Οι υπερτροφές που πρέπει να μπουν στη ζωή μας το 2016
Όλοι ξέρουμε ότι οι υπερτροφές είναι σούπερ ωφέλιμες για την υγεία μας και όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχουμε στο πιάτο μας, τόσο περισσότερα τα οφέλη. Ποιες, όμως, πρέπει να γνωρίσουμε οπωσδήποτε τη νέα χρονιά;
Από φύκια και σπόρους μέχρι φρούτα και λαχανικά, οι υπερτροφές, δηλαδή τροφές με πλήθος πολύτιμων ουσιών σε μικρές ποσότητες, ακούγονται παντού τα τελευταία χρόνια, με όλους τους ειδικούς υγείας και διατροφής να μιλούν γι’ αυτές και να τις συστήνουν για καλύτερη υγεία. Ας βάλουμε, όμως, τα πράγματα σε μια σειρά με αφορμή το νέο έτος και ας δούμε 6 υπερτροφές που βρίσκονται ανάμεσα στις καλύτερες.
Προτού ξεκινήσουμε, όμως, θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται να τις καταναλώνετε καθημερινά και ακατάπαυστα. Το κόλπο είναι να συντονιστείτε με αυτά που ζητάει το σώμα σας, κάτι που μπορεί να αλλάζει με το μήνα ή την εποχή. Ελέγχετε συνεχώς το πώς αισθάνεστε, έτσι ώστε να καταλαβαίνετε πότε σας κάνουν καλό και πότε μπορείτε να κάνετε το διάλειμμά σας.
Η γεύση της θυμίζει λίγο… λίμνη και στην πραγματικότητα είναι ένα κυανοβακτήριο, δηλαδή ένα γαλαζοπράσινο μικροφύκος. Αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου, γι’ αυτό και είναι ιδανική για τις γυναίκες που χάνουν αίμα με την περίοδο και παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά σιδήρου και φερριτίνης. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σε σημείο που ξεπερνά το γάλα πάνω από 20 φορές. Τέλος, είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και συστήνεται ειδικά σε vegan. Μπορείτε να την προσθέσετε στο smoothie σας ή στη σαλάτα σας και το φαγητό σας, αν τη βρείτε σε μορφή νιφάδας.
Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο (sauerkraut) και το κεφίρ, βρίσκονται τον τελευταίο χρόνο στα «πάνω» τους και θεωρείται ότι κάνουν θαύματα σε όσους υποφέρουν στο γαστρεντερικό. Οι προβιοτικές τους ιδιότητες εξασφαλίζουν ότι το έντερο παραμένει υγιές, πλούσιο σε απαραίτητα «καλά» βακτήρια κι όχι «κακά», τα οποία προκύπτουν από την κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών και οδηγούν σε προβλήματα στο έντερο, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το κεφίρ κέρδισε αρχικά το ενδιαφέρον των ειδικών πριν μερικά χρόνια, μέσα στο 2016, όμως, φαίνεται ότι θα ανέβει πολύ. Πρόκειται για ένα γαλακτοκομικό ποτό, ένα ζωικό γάλα που υφίσταται ζύμωση από τους σπόρους του κεφίρ, αλλά σας εγγυόμαστε ότι δεν είναι τόσο περίεργο όσο ακούγεται. Θυμίζει κάτι ανάμεσα σε γάλα και γιαούρτι, η γεύση του είναι υπόξινη και μοιάζει ίσως με αραιωμένο γιαούρτι ή με ξινόγαλο. Μπορείτε να το συνδυάσετε με κακάο, μπανάνα και βούτυρο αμυγδάλου, φτιάνοντας ένα τονωτικό και γευστικό smoothie.
Σας φέρνει στο μυαλό την αγαπημένη σας ζεστή σοκολάτα, αλλά ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η σύγχυση. Το κακάο είναι ωμή, ανεπεξέργαστη σοκολάτα, χωρίς τη ζάχαρη και το γάλα. Είναι ιδανικό για τις στιγμές που αναζητάτε λίγη σοκολάτα και τέλειο για smoothies με λαχανικά, καθώς η γεύση του καταφέρνει να καλύψει τη γεύση τους. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που θεωρείται αντι-στρες, οπότε δίνει μια καλή λύση σε περιπτώσεις άγχους ή αϋπνίας. Και σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, βοηθά στη μείωση και την ισορροπία της αρτηριακής πίεσης και περιέχει ανανδαμίνη που τονώνει τη διάθεση.
Οι περισσότεροι το ξέρουν ως το περίφημο δέντρο στον Μικρό Πρίγκιπα, πρόκειται, όμως, για τον καρπό τους, το περίφημο φρούτο μπαομπάμπ, ένα αφρικανικό φρούτο με σούπερ οφέλη. Η πολύ υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C το καθιστά ιδανικό τονωτικό του ανοσοποιητικού ενάντια στη γρίπη, ενώ οι φυτικές του ίνες διατηρούν τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, βοηθούν στην πέψη και κρατούν την πείνα μακριά. Τα οφέλη του, όμως, δεν σταματούν εκεί. Διαθέτει περισσότερο ασβέστιο από το σπανάκι, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση κι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Το κέλυφός του είναι σκληρό, ενώ η γεύση του θυμίζει συνδυασμό ανανά και πεπονιού.
Άλλο ένα πράσινο φύκι παρόμοιο με τη σπιρουλίνα, η χλωρέλλα είναι γνωστή για τις αποτοξινωτικές της ιδιότητες, καθώς καταφέρνει να ξεχωρίζει τα ανεπιθύμητα μέταλλα που καταναλώνουμε χωρίς να το γνωρίζουμε μέσω του φαγητού. Εκτός αυτού, κάνει το δέρμα να λάμπει και αποτελεί φυσικό φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. Ακόμη, δρα κατά της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών νόσων και φαίνεται πως ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό.
Άκρως θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνες, το κελπ είναι θαλάσσιο φύκι που κερδίζει συνεχώς έδαφος στο κομμάτι των υπερτροφών. Περιέχει υψηλά επίπεδα ιωδίου, ενός μετάλλου που είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς και της υπόφυσης, των οργάνων που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Εμφανίζει και διουρητικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι είναι άκρως απαραίτητο σε όσους υποφέρουν από κατακράτηση υγρών. Θα το βρείτε εύκολα σε ιαπωνικά εστιατόρια και sushi bar, αλλά και σε καταστήματα με βιολογικά, φυτικά προϊόντα. Κυκλοφορεί και σε μορφή σκόνης προκειμένου να το προσθέσετε στις σούπες και τα smoothies σας, αφήνοντάς το να «ξετυλίξει» τις υπερδυνάμεις του.