Δίαιτα χωρίς αποτέλεσμα; Μάλλον φταίει το «φαινόμενο πλατό»...

diaita-xoris-apotelesma-mallon-ftaiei-to-fainomeno-plato

ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Η απόφαση πάρθηκε όσο δύσκολη και αν ήταν. Ξεκινήσατε τη δίαιτα, χάσατε τα πρώτα κιλά αλλά ξαφνικά παρά τις προσπάθειές σας η ζυγαριά «σκάλωσε» στο ίδιο σημείο. Τι ακριβώς φταίει; Μάλλον το «φαινόμενο πλατό»...

Η απόφαση πάρθηκε όσο δύσκολη και αν ήταν. Ξεκινήσατε τη δίαιτα, χάσατε τα πρώτα κιλά αλλά ξαφνικά παρά τις προσπάθειές σας η ζυγαριά «σκάλωσε» στο ίδιο σημείο. Τι ακριβώς φταίει; Μάλλον το «φαινόμενο πλατό»...

Το χαμόγελο δεν λέει να εγκαταλείψει το πρόσωπό σας. Τα πρώτα αποτελέσματα της δίαιτας που ακολουθείτε είναι πλέον ορατά. Φίλοι και γνωστοί σας παινεύουν για την προσπάθειά σας και εσείς συνεχίζετε με κέφι μια δίαιτα που στην αρχή τουλάχιστον σας φαινόταν «βουνό».

Όμως, καθώς οι εβδομάδες προχωρούν κάτι δεν πάει καλά. Η ζυγαριά σας δείχνει πεισματικά έναν συγκεκριμένο αριθμό και δεν λέει να κατέβει παρόλο που εσείς εντείνετε τις προσπάθειές καταναλώνοντας όλο και λιγότερες θερμίδες.

Τι φταίει;

Και μονομιάς ο αρχικός σας ενθουσιασμός μετατρέπεται σε απογοήτευση καθώς βλέπετε τις προσπάθειές σας να μην αποδίδουν όπως γινόταν στην αρχή. Ωστόσο, οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί. Για όλα φαίνεται πως ευθύνεται το λεγόμενο «φαινόμενο πλατό», το σημείο εκείνο δηλαδή σε μια δίαιτα που ο οργανισμός «αναπαύεται» και δεν χάνει κιλά παρά τις διατροφικές στερήσεις και τη γυμναστική.

Ο ειδικός παθολόγος ειδικευμένος σε θέματα παχυσαρκίας, Βασίλης Ζημιάρης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το φαινόμενο πλατό είναι η περίοδος εκείνη κατά τη διάρκεια μιας υποθερμιδικής δίαιτας κατά την οποία ο ασθενής δεν χάνει ούτε βάρος ούτε λίπος παρότι ακολουθεί κανονικά το διατροφικό του πρόγραμμα. Το φαινόμενο «πλατό» είναι γνωστό αλλά δεν έχει μελετηθεί επισταμένα παρόλο που συμβαίνει στο 88% των ατόμων που κάνουν δίαιτα. Δεν χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση λόγω της μικρής του διάρκειας, η οποία είναι 5-17 ημέρες, με μέσο όρο τις 9 ημέρες. Αρκεί να μη φάει κανείς περισσότερο, γιατί θα βάλει βάρος».

Ο δρ. Ζημιάρης που παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του με τίτλο «Πότε εμφανίζεται το φαινόμενο πλατό στη δίαιτα» στο 1ο επιστημονικό συνέδριο SIRNA, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Καζέρτα της Ιταλίας, ανέφερε πως η βασικότερη αιτία που προκαλεί το φαινόμενο «πλατό» είναι η ομοιόσταση.

Λέγοντας ομοιόσταση αναφερόμαστε στη φυσιολογική τάση του οργανισμού να διατηρεί το εσωτερικό περιβάλλον του σταθερό, παρ' όλες τις αλλαγές που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Ζημιάρης «πρακτικά επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, καθώς ο οργανισμός προσαρμόζεται στις μειωμένες θερμίδες που προσλαμβάνει»

Τι πρέπει να κάνετε;

Απολύτως τίποτα απαντούν οι ειδικοί. Το φαινόμενο «πλατό» συνήθως διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία καθώς πρόκειται για κάτι εντελώς συνηθισμένο αλλά και συνάμα παροδικό. Τα άτομα που ακολουθούν μια συγκεκριμένη δίαιτα θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους χωρίς να απογοητεύονται για το μικρό αυτό διάστημα που η ζυγαριά «σκαλώνει» αλλά συνάμα θα πρέπει να είναι και ιδιαίτερα προσεκτικά να μην καταφύγουν σε διατροφικές «παρασπονδίες» γιατί μπορεί έτσι να πάρουν επιπλέον κιλά.