Πεινάτε πραγματικά; 6 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν φάτε
Το να τρώει κάποιος ασυναίσθητα ή το να τσιμπολογάει χωρίς λόγο είναι κάτι που ακούμε πολύ συχνά από άτομα με πλεονάζον βάρος. Αυτό συμβαίνει, όμως, όχι τόσο επειδή πεινάνε πραγματικά, αλλά κυρίως όταν βαριούνται, δεν έχουν με τι να απασχοληθούν, όταν τους αποσπά κάτι άλλο την προσοχή (κάνουν κάτι άλλο ταυτόχρονα), όταν διψάνε ή ακόμα και επειδή είναι κουρασμένοι.
Το να τρώμε ασυναίσθητα είναι απλά μία κακή συνήθεια και οι συνήθειες είναι πιο εύκολο να υποκατασταθούν, παρά να σταματήσουν τελείως. Έχοντας λοιπόν αυτό κατά νου, ας δούμε κάποιες ερωτήσεις που θα μπορούσατε να κάνετε στον εαυτό σας, πριν αρπάξετε ένα ακόμα κομμάτι κέικ από τον πάγκο της κουζίνας. Θα παρατηρήσετε ότι οι απαντήσεις σας θα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές και απελευθερωτικές και θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το τσιμπολόγημα.
Πεινάω πραγματικά;
Φυσικά σημάδια, όπως το γουργουρητό του στομαχιού ή το τρέμουλο στα χέρια, είναι πολύ καλά σημάδια ότι πραγματικά είναι μια καλή στιγμή να φάτε.
Μήπως διψάω;
Είτε η απάντηση είναι ναι, είτε όχι, καλό θα είναι να σας γίνει συνήθεια να πίνετε ένα ποτηράκι νερό και αν μετά από 5-10 λεπτά πεινάτε, τότε να φάτε.
Όταν είμαστε κουρασμένοι ή άυπνοι, ο οργανισμός αισθάνεται ατονία. Όταν κάνουμε υπογλυκαιμία, επίσης ο οργανισμός εμφανίζει ατονία. Ο εγκέφαλος δεν διαχωρίζει εκείνη την ώρα αν αισθανόμαστε ατονία λόγω πείνας ή λόγω κούρασης, έχει συνδυάσει όμως, ότι αν φάμε κάτι με αρκετά λιπαρά ή ζάχαρη μας «ανεβάζει». Γι’ αυτό εάν είστε κουρασμένοι, θα ήταν καλό να κοιμηθείτε λίγο.
Μήπως έχω νεύρα ή άγχος;
Μήπως έχω υπερένταση, νεύρα ή άγχος για κάτι; Πάρτε 5 βαθιές αναπνοές και αναρωτηθείτε: «Εάν φάω, θα σταματήσει να ισχύει αυτό που με στρέσαρε ή με εκνεύρισε; Ή μήπως θα έχω έναν επιπλέον λόγο μετά να αισθάνομαι άσχημα;»
Μήπως απλά λιγουρεύτηκα κάτι;
Αν η απάντηση είναι ναι, ρωτήστε τον εαυτό σας: «αν φάω αυτό που λιγουρεύτηκα, θα με κάνει να αισθανθώ καλύτερα»; Έπειτα σκεφτείτε, αν τρώγοντας αυτό που λιγουρευτήκατε, θα το απολαύσετε και μετά θα αισθάνεστε ωραία που το φάγατε ή αν θεωρείτε, έχοντας στον νου σας προηγούμενες εμπειρίες, ότι θα το μετανιώσετε και θα αισθανθείτε τύψεις; Σκεφτείτε μήπως θα μπορούσατε να το μαγειρέψετε με κάποιον εναλλακτικό τρόπο ή με ποιον τρόπο θα μπορούσατε να το φάτε και να το απολαύσετε περισσότερο.
Κάποιες φορές, μπορεί να είστε πραγματικά πεινασμένοι (έχετε απαντήσει ναι λοιπόν στην πρώτη ερώτηση), αλλά μπορεί να έχετε λιγουρευτεί κάτι που να μην είναι η καλύτερη επιλογή ή η καλύτερη στιγμή για να το φάτε. Εκεί είναι λοιπόν, που θα πρέπει να κάνετε αυτήν την ερώτηση στον εαυτό σας, προκειμένου να αποφύγετε την υπερφαγία και να αισθανθείτε ικανοποιημένη/ος. Εάν για παράδειγμα γυρνάτε στο σπίτι μετά από μία βραδινή έξοδο και λιγουρεύεστε μια κρέπα, αλλά γνωρίζετε ότι μετά θα πάτε κατευθείαν για ύπνο, θα ήταν καλό να σκεφτείτε κάτι εναλλακτικό προκειμένου να ικανοποιηθείτε (και να περιορίσετε την πείνα σας), αλλά και να μην φορτωθείτε με πολλή ενέργεια, από την στιγμή που αμέσως μετά θα βάλετε τον οργανισμό σας σε μία διαδικασία αδράνειας (και επομένως θα του δώσετε το μήνυμα ότι αυτή την ενέργεια που πήρατε δεν την χρειάζεστε, οπότε ας την αποθηκεύσει, δηλαδή να την μετατρέψει σε λίπος). Φροντίστε να την φάτε κάποια άλλη στιγμή που πραγματικά να την απολαύσετε και ο οργανισμός να χρειάζεται αυτή την ενέργεια που του παρέχετε.
Λαμπρινή Μόσχου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές