Πρέπει να παίρνουμε ασπιρίνη καθημερινά;

aspirini
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Είναι φτηνή, εύκολο να την βρεις και για κάποιους θεωρείται το φάρμακο πασπαρτού. Είναι όμως σωστό να παίρνουμε μια ασπιρίνη κάθε μέρα για καλή υγεία, όπως έχουμε ακούσει κατά καιρούς;

Όλο και περισσότερες έρευνες ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο φάρμακο προστατεύει την καρδιά, βοηθά στην αποτροπή των εγκεφαλικών και μιας σειράς καρκίνων, ενώ προφυλάσσει την έγκυο από την προεκλαμψία ή τον πρόωρο τοκετό. Πιο πρόσφατα μάλιστα, μια έρευνα βρήκε ότι το σαλικυλικό οξύ που περιέχει η ασπιρίνη μπλοκάρει μια πρωτεΐνη που εισέρχεται στα εγκεφαλικά κύτταρα και ενισχύει τη διαδικασία που οδηγεί στον θάνατο σε περιπτώσεις όπως η νόσος του Αλτζχάιμερ και του Πάρκινσον.

Ωστόσο, επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή και ερευνητή από το πανεπιστήμιο του Κόρνελ εξηγεί πως είναι πολύ νωρίς να θεωρήσουμε πλεονέκτημα της ασπιρίνης την εν λόγω δράση και πως θα χρειαστούν και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί, αλλά και για να συνεκτιμηθούν παράλληλες συνέπειες για τον οργανισμό από τη λήψη της.

Το ζήτημα της ασφάλειας από τη λήψη ασπιρίνης ήταν ανέκαθεν ανοιχτό. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, εκείνων που δεν υποστηρίζουν την παντοδυναμία της ασπιρίνης, είναι ότι μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στο άνω πεπτικό σύστημα, το στομάχι αλλά και τον εγκέφαλο, ειδικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και σε άτομα με ιστορικό αιμορραγίας.

Άρα είναι προς όφελος των υγιών ατόμων να λαμβάνουν ασπιρίνη; Ένας αμερικάνικος οργανισμός επιστημόνων υγείας (Preventive Services Task Force), πρόσθεσε ένα ακόμη στοιχείο στη διαμάχη γύρω από αυτό. Οι ανήκοντες λοιπόν στον οργανισμό συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να λαμβάνουν ασπιρίνη ως μέσο πρόληψης από τον καρκίνο του παχέως εντέρου αλλά και από τις καρδιακές παθήσεις. Συμπληρώνουν όμως ότι η οδηγία αφορά σε ανθρώπου 50-69 ετών που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών και μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάζουν περιστατικά αιμορραγίας.

Επιπλέον, ενώ έχει βρεθεί ότι η λήψη ασπιρίνης μπορεί να προστατεύει εκείνους που ήδη έχουν πάθει εγκεφαλικό ή κάποιο καρδιακό επεισόδιο, δεν ισχύει το ίδιο και για τους υπόλοιπους, δεν φαίνεται δηλαδή καθαρά, από τις έως τώρα μελέτες, να θωρακίζει τους υγιείς από την εμφάνιση των παραπάνω παθήσεων.

Η επιστημονική κοινότητα επομένως, όπως και εμείς, παραμένει διχασμένη...