Μήπως οι τηγανητές πατάτες δεν βλάπτουν όλους το ίδιο;
Μην το πάρετε τοις μετρητοίς και αρχίσετε να τηγανίζετε. Αυτό που ισχύει, σύμφωνα με νέα έρευνα, είναι ότι μια τροφή που πειράζει τους άλλους, υπάρχει περίπτωση να μην κάνει και τόσο κακό σε εσάς και αντίστροφα.
Νέα επιστημονική μελέτη, η οποία είναι ομολογουμένως πολύ καλή για να είναι αληθινή, αλλάζει τα δεδομένα και αποδεικνύει ότι για κάποιους κάτι π.χ. τηγανητό και πλούσιο σε υδατάνθρακα μπορεί να μην κάνει τόσο κακό όσο νομίζαμε μέχρι σήμερα.
Οι νέοι –αγαπημένοι μας πλέον- ερευνητές, με επικεφαλής τον Καθηγητή Eran Segal του Ινστιτούτου Weizmann Institute στο Ισραήλ, έφτασαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού παρακολούθησαν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε 800 διαφορετικούς ανθρώπους, οι οποίοι κατανάλωναν τα ίδια γεύματα. Ταυτόχρονα, υπολόγισαν τη φυσική δραστηριότητα, τις συνήθειες ύπνου και τις επισκέψεις στην τουαλέτα και βρήκαν ότι το σώμα του κάθε ανθρώπου αντιδρά διαφορετικά στις ίδιες τροφές κι αυτό που μπορεί να οδηγεί σε απότομη αύξηση της γλυκόζης σε ένα άτομο, μπορεί να μην προκαλέσει τίποτα σε ένα άλλο κι έτσι αυτό να μπορεί να φάει π.χ,. τηγανητές πατάτες, χωρίς αρνητική γλυκαιμική αντίδραση.
Κάποιων συμμετεχόντων το σάκχαρο, για παράδειγμα, ανέβαινε απότομα μετά την κατανάλωση μπανάνας, αλλά όχι μετά την κατανάλωση μπισκότων, ενώ άλλοι είχαν την ακριβώς αντίθετη αντίδραση. Σε άλλους παρατηρήθηκε αύξηση της γλυκόζης μετά το σούσι, αλλά όχι μετά το παγωτό. Αυτό οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, στον τρόπο ζωής τους και στο οικοσύστημα βακτηρίων που πυροδοτεί την αντίδραση στην κάθε τροφή.
Το συμπέρασμα είναι ότι η διατροφή που ελέγχει το σάκχαρο του αίματος και δρα κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας πρέπει να είναι εξατομικευμένη, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη τέτοιους είδους πληροφορίες. Έτσι θα μπορέσουν να καταπολεμηθούν πιο εύκολα και αποτελεσματικά και τα δύο σε παγκόσμιο επίπεδο.