Τα γλυκά των Χριστουγέννων: τι πρέπει να ξέρετε και πόσο να φάτε
Γιορτινές γεύσεις, άρωμα κανέλας, λαχταριστά γλυκά και ευφάνταστοι συνδυασμοί μάς προκαλούν αυτές τις ημέρες ενόψει των εορτών, βάζοντάς μας σε πειρασμό. Στο πλαίσιο της σωστής διατροφής όλα επιτρέπονται, αρκεί να γνωρίζουμε κάποια διατροφικά στοιχεία για τα παραδοσιακά γλυκίσματα των Χριστουγέννων, όπως μας τα παρουσιάζει η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Αναστασία Κόκκαλη.
Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα γλυκά είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, γεγονός που τους προσδίδει αρκετές θερμίδες. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν θα δοκιμάσουμε τα παραδοσιακά μελομακάρονα, ούτε πως θα παχύνουμε εάν καταναλώσουμε ένα κομμάτι βασιλόπιτας. Η μέτρια κατανάλωση γλυκισμάτων είναι επιτρεπτή, αρκεί να μην αγγίζει τα όρια της υπερβολής. Παραινέσεις του τύπου «τα Χριστούγεννα είναι μία φορά το χρόνο ας το γιορτάσουμε τρώγοντας», οι οποίες μεταφέρονται από τις παλαιότερες γενιές είναι ίσως ένα από τα αίτια της υπερβολής.
Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν την έννοια του μέτρου στην κατανάλωση των χριστουγεννιάτικών γλυκισμάτων, προτείνεται η κατανάλωση 1-2 γλυκισμάτων ημερησίως στην περίοδο των γιορτών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα γλυκά μας δίνουν μία στιγμιαία απόλαυση χωρίς να προκαλούν κορεσμό. Μην ξεχνάτε επομένως ότι μία μικρή ποσότητα γλυκού αρκεί.
Η καλύτερη επιλογή είναι να επιλέξετε «μίνι» γλυκά, δηλαδή γλυκίσματα σε μικρό μέγεθος, ώστε να δοκιμάσετε διάφορες γεύσεις, αλλά σε μικρές ποσότητες. Επίσης μία ωραία και υγιεινή ιδέα είναι να λιώσετε κουβερτούρα και να την σερβίρετε με φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας γλυκό την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, χωρίς να το παρακάνετε τις υπόλοιπες μέρες. Εάν, όμως, παρασυρθείτε, καλό θα ήταν να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα και φυσικά με το τέλος των γιορτών, μοιράστε τα γλυκά σε φίλους!
Αναστασία Κόκκαλη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Αριστοτέλους 8 Θεσσαλονίκη 2310 224627
email: [email protected]