Οι άνδρες δεν υποκύπτουν εύκολα στους γευστικούς πειρασμούς...

oi-andres-den-upokuptoun-eukola-stous-geustikous-peirasmous

ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Παρατηρήστε γύρω σας την σκηνή σε ένα φιλικό τραπέζι. Οι γυναίκες της παρέας, τσιμπολογούν διαρκώς από όλα τα πιάτα καθώς μιλάνε ενώ οι άνδρες τρώνε πολύ λιγότερο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Παρατηρήστε γύρω σας την σκηνή σε ένα φιλικό τραπέζι. Οι γυναίκες της παρέας, τσιμπολογούν διαρκώς από όλα τα πιάτα καθώς μιλάνε ενώ οι άνδρες τρώνε πολύ λιγότερο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι άνδρες αντιστέκονται με μεγαλύτερη ευκολία στους γευστικούς πειρασμούς από ό,τι οι γυναίκες, υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που παρουσιάστηκε εκτενώς από τον ιστότοπο του BBC, αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν την εγκεφαλική λειτουργία 23 εθελοντών, διαπιστώνοντας ότι η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επιθυμία για φαγητό είναι λιγότερο δραστήρια στους άνδρες.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μείνουν νηστικοί για μια ολόκληρη μέρα και την επομένη τους ζήτησαν να ‘καταπιέσουν’ τις σκέψεις που είχαν για φαγητό. Όταν οι εθελοντές ρωτήθηκαν για την αντίδρασή τους, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες εμφάνιζαν μικρότερη επιθυμία για φαγητό από ό,τι οι γυναίκες.

Κατόπιν, με τη βοήθεια απεικονιστικών εξετάσεων, οι επιστήμονες επιχείρησαν να μελετήσουν την εγκεφαλική λειτουργία των εθελοντών, διαπιστώνοντας μεταξύ ανδρών και γυναικών σημαντικές διαφορές στη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως στον ιππόκαμπο και την αμυγδαλή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι περιοχές αυτές ήταν λιγότερο δραστήριες στους άνδρες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τις εγκεφαλικές αυτές περιοχές με τον ‘συναισθηματικό συντονισμό’ και τη λειτουργία της μνήμης. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το γεγονός αυτό πιθανώς δείχνει ότι οι άνδρες ανακτούν σε μικρότερο βαθμό τη μνήμη που σχετίζεται με την επιθυμία για φαγητό.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ικανότητα να "σβήνουμε" τις σκέψεις μας για φαγητό ενδεχομένως εξηγεί τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας που εμφανίζουν οι άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.