Πώς μπορεί η ζάχαρη να «χωρέσει» σε μια δίαιτα;

zaxari-xeili
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Κι όμως, μια δίαιτα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να αποχαιρετήσουμε δια παντός τη ζάχαρη.

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η προτίμησή μας στη γλυκιά γεύση είναι έμφυτη. Γνωρίζατε, όμως, ότι μπορείτε να συμπεριλάβετε τη ζάχαρη και τα γλυκά τρόφιμα και ροφήματα στη διατροφή σας, ακόμη και σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους; Αν ναι, σας υπενθυμίζουμε ότι το κλειδί για να το καταφέρετε, είναι να τα καταναλώνετε με μέτρο και πάντα στο πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου συγκεκριμένων θερμίδων, ώστε, για παράδειγμα, να μην διαταράσσεται το «ενεργειακό ισοζύγιο» και να μην αυξάνεται το σωματικό βάρος. Αν δεν το γνωρίζατε, αυτό είναι πολύ λογικό, αφού καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με πληθώρα πληροφοριών –όχι απαραίτητα επιστημονικά τεκμηριωμένων-που μας συστήνουν να «εξοστρακίσουμε» καθετί γλυκό από τη διατροφή μας.

Η ζάχαρη δεν προσδίδει περισσότερες θερμίδες από τα άλλα θρεπτικά συστατικά
Όπως όλοι οι υδατάνθρακες, η ζάχαρη αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ τις ίδιες θερμίδες αποδίδουν και οι πρωτεΐνες. Ένα γραμμάριο λίπους παρέχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ επίσης ένα γραμμάριο αλκοόλ παρέχει 7 θερμίδες. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι όλα τα θρεπτικά συστατικά –τόσο η ζάχαρη, όσο και τα λιπαρά ή/και οι πρωτεΐνες και το αλκοόλ- μπορούν να μας «παχύνουν» αν τα καταναλώνουμε σε υπέρμετρες ποσότητες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το σύνολο των θερμίδων που προσλαμβάνουμε μέσα στην ημέρα. Άδικα λοιπόν κατηγορούμε συγκεκριμένα τρόφιμα και συστατικά για την αύξηση του βάρους μας.

Μάθετε πόση ζάχαρη μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά
Σύμφωνα με τις τελευταίες σχετικές οδηγίες που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για παιδιά και ενήλικες, η πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας (ενδεικτικά, σε μία μέση δίαιτα 2000 θερμίδων το 10% αντιστοιχεί σε 200 θερμίδες ή 50 γραμμάρια σακχάρων). Διευκρινίζουμε ότι ελεύθερα σάκχαρα εννοούνται εκείνα που προστίθενται σε τρόφιμα και ροφήματα από εμάς τους ίδιους ή τους παραγωγούς και τη βιομηχανία τροφίμων, όσο και εκείνα που περιέχονται φυσικά στο μέλι και τους φυσικούς χυμούς φρούτων.

Με λίγα λόγια...

Καταναλώστε ζάχαρη, αλλά χωρίς υπερβολές!
Η ζάχαρη λοιπόν, μπορεί να περιλαμβάνεται σε μια ισορροπημένη διατροφή και κυρίως σε ένα δραστήριο τρόπο ζωής, χωρίς να «ανεβάζει» το δείκτη της ζυγαριάς μας, εφόσον δεν υπερκαταναλώνεται, όπως ισχύει και με οτιδήποτε άλλο στη διατροφή μας. Μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για το συγκεκριμένο θέμα, αρκεί για να μας φέρει αντιμέτωπους με δεκάδες αντικρουόμενες ιστορίες που μπορεί να μας δημιουργήσουν ερωτηματικά. Είναι σημαντικό λοιπόν, να «φιλτράρουμε» πάντοτε τις πληροφορίες που διαβάζουμε και να εμπιστευόμαστε τις θέσεις αρμόδιων φορέων υγείας για τα θέματα αυτά. (Πηγή: http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sugars_intake/en/)

Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc, Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, [email protected]