Τι είναι οι αιμορροϊδες και πώς αντιμετωπίζονται;
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη ταλαιπωρούνται από αιμορροϊδες. Διαβάστε, τι ακριβώς είναι οι αιμορροϊδες, γιατί προκαλούνται και πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Τι είναι οι αιμορροϊδες;
Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι οι αιμορροϊδες είναι διατεταμένες φλέβες. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι αιμορροϊδες είναι «μάζες αγγείων», οι οποίες αποτελούνται από μικρού μεγέθους αρτηρίες και φλέβες που διαπλέκονται μεταξύ τους.
Πού βρίσκονται οι αιμορροϊδες;
Αιμορροϊδες υπάρχουν τόσο στο κατώτερο τμήμα του παχέως εντέρου (εσωτερικές αιμορροϊδες) όσο και στον πρωκτό (εξωτερικες αιμορροϊδες)
Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροϊδες;
Ναι. Οι αιμορροϊδες είναι απαραίτητες γιατί, σε φυσιολογικές συνθήκες, συμβάλλουν στον έλεγχο εξόδου των κοπράνων κατά την αφόδευση. Επομένως όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροϊδες. Όταν όμως οι αιμορροϊδες προκαλούν συμπτώματα τα οποία είναι δυσάρεστα για τον ασθενή τότε χρησιμοποιούμε τον όρο «αιμορροϊδοπάθεια»
Ποια είναι η αιτιολογία της αιμορροϊδοπάθειας;
Η αιτία της αιμορροϊδοπάθειας είναι άγνωστη. Παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορροϊδοπάθειας είναι οι ακόλουθοι:
-Χρόνια δυσκοιλιότητα
-Παχυσαρκία
-Συχνή άρση βάρους
-Εγκυμοσύνη
-Καθιστική ζωή
-Παρατεταμένη ορθοστασία
-Συχνή κατανάλωση αντιφλεγμονωδων φαρμάκων.
Αντίθετα με την παλαιότερη αντίληψη, δεν υπάρχει κάποιος παράγοντας της τροφής (κοκκινο κρασί, αλμυρά, φράουλες κτλ) ο οποίος να προκαλεί αιμορροϊδοπάθεια.
Ποια είναι τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας;
Το συχνότερο σύμπτωμα της αιμορροϊδοπάθειας είναι η αιμορραγία. Συνήθως το αίμα το οποίο οφείλεται σε αιμορροϊδοπάθεια είναι ζωηρό (ανοιχτό) κόκκινο, εμφανίζεται αμέσως μετά την κένωση στο χαρτί υγείας ή πέφτει στη λεκάνη σαν σταγόνα ερυθρού αίματος. Η μακροχρόνια απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία.
Είναι απαραίτητο να τονισθεί ότι σε κάθε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει απώλεια αίματος στα κόπρανα ο ασθενής πρέπει να υποβάλεται σε κολονοσκόπηση. Η κολονοσκόπηση είναι απαραίτητη γιατί η αιμορραγία μπορεί να μην οφείλεται σε αιμορροϊδοπάθεια αλλά σε άλλο σοβαρότερο νόσημα του παχέως εντέρου.
Ένα άλλο σύμπτωμα των αιμορροϊδων είναι η πρόπτωση. Όταν οι εσωτερικές αιμορροϊδες προπίπτουν γίνονται ψηλαφητές από τον ασθενή, δημιουργούν ένα αίσθημα βάρους στην περιοχή του πρωκτού και συχνά προκαλούν εκροή βλέννης η οποία και εμφανίζεται στο εσώρουχο του ασθενούς.
Ποιες είναι οι επιπλοκές της αιμορροϊδοπάθειας;
Η συχνότερη επιπλοκή των εξωτερικών αιμορροϊδων είναι η θρόμβωση. Οι αιμορροϊδες θρομβώνονται συνήθως μετά από απότομη άρση βάρους, μετά από οξύ επεισόδιο δυσκοιλιότητας και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε θρόμβωση αιμορροϊδας παρατηρείται οξύς, βασανιστικός για τον ασθενή, πόνος. Ο πόνος είναι τόσο έντονος ώστε ο ασθενής δεν μπορεί ούτε να καθήσει ούτε να αφοδεύσει.
Μία σπανιότερη επιπλοκή της αιμορροϊδοπάθειας είναι η διαπύηση (μικροβιακή φλεγμονή) της θρομβωμένης αιμορροϊδας με αποτέλεσμα τη δημιουργία αποστήματος και συριγγίου. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σοβαρή επιλοκή καθώς ο ασθενής εμφανίζει υψηλό πυρετό με ρίγος και χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης
Πώς αντιμετωπίζεται η αιμορροιδοπάθεια;
Όλοι οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια πρέπει να ακολουθούν τις ακόλουθες οδηγίες στην καθημερινότητά τους
- Αποφεύγετε να φοράτε στενά παντελόνια, στενά εσώρουχα
-Μην αναστέλετε την ανάγκη για κένωση
-Να καταναλώνετε άφθονα υγρά (τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό καθημερινά)
-Αποφεύγετε τη συστηματική άρση βάρους
-Προσπαθήστε να κάνετε συχνά ήπια σωματική άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι κ.α.)
-Αποφεύγετε την κατανάλωση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
-Αποφεύγετε το πλύσιμο με κρύο ή καυτό νερό στην περιοχή του πρωκτού (προτιμάτε το χλιαρό λουτρό).
Στην περίπτωση κατά την οποία τα συντηρητικά αυτά μέτρα δεν αποδώσουν και το πρόβλημα συνεχίζεται ή/και επιδεινώνεται η αιμορροϊδοπάθεια πρέπει να αντιμετωπιστεί με ριζικότερες μεθόδους καθώς η χρήση φαρμακευτικής αγωγής είτε από το στόμα είτε σε μορφή αλοιφών ή υποθέτων συνήθως δεν έχει αποτελέσματα.
Είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν πλήρως οι αιμορροϊδες χωρίς χειρουργική επέμβαση;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι, σήμερα, μπορούμε να εξαλείψουμε πλήρως την αιμορροϊδοπάθεια χωρίς να υποβάλουμε τον ασθενή στην ταλαιπωρία, και στους πιθανούς κινδύνους, μιας χειρουργικής επέμβασης. Η μέθοδος την οποία εφαρμόζουμε ονομάζεται απολίνωση (ligation) αιμορροϊδικών όζων.
Η απολίνωση είναι μία ανώδυνη μέθοδος, διαρκεί λιγότερο από είκοσι λεπτά και διενεργείται με τοπική αναισθησία. Οι παρενέργειες είναι σπανιότατες και περιλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα για 4-5 ημέρες, η οποία αντιμετωπίζεται με ήπια καθαρτικά και ένα αίσθημα βάρους στην περιοχή του πρωκτού για 2-3 ημέρες. Μετά την απολίνωση δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του. Την επόμενη ημέρα μετά την απολίνωση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει χωρίς πρόβλημα στις καθημερινές δραστηριότητες του.
Του Αναστάσιου Ρούσσου, Γαστρεντερολόγου-Ηπατολόγου, Διδάκτωρ Msc.Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Αθηνών και επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr .