Το ξέρατε ότι μέχρι τώρα πετούσατε το καλύτερο μέρος της μπανάνας;
Μέχρι σήμερα, το εσωτερικό της μπανάνας κατέληγε στο πιάτο και το εξωτερικό της στα σκουπίδια. Αυτό, όμως, ήρθε η ώρα να αλλάξει.
Οι μπανάνες είναι ιδανικές για smoothies, παγωτό, πρωτεϊνούχα ροφήματα και άλλες λιχουδιές, προσφέροντας κάλιο, φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας. Μέχρι εδώ όλα καλά και γνωστά. Αυτό, όμως, που δεν γνώριζαν οι περισσότεροι, είναι ότι πετάμε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της: τη φλούδα.
Απ’ ό,τι φαίνεται, η φλούδα της μπανάνας είναι βρώσιμη και στην πραγματικότητα κάνει καλό. Σύμφωνα με το Business Insider, άνθρωποι σε χώρες όπως η Ινδία, καταναλώνουν τη φλούδα της μπανάνας και απολαμβάνουν τη διατροφική της αξία εδώ και δεκαετίες, κάτι που φαίνεται παράξενο στη Δύση, λόγω του ότι το κομμάτι αυτό της μπανάνας είναι σκληρό, πικρό και γεμάτο ίνες.
Ώρα να αλλάξουμε τακτική, καθώς η φλούδα μπορεί να πολτοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί σε smoothies, ενώ σας δίνει τη δυνατότητα να την τηγανίσετε, να την ψήσετε και να τη βράσετε. Ο λόγος; Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 και Β12, αλλά και σε μαγνήσιο και κάλιο, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Ακόμη, σύμφωνα με μελέτη του 2011, η φλούδα μπανάνας μπορεί να «καθαρίσει» το νερό που πίνουμε.
Μειώστε, λοιπόν, τα απορρίμματά σας και με αφορμή την απειλή για εξαφάνιση της μπανάνας Cavendish, αλλά και τα οφέλη της, απολαύστε την ολόκληρη ή χρησιμοποιήστε τη για να ψήσετε πάνω στη φλούδα της το κρέας σας, κρατώντας το τρυφερό και μαλακό.