Πόσο μας ωφελεί το (πράσινο) τσάι;

poso-mas-ofelei-to-prasino-tsai

ΔΕΥΤΕΡΑ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Τις ώρες που εμείς πίνουμε καφέ, οι Άγγλοι προτιμούν το τσάι και απ’ ό,τι φαίνεται ξέρουν τι κάνουν, αφού το ρόφημα αυτό ευεργετεί και τονώνει τον οργανισμό μας – ειδικά στην… «πράσινη» μορφή του.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει για το τσάι αποδεικνύουν συνεχώς ότι πρόκειται για ένα ελιξίριο ζωής, αφού κάνει καλό στην καρδιά, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο, προλαβαίνει το διαβήτη και την άνοια και γενικότερα συνδέεται πολλαπλά οφέλη.

Αν και ορισμένες φορές, οι ιδιότητές του μπορεί να συνοδεύονται από υπερβολή (για παράδειγμα δεν μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη, ούτε να αυξήσει τη γονιμότητα), παρ’ όλ’ αυτά είναι ένα πολλά υποσχόμενο ρόφημα που μπορεί να αποτοξινώσει τον οργανισμό μας και να τον προστατεύσει από πολλές παθήσεις.

Τα είδη του

Όταν μιλάμε για τσάι, μπορεί να αναφερόμαστε στα 5 είδη του: το μαύρο, το πράσινο, το άσπρο, το oolong και το κόκκινο . Αυτό που διαφοροποιεί το ένα από το άλλο είναι ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζονται τα φύλλα του και το πόσο ώριμα είναι, παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τόσο τη γεύση του, όσο και τη θρεπτική του αξία.

Το μαύρο τσάι, για παράδειγμα, παράγεται από φύλλα που έχουν αποξηραθεί κι έπειτα οξειδωθεί, όσον αφορά το πράσινο τσάι, όμως, δεν επέρχεται οξείδωση στα φύλλα του – ή πραγματοποιείται, αλλά σε πολύ μικρό ποσοστό. Το oolong υπόκειται σε μερική οξείδωση, ενώ το άσπρο ούτε αποξηραίνεται, ούτε οξειδώνεται.

Και οι τέσσερις τύποι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, φυτικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν τα κύτταρα από διάφορες βλάβες που ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο ή άλλες παθήσεις. Οι πολυφαινόλες είναι, μάλιστα, αυτές που έχουν κάνει το τσάι τόσο διάσημο, λόγω των ιδιοτήτων του.

Τα… φώτα της δημοσιότητας, όμως, έχουν πέσει κυρίως στο πράσινο τσάι, το οποίο συγκεντρώνει την υψηλότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών – συγκεκριμένα ένα τύπο δραστικών ενώσεων της οικογένειας των φλαβονοειδών, τις κατεχίνες, οι οποίες αποτελούν τα πιο δραστικά αντιοξειδωτικά.

Πράσινο τσάι: το πιο ευεργετικό

Αυτός ο τύπος τσαγιού παράγεται αποκλειστικά από τα φύλλα του φυτού Camelia sinensis, τα οποία υπόκεινται σε ελάχιστη οξείδωση κατά την επεξεργασία. Οι Κινέζοι, μάλιστα, γνωρίζουν τα οφέλη του πράσινου τσαγιού από τα αρχαία χρόνια και το χρησιμοποιούν σε διάφορες θεραπείες εδώ και… 4000 χρόνια, ενώ πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά τον οργανισμό μας με διάφορους τρόπους, καθώς είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών και μετάλλων. Πού ακριβώς, όμως, μπορεί να μας ωφελήσει;

-Δρα κατά του καρκίνου

Το πράσινο τσάι αποτελεί ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό ρόφημα, το οποίο παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς οι πολυφαινόλες του προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος και βοηθούν στην απομάκρυνση των κυττάρων που παρουσιάζουν αρνητικά στοιχεία. Βοηθάει κατά πολύ στην παρεμπόδιση εμφάνισης καρκίνου του γαστρεντερικού, ενώ δρα αποτρεπτικά και στον καρκίνο των πνευμόνων και του στήθους.

- Βοηθά στην απώλεια βάρους

Πρόσφατη μελέτη Ελβετών επιστημόνων κατέληξε στο ότι η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό του σώματος μέχρι και 4%. Παρ’ όλο που είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όντως ισχύει κάτι τέτοιο, οι διατροφολόγοι ανά τον κόσμο αναφέρουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, λόγω του ότι από μόνο του δεν έχει θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια καλή πηγή υγρού απαραίτητου για τον οργανισμό.

-Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Τα αντιοξειδωτικά στο πράσινο τσάι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων στο αίμα, υψηλής αρτηριακής πίεσης, αυξημένου σακχάρου και αύξησης της κακής LDL χοληστερόλης, προστατεύοντας έτσι από πολλές απόψεις την υγεία της καρδιάς μας. Η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) που περιέχει, θεωρείται ότι καθυστερεί την ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας, ενώ γενικότερα το πράσινο τσάι βελτιώνει την αναλογία καλής και κακής χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια.

-Ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Τα πολυσακχαρίδια και οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού μπορούν να ρίξουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας την εμφάνιση διαβήτη.

-Βελτιώνει τα δερματικά προβλήματα

Το πράσινο τσάι είναι μια από τις φυσικές λύσεις αντιγήρανσης που βελτιώνουν την επιδερμίδα, λόγω –και πάλι- της αντιοξειδωτικής του δράσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μια καλή φυσική λύση όσον αφορά την ακμή, την ψωρίαση, τα εξανθήματα, ενώ μπορεί να μειώσει και την εμφάνιση ρυτίδων σε ένα ποσοστό.

-Προστατεύει την οδοντική υγεία

Αποτελεί πηγή φθορίου, κάνοντας έτσι καλό στην υγεία των δοντιών και καταστέλλει τη διαδικασία δημιουργίας πλάκας, καταστρέφοντας τα βακτήρια που τη δημιουργούν. Παράλληλα με αυτή του τη δράση, καταστρέφει και τα βακτήρια που δημιουργούν άσχημη αναπνοή.

-Τονώνει το ανοσοποιητικό

Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο πράσινο τσάι πιστεύεται ότι βελτιώνουν το ανοσοποιητικό μας σε αξιοσημείωτα επίπεδα, μειώνουν τις εξάρσεις αλλεργιών, ενώ οι αντιβακτηριδιακές και αντιιικές του ιδιότητες μας προστατεύουν από τη γρίπη, το κρύωμα και τις ιώσεις.

-Καταπραΰνει το στρες

Οι κατεχίνες, το πιο δραστικό συστατικό του πράσινου τσαγιού, έχουν και αγχολυτικές ιδιότητες, ενώ το αμινοξύ θειανίνη βοηθάει στην παραγωγή και απελευθέρωση της ντοπαμίνης (ενός νευροδιαβιβαστή που μεταφέρει μηνύματα από τη μια περιοχή του εγκεφάλου στην άλλη), έτσι ώστε ντοπαμίνη και θειανίνη μαζί να χαρίσουν στον οργανισμό ένα αίσθημα ευζωίας.

Πώς να το καταναλώσετε;

-Αν και πρόκειται για κάτι φυσικό, θα πρέπει να προσέξετε να μην το παρακάνετε, γιατί ενδέχεται να μειώσετε τα οφέλη του, αλλά και να υποστείτε παρενέργειες (κιτρίνισμα δοντιών, ένταση λόγω της καφεΐνης που περιέχει κ.λπ). Τρία φλιτζάνια την ημέρα αρκούν.

-Προτιμήστε να το καταναλώνετε τη στιγμή που το φτιάχνετε, έτσι ώστε να λαμβάνετε τα οφέλη του στο μέγιστο. Το έτοιμο τσάι του εμπορίου σίγουρα έχει και πάλι κάποια οφέλη, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.

-Εμβαπτίστε το φακελάκι σε ζεστό νερό για περίπου 5-6 λεπτά, έτσι ώστε να απελευθερωθούν όλα τα πολύτιμα συστατικά του.