Γιορτές-φούσκωμα 1-0 με τις κατάλληλες συμβουλές
ΤΡΙΤΗ, 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι οι γιορτές της κραιπάλης: τρώμε πολύ, πίνουμε πολύ, βγαίνουμε πολύ. Για να μην νιώθετε δυσφορία, φούσκωμα και γενικότερα έχετε αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα τυμπανισμού, δείτε τι μπορείτε να κάνετε.
Το φούσκωμα είναι ένα από τα χειρότερα αισθήματα που συνδυάζεται με το φαγητό και ειδικά τις ημέρες που το παρακάνουμε με τα λιπαρά, όπως για παράδειγμα τις γιορτές, τα πράγματα χειροτερεύουν. Ειδικά αν τις προηγούμενες ημέρες τρώγατε πιο συντηρητικά και ξαφνικά βρίσκεστε με γαλοπούλα στο ένα χέρι και σουφλέ τυριών στο άλλο, τα πράγματα προβλέπονται δυσοίωνα στο γαστρεντερικό σύστημα. Όπου υπάρχει πρόβλημα, όμως, υπάρχει και μια λύση, ενώ υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε και σε προληπτικό στάδιο.
- Φάτε το φαγητό σας, μασώντας το σωστά κι όχι βιαστικά, χωρίς να μιλάτε ταυτόχρονα. Αν τρώτε γρήγορα, ο αέρας που καταπίνετε αυξάνεται και οδηγεί σε φούσκωμα.
- Στύψτε λίγο χυμό λεμονιού στη γαλοπούλα σας, ο οποίος θα βοηθήσει στη διάσπαση της πρωτεΐνης.
- Μην παραγεμίσετε το πιάτο σας. Ξεκινήστε με μια μικρή μερίδα, δώστε λίγα λεπτά στον οργανισμό σας μόλις την καταναλώσετε και αν πραγματικά θέλετε να φάτε κι άλλο, συμπληρώστε με κάτι ακόμη.
- Απολαύστε το φαγητό σας και μην αφήνετε το άγχος να σας καταβάλλει. Το άγχος πολλές φορές είναι η αιτία του κακού στο φούσκωμα.
- Αποφύγετε τροφές που φουσκώνουν όπως τα φασόλια, τα κρεμμύδια, το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι. Αποφύγετε, επίσης, τα γαλακτοκομικά, καθώς μπορεί η λακτόζη να σας δημιουργεί πρόβλημα.
- Πάρτε προβιοτικά προκειμένου να αποκαταστήσετε την εντερική ισορροπία
- Αποφύγετε τα αναψυκτικά, τα οποία εκτός από φούσκωμα, σας γεμίζουν με θερμίδες που δεν αντιλαμβάνεστε.
Τι να κάνετε αν αισθανθείτε φούσκωμα
- Δοκιμάστε μπανάνα ή ακτινίδιο. Είναι και τα δύο πλούσια σε κάλιο, το οποίο έχει διουρητική δράση και μειώνει την ποσότητα αλατιού στα ούρα σας. Το υπερβάλλον αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών στο λεπτό έντερο.
- Μασουλήστε μερικούς σπόρους κύμινου και καταπιείτε τους με λίγο ζεστό νερό. Έχουν αντισπασμωδική δράση και μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση.
- Πιείτε χυμό αλόης, ο οποίος αποτοξινώνει, είναι αντιμικροβιακός, καταπραΰνει το φούσκωμα και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
- Πιείτε νερό. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε γενικότερα στο μυαλό σας, καθώς το φούσκωμα προκαλείται και από κατακράτηση υγρών, στην οποία προχωρά ο οργανισμός όταν είναι αφυδατωμένος. Αν πίνετε, λοιπόν, νερό του δίνετε σήμα να αποκαταστήσει ξανά την ισορροπία.
- Πιείτε λίγο τσάι βοτάνων μετά το γεύμα σας. Το τζίντζερ και ο δυόσμος βοηθούν το πεπτικό και αποτρέπουν τις δυσάρεστες καταστάσεις. Ειδικά το τζίντζερ είναι το τέλειο αντίδοτο στη δυσπεψία, ενώ καλή δουλειά κάνει και το τσάι πικραλίδας.
- Περπατήστε. Το περπάτημα μπορεί να ωφελήσει στην περίπτωση φουσκώματος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς βοηθάει τα αέρια να περάσουν πιο γρήγορα στον πεπτικό σωλήνα.
- Τις επόμενες ώρες και ημέρες ακολουθήστε μικρά και συχνά γεύματα για να ανακουφίσετε το πεπτικό. Σε καμία περίπτωση μην παραλείπετε γεύματα, καθώς έτσι θα επιβραδύνετε τη διαδικασία αποκατάστασης του πεπτικού σας.