Τσάμπα τρέχουμε;
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ασκούνται καθημερινά χάρη στο τρέξιμο. Όμως, μια έρευνα αποκαλύπτει, πως τα οφέλη από το τζόγκινγκ, είναι μάλλον μηδαμινά, άρα … τσάμπα τρέχουμε;
Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε, πως τα οφέλη του τρεξίματος αλλά και κάθε αερόβιας άσκησης, είναι πολλά και ποικίλα για τους αθλούμενους. Όμως, μια έρευνα, απέδειξε, πως τα οφέλη της άσκησης καθορίζονται με σαφήνεια από τα γονίδιά μας και έτσι, η άσκηση παίζει ελάχιστο ρόλο στη διαμόρφωση του σωματότυπου μας…
Κανένα όφελος από τη γυμναστική;
Η έρευνα του πανεπιστημίου του Λονδίνου αναφέρει, πως ποσοστό γύρω στο 20%, δεν αποκομίζει σχεδόν κανένα όφελος από την τακτική άσκηση. Για τους ανθρώπους αυτούς, η τακτική αερόβια γυμναστική, ουσιαστικά θα συνεισφέρει ελάχιστα στην καταπολέμηση ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, που οι ερευνητές συνιστούν στους πάσχοντες από αυτές τις ασθένειες, να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους, για να διατηρήσουν την καλή κατάσταση της υγείας τους, όπως είναι η βελτίωση της διατροφής ή η συνταγογραφημένη λήψη φαρμάκων.
Στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Applied Physiology», ζητήθηκε σε πάνω από 500 συμμετέχοντες από την Ευρώπη και την Αμερική, να λάβουν μέρος σε διάφορα προγράμματα αεροβικής γυμναστικής, αθλούμενοι επί μισή ώρα για 5 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, ένα ποσοστό των αθλούμενων της τάξης του 20%, αποδείχθηκε, πως δεν είχε κανένα απολύτως όφελος στην πρόσληψη οξυγόνου εξαιτίας της άσκησης. Επίσης, σε ένα ποσοστό γύρω στο 30%, φάνηκε, πως δεν αυξήθηκε η ευαισθησία τους στην ινσουλίνη, γεγονός, που αποδεικνύει καθαρά, πως η άσκηση, δεν βοήθησε καθόλου στην καταπολέμηση του διαβήτη.
Εξατομικευμένες θεραπείες για κάθε πάθηση
Οι επιστήμονες ανέφεραν, πως η έρευνα αυτή, σταδιακά θα ανοίξει το δρόμο, για περισσότερο εξατομικευμένες μελέτες, όπου οι ασθενείς, θα μπορούν μέσω μιας εξέτασης DNA, να αποφασίζουν μαζί με το γιατρό τους, για τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης της πάθησής τους.
Πριν ακόμη ολοκληρωθούν τα προγράμματα των ασκήσεων, η πλειοψηφία των αθλούμενων, είχε να επιδείξει σημαντική αύξηση της λήψης οξυγόνου, γεγονός, που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αεροβική άσκηση.
Μια λεπτομερέστερη ανάλυση DNA στους συμμετέχοντες στην έρευνα, αποκάλυψε, πως στον καθένα τους υπήρχαν τουλάχιστον 30 διαφορετικά γονίδια, τα οποία εμπλέκονται στο ποσοστό λήψης οξυγόνου στον οργανισμό εξαιτίας της άσκησης. Και από αυτά τα 30 γονίδια, τα 11, αποδείχθηκε, πως καθορίζουν, το αν ένας άνθρωπος επωφελείται από την αεροβική άσκηση ή όχι.
Τα γονίδια της γυμναστικής
Οι μελετητές αναφέρουν, πως είναι ήδη γνωστό, το γεγονός, ότι η χαμηλή πρόσληψη οξυγόνου, αποτελεί έναν σοβαρό παράγοντα, για την εμφάνιση πρόωρων ασθενειών και αιφνίδιου θανάτου και γι’ αυτό, πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους, να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα αερόβιων ασκήσεων, προκειμένου να αυξήσουν το ποσοστό πρόσληψης οξυγόνου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το πόσο θα είναι ή όχι αποτελεσματική η άσκηση αυτή, εξαρτάται πολύ περισσότερο από τον γονιδιακό μας χάρτη και όχι από την προσπάθεια που καταβάλλουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης.