Οι 7 υπερ-τροφές του Δεκεμβρίου
Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά –όσο κι αν δεν του φαίνεται- κι εσείς χρειάζεστε δύναμη κι ενέργεια για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες του, διατηρώντας τον οργανισμό σας σε άριστη κατάσταση. Πώς θα το πετύχετε; Με τις 7 υπερ-τροφές που ενδείκνυνται για κατανάλωση αυτή την εποχή.
Μπορεί το μυαλό σας αυτή την περίοδο να είναι στις γαλοπούλες, τα μελομακάρονα, τις βασιλόπιτες και τα σουφλέ που στις γιορτές θα γεμίσουν το τραπέζι σας – και το στομάχι σας – υπάρχουν, όμως, και κάποιες άλλες τροφές που μπορείτε να προσθέσετε στο χειμωνιάτικο μενού σας – και μάλιστα υπερ-τροφές.
Όπως τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν την εποχή τους, έτσι συμβαίνει και με τις υπερ-τροφές, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν άριστα σε μερικά πιάτα σας και να σας χαρίσουν τα οφέλη τους. Σύμφωνα με τις προτάσεις των ειδικών, λοιπόν, αυτή την εποχή μπορείτε να γεμίσετε τα ντουλάπια σας με τις παρακάτω 7 υπερ-τροφές που τώρα βρίσκονται στα καλύτερά τους και να αφήσετε λίγο χώρο στη διατροφή σας και γι’ αυτές (ανάμεσα στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες…).
1. Μανιτάρια: δυναμίτες υγείας με λίγες θερμίδες
Με τα μανιτάρια μπορείτε να προσθέσετε γεύση και χρώμα στα πιάτα σας, χωρίς να τα «πνίξετε» σε θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα λόγω του ότι είναι πλούσια σε φυτοχημικά και κάλιο -στοιχεία τα οποία συνήθως λείπουν από τη διατροφή μας- ωφελούν τον οργανισμό μας. Πώς να τα δοκιμάσετε: Καταρχάς προτιμήστε κι άλλες ποικιλίες πέραν των συνηθισμένων, όπως το σιτάκι και το πορτομπέλο και προσθέστε τα σε σούπες, στο κρέας κατσαρόλας, στο ρύζι, αλλά και στην πίτσα σας.
2. Κράνα: μικρά στο μάτι, μεγάλα στα οφέλη
Ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα του δάσους, τα κράνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει βρεθεί ότι ευεργετούν την καρδιά, ενώ μπορούν να αντιμετωπίσουν και μολύνσεις του ουροποιητικού. Πώς να τα δοκιμάσετε: Αυτή την εποχή το λικέρ κράνων είναι ό,τι πρέπει για τις χειμωνιάτικες βραδιές, μπορείτε, όμως, να τα καταναλώσετε μαζί με άλλα φρούτα, με γιαούρτι, με τη βρώμη σας ή στα smoothies σας. Δοκιμάστε να τα συμπεριλάβετε στο κέικ ή σε κάποια χριστουγεννιάτικη πίτα σας.
3. Αβοκάντο: μια πλήρης υπερ-τροφή
Για πολλούς, τα αβοκάντο είναι ψηλά στη λίστα των υπερ-τροφών, καθώς αποτελούν μια πολύ καλή πηγή βιταμινών και φυτικών ινών, λουτεΐνης (καροτενοειδές) η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και καλών λιπαρών που ευεργετούν την καρδιά και μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, καταναλώνοντας έτσι λιγότερες θερμίδες. Μην ξεχνάτε ότι το αβοκάντο, όμως, περιέχει αρκετές θερμίδες, λόγω των λιπαρών του κι έτσι ένα μετρίου μεγέθους φρούτο φτάνει τις 300. Πώς να το δοκιμάσετε: Κόψτε το σε φέτες και προσθέστε το στην πράσινη χειμωνιάτικη σαλάτα σας ή σε σάντουιτς.
4. Κουμκουάτ: το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας
Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην Κέρκυρα και σε άλλα Ιόνια νησιά, ενώ η καταγωγή του πορτοκαλί αυτού φρούτου είναι από την Κίνα. Οι μικροί καρποί του φυτού φαίνεται να είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμινών C και A. Πώς να τα δοκιμάσετε: Όταν αγοράζετε κουμκουάτ, φροντίστε να επιλέξετε τα πιο σφιχτά, χρώματος πορτοκαλί (να μην πρασινίζουν) και καταναλώστε τα σκέτα, φτιάξτε γλυκό του κουταλιού, λικέρ ή προσθέστε τα στο κοτόπουλό σας.
5. Άγριο ρύζι: μια… ινδιάνικη τροφή
«Κυκλοφορεί» με τον τίτλο «άγριο ρύζι», στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι ακριβώς ρύζι, αλλά σπόρος που ευδοκιμεί σε υγροτόπους και φυτρώνει σε ρέματα και ποτάμια. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και παρέχει στον οργανισμό μας πολλές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των Β και Ε. Πώς να το δοκιμάσετε: Αν σας βασανίζει η γέμιση της γαλοπούλας, το άγριο ρύζι είναι μια πολύ καλή επιλογή γι’ αυτή την περίπτωση, ενώ χρησιμοποιείται επίσης σε σούπες. Επειδή η τιμή του μπορεί να είναι λίγο «τσιμπημένη», αν θέλετε μπορείτε να το συνδυάζετε με καστανό ρύζι – απλώς προσέξτε στο χρόνο μαγειρέματος, καθώς διαφέρει από το ένα στο άλλο.
6. Σελινόριζα: βόμβα υγείας και ενέργειας
Όπως ίσως γνωρίζετε, οι ρίζες εν γένει αποτελούν τους αποθηκευτικούς χώρους των πολύτιμων συστατικών των φυτών. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σελινόριζα: είναι μια καλή πηγή θρεπτικών ουσιών, φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, καλίου και μαγγανίου, ενώ έχει ξεχωριστή γεύση και λίγες θερμίδες. Πώς να τη δοκιμάσετε: Σε σούπα ή ψήστε τη με τη συνοδεία και άλλων λαχανικών.
7. Κόκκινα φασόλια: το «πάρτι» των αντιοξειδωτικών
Τα «χρωματιστά» αυτά φασόλια είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών (δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις αντιοξειδωτικών διατροφών), σιδήρου, φώσφορου, καλίου, μαγνησίου, δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λίπη, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και «φτωχά» σε θερμίδες. Πώς να τα δοκιμάσετε: Ένας λόγος που τα κόκκινα φασόλια αποτελούν μια καλή επιλογή γι’ αυτό το μήνα είναι ότι μπορούν να συνοδεύσουν αρκετά πιάτα, σαλάτες, ντιπ κ.ο.κ., έτσι ώστε να τα ενσωματώσετε στο χριστουγεννιάτικό σας τραπέζι.