθυγιεινή και μπορεί να οδηγήσει σε εναποθέσεις λίπους στην καρδιά, λόγω των τρανς λιπαρών οξέων, γι’ αυτό καλύτερα να την αποφεύγετε ή να προτιμάτε τη μαργαρίνη που δεν παρασκευάζεται με τη μέθοδο της υδρογόνωσης, αλλά από φυτικά έλαια.

Νερό με γεύση: προτιμήστε το φυσικό νερό

Παρ’ όλο που θεωρείται πιο υγιεινό από αναψυκτικά και διαιτητικά ποτά, το νερό που κυκλοφορεί στην αγορά με διάφορες γεύσεις βοτάνων ή φρούτων, μπορεί να έχει κάποιο ποσοστό ασπαρτάμης. Προτιμήστε το παλιό, καλό, αυθεντικό νερό της βρύσης και αν είναι δυνατόν, το φιλτραρισμένο.