Οι 10 καλύτεροι τρόποι για να βγάλετε χρήματα από το σπίτι σας
Σπίτι μου, σπιτάκι μου σκεφτόμαστε όλοι, όταν κάθε απόγευμα γυρίζουμε στο σπίτι κατάκοποι από τη δουλειά. Και ενώ το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας, μήπως με κάποιους έξυπνους τρόπους θα μπορούσαμε να το μετατρέψουμε και σε πηγή εισοδήματος; Η εφημερίδα «The Guardian», μας προτείνει τους 10 καλύτερους τρόπους για να το πετύχουμε.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση, μας έβλαψε όλους, λίγο έως πολύ. Οι πιο άτυχοι, απολύθηκαν από τις δουλειές τους αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα, άλλοι είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται σημαντικά στο πλαίσιο εταιρικών περικοπών και οι περισσότεροι συνειδητοποίησαν, πως το πορτοφόλι τους άδειαζε πιο γρήγορα από ποτέ…
Έτσι, το να βγάζει κανείς χρήματα από το σπίτι του είναι μια ιδιαίτερα γοητευτική ιδέα, που πολλοί θα ήθελαν να εφαρμόσουν και γι’ αυτό, η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», μας δείχνει το δρόμο, για να αυξήσουμε το εισόδημά μας καθισμένοι στον καναπέ…
1)Νοικιάστε το γκαράζ σας
Το παρκάρισμα σε μεγάλες πόλεις, όπως π.χ. η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες, αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες. Έτσι, θεωρούνται ιδιαίτερα ευνοημένοι όσοι διαθέτουν ιδιόκτητο γκαράζ για το αυτοκίνητό τους καθώς δεν χάνουν άσκοπα την ώρα τους αναζητώντας μια θέση στον ήλιο… Αν λοιπόν διαθέτετε γκαράζ και δεν το χρησιμοποιείτε ιδιαίτερα, νοικιάστε το. Αν ζείτε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, η πολυπόθητη θέση σας, μπορεί να πιάσει έως και 200 ευρώ το μήνα ενώ τα ποσά ανεβαίνουν, όταν το γκαράζ σας είναι κλειστό και όχι σε κάποιο εξωτερικό χώρο ή πιλοτή.
2)Προσφέρετε το σπίτι σας για μια φωτογράφιση ή τηλεοπτικό γύρισμα
Τα περιοδικά διακόσμησης αναζητούν κάθε μήνα τα σπίτια εκείνα, που θα φιλοξενήσουν στις σελίδες τους, έναντι αμοιβής. Ομοίως, και οι τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, ψάχνουν τα ιδανικά «σκηνικά» για τα γυρίσματα των ταινιών τους. Αν λοιπόν, διακρίνεστε για το γούστο σας, ακόμη και αν το σπίτι σας δε διακρίνεται για τα εκατοντάδες τετραγωνικά του μέτρα ή την υπερβολική πολυτέλεια, κάντε μια επαφή με τους παραπάνω και σίγουρα δεν θα βγείτε ζημιωμένοι…
3)Πουλήστε ότι δεν χρειάζεστε
Κάθε σπίτι διαθέτει δεκάδες προϊόντα, που είτε δεν χρησιμοποιεί πια είτε έχει βγάλει εδώ και καιρό στην αχρηστία. Κάντε ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα στις ντουλάπες, τα πατάρια και τις αποθήκες του σπιτιού σας και βγάλτε στην άκρη όλα εκείνα τα αντικείμενα, που εδώ και χρόνια δεν χρειάζεστε αλλά έχετε αμελήσει να πετάξετε. Κατόπιν ψάξτε στο διαδίκτυο ή σε μια εφημερίδα αγγελιών για τους κατάλληλους ανθρώπους (σχεδόν όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται…) και μετατρέψτε τα άχρηστα αντικείμενά σας σε πάντα χρήσιμα ευρώ…
4)Νοικιάστε την αποθήκη σας
Πολλά σπίτια σήμερα διαθέτουν ιδιόκτητες αποθήκες, που βρίσκονται είτε στο υπόγειο γκαράζ είτε σε κάποιο παράπλευρο κτίσμα δίπλα στο σπίτι τους. Αν λοιπόν, διαθέτετε αποθήκη και την έχετε γεμίσει με άχρηστα πράγματα, κάντε ένα γερό ξεκαθάρισμα και αδειάστε την. Στη συνέχεια, νοικιάστε την αντί μηνιαίου μισθώματος σε κάποιον, που χρειάζεται αποθηκευτικό χώρο και αποκτήστε ένα επιπλέον εισόδημα σχεδόν από το πουθενά…
5)Νοικιάστε το σπίτι σας για μικρά διαστήματα…
Στην Ελλάδα δεν αποτελεί ακόμη μια συνηθισμένη τακτική, όμως στο εξωτερικό, πολλοί νοικιάζουν τα σπίτια τους σε άλλους τις ημέρες του Πάσχα, των Χριστουγέννων ή του καλοκαιριού, που λείπουν για διακοπές. Αφού πρώτα βεβαιωθούν, πως το σπίτι τους θα βρίσκεται σε καλά χέρια, κατόπιν ζητούν από τους ενοικιαστές ένα συγκεκριμένο μίσθωμα, ανάλογα με τις ημέρες που πρόκειται να μείνουν. Πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν ένα σπιτικό περιβάλλον για τη διαμονή τους καθώς γνωρίζουν, πως θα έχουν όλες τις απαιτούμενες ανέσεις ενώ συχνά τους κοστίζει αρκετά λιγότερο από τη διαμονή σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο.
6)Νοικιάστε το εξοχικό σας
Αν διαθέτετε εξοχικό, σίγουρα, θα το χαίρεστε πολύ λιγότερο από ότι θα θέλατε, συνήθως στις διακοπές και τις αργίες. Γιατί όμως, όλο τον υπόλοιπο χρόνο, θα πρέπει το εξοχικό σας να μένει ερμητικά κλειστό; Αρχίστε να νοικιάζετε το εξοχικό σας για μικρά διαστήματα όσο δεν θα το χρησιμοποιείτε, μια τακτική ιδιαίτερα δημοφιλή στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και κερδίστε άνετα και εύκολα αρκετά χρήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
7)Διδάξτε στο σπίτι…
Αν είστε δάσκαλος ή καθηγητής, αν γνωρίζετε άπταιστα κάποιες ξένες γλώσσες ή ένα μουσικό όργανο, εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία και κάντε ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι σας. Αντί να πηγαίνετε εσείς στα σπίτια των μαθητών σας για το μάθημα, μπορείτε να τους προτείνετε να έρχονται εκείνοι στο δικό σας με τη συνοδεία κάποιας έκπτωσης στην τιμή του μαθήματος. Έτσι, δεν θα χάνετε άσκοπα τον χρόνο σας σε μετακινήσεις και μποτιλιαρίσματα ενώ ταυτόχρονα, θα ασκείτε ένα δεύτερο επάγγελμα στην άνεση του σαλονιού σας.
8)Παραχωρήστε τον χώρο σας για παρουσιάσεις προϊόντων
Αρκετές εταιρείες συνηθίζουν να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους σε μια μικρή ομάδα καταναλωτών με επιδείξεις σε φιλικά συνήθως σπίτια. Ωστόσο, επειδή όλη αυτή η διαδικασία είναι λιγάκι κουραστική για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, τις περισσότερες φορές οι εταιρίες, του προσφέρουν ένα ποσό ως αντάλλαγμα. Επιλέξτε λοιπόν κάποια ημέρα μέσα στην εβδομάδα, που σας εξυπηρετεί και βγάλτε χρήματα απλά και μόνο παραχωρώντας για λίγες ώρες σε κάποια εταιρεία το σαλόνι σας.
9)Ανταλλάξτε το σπίτι σας!
Αυτή η συμβουλή δεν θα σας αποφέρει χρήματα αλλά σίγουρα θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε αρκετά από τις διακοπές σας. Η ανταλλαγή σπιτιών είναι μια ιδιαίτερα διαδεδομένη τακτική στο εξωτερικό, όπου δύο ενδιαφερόμενα μέρη, συμφωνούν από κοινού να ανταλλάξουν τα σπίτια τους για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έτσι, αν π.χ. ζείτε στην Αθήνα και θέλετε να ταξιδέψετε για μερικές ημέρες στο Παρίσι, δεν έχετε παρά να αναζητήσετε μέσω διαδικτύου κάποιον Παριζιάνο, που επιθυμεί να επισκεφθεί την Αθήνα στο ίδιο διάστημα και να ανταλλάξετε από κοινού τα σπίτια σας.
10)Χρησιμοποιείστε στο έπακρο το home office…
Αντί να χάνετε άσκοπα τον χρόνο σας στο διαδίκτυο εξερευνώντας τις δυνατότητες του Facebook, κάντε κάτι πιο δημιουργικό: βγάλτε χρήματα από το Internet! Πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων ζητούν την συμμετοχή σας σε έρευνες αντί χρηματικού ποσού ενώ και άλλες πλέον ζητούν τη γνώμη χρηστών του διαδικτύου (π.χ. για έρευνες αγοράς, διαφημιστικά σποτ κ.α.) έναντι αμοιβής.