Χορτοφαγική πίτσα χωρίς γλουτένη με σάλτσα πέστο και μανιτάρια

despoina-marselou
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

H Κλινική Διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, Δέσποινα Μαρσέλου, μας πάει μια βόλτα στην Ιταλία, με μια συνταγή πίτσας που μυρίζει Μεσόγειο, είναι υγιεινή και εγγυόμαστε ότι θα λατρέψετε!

Υλικά για μία πίτσα

Για τη ζύμη (χωρίς γλουτένη)

2 κούπες αλεύρι από φαγόπυρο

1 φακελάκι ξηρή μαγιά χωρίς γλουτένη

¼ κ.γ. αλάτι

¼ κ.γ. ζάχαρη

1 κούπα ζεστό νερό

Λίγο ελαιόλαδο

Τα υλικά της πίτσας (χορτοφαγικά)

μανιτάρια (προτιμήστε τα λευκά, αλλά μπορείτε να βάλετε 2 ειδών -πλευρώτους και λευκά)

λίγος κουρκουμάς

Για τη σάλτσα πέστο

½ φλιτζάνια φυστίκια Αιγίνης (και λίγα κουκουνάρια για πασπάλισμα στο τέλος)

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη μέντα, βασιλικό, μαϊντανό

1 σκελίδα σκόρδο

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή όσο χρειαστεί)

Αλάτι, πιπέρι

Χυμό από 1 λεμόνι

Οδηγίες

Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε το χλιαρό νερό και την ξηρή μαγιά με το αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατέψτε και στη συνέχεια αφήστε για 10 λεπτά να φουσκώσει. Έπειτα προσθέστε λίγο-λίγο το αλεύρι και το λάδι, ανακατεύοντας με το χέρι μέχρι να γίνει ζυμάρι. Αν χρειάζεται, προσθέστε επιπλέον λάδι ή αλεύρι, μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και να μην «κολλάει» στα χέρια σας. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί λίγο, σκεπάζοντας τη με μία πετσέτα. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να τη βάλετε και στην κατάψυξη και να τη χρησιμοποιήσετε όποτε θέλετε.

Για το πέστο: Ρίξτε όλα τα μυρωδικά, τα φιστίκια Αιγίνης και το σκόρδο σε ένα μπλέντερ. Σιγά σιγά προσθέστε ελαιόλαδο σταματώντας και ξαναξεκινώντας το μίξερ, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν ένα απαλό πατέ. Συνεχίστε προσθέτοντας λίγο λάδι και το χυμό λεμονιού, ώστε το μείγμα να είναι λίγο υγρό. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Κλείστε το σ’ ένα βαζάκι και αφήστε το περίπου 30 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν τα μυρωδικά και να αναδυθούν τα αρώματά τους.

Για τα μανιτάρια: Ψιλοκόψτε τα μανιτάρια και σοτάρετέ τα σε λίγο ελαιόλαδο και σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνοντας φρέσκο κουρκουμά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφήστε τα στην άκρη.

Ανοίξτε τη ζύμη της πίτσας με έναν χοντρό πλάστη, τοποθετήστε την σε αντικολλητικό ταψάκι (ειδικό για πίτσα) και απλώστε το πέστο. Ρίξτε τα μανιτάρια και ψήστε την πίτσα σε 180οC για 15-20 λεπτά.

Μόλις ετοιμάσατε την τέλεια πίτσα pesto για τους λάτρεις της χορτοφαγικής διατροφής!

Το pesto έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Ο βασιλικός και ο μαϊντανός είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, οι οποίες μάλιστα δεν «χάνονται», καθώς η σάλτσα δεν χρειάζεται βράσιμο. Την αντιοξειδωτική αξία ενισχύει η αλισίνη του σκόρδου και οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου, καθώς και η βιταμίνη Ε από τα φιστίκια Αιγίνης και από το ελαιόλαδο.

Δέσποινα Μαρσέλου

Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα

Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144

www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr