Food Smart Cities for Development: βιώσιμα, δίκαια και υγιεινά τρόφιμα για όλους
Ένα διεθνές πρότζεκτ, που εκτείνεται σε 3 ηπείρους και περιλαμβάνει 12 αστικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και τη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνει να συντονίσει τις διατροφικές πολιτικές προς ένα καλύτερο αύριο για όλους.
Ο κόσμος μας σίγουρα πρέπει να αλλάξει και η διατροφή και τα τρόφιμα είναι ένας από τους τομείς που μπαίνουν πρώτοι στη λίστα, προκειμένου η φτώχεια και η πείνα να εξαλειφθούν και τα δίκαια προϊόντα για όλους να γίνουν πραγματικότητα.
Tο Food Smart Cities for Development είναι ένα έργο στο οποίο συμμετέχει η Fair Trade Hellas και η ΚΕΔΗΘ και αποσκοπεί στην ενίσχυση του ρόλου των πόλεων στην αλλαγή της αστικής παραγωγής τροφίμων και του καταναλωτικού προτύπου, προωθώντας ανθεκτικά και δίκαια τοπικά συστήματα τροφίμων. Περιλαμβάνει 12 αστικές περιοχές από 3 ηπείρους που θα συντονίσουν τις διατροφικές τους πολιτικές και τη διεθνή συνεργασία τους.
Οι πόλεις και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών θα συνεργαστούν μέχρι το τέλος του 2016, διοργανώνοντας δραστηριότητες που ενισχύουν τη συνεργασία, ώστε να δημιουργηθεί ένα συντονισμένο πλαίσιο για την αστική διατροφική πολιτική με απώτερο στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας.
Με περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει σήμερα σε αστικές περιοχές, ποσοστό το οποίο προβλέπεται να αυξηθεί σε 66% μέχρι το 2050 και με την ανάγκη παροχής υγιεινών τροφίμων για όλους με ένα βιώσιμο τρόπο, το Food Smart Cities for Development μοιάζει να αποτελεί ένα σκαλί για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων που επηρεάζουν ιδιαίτερα τις πόλεις.
Οι στόχοι του είναι:
- H ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών πολιτικών συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επισιτιστική ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
- Η ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών πόλεων ως διαμεσολαβητές για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης εστιάζοντας σε στρατηγικές για τη διατροφική ασφάλεια.
- Η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου αναφοράς και ενός δικτύου Food Smart Cities που θα καθοδηγήσει τις ευρωπαϊκές τοπικές αρχές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην κατάρτιση, την ανάπτυξη και την εφαρμογή τοπικών διατροφικών πολιτικών.
Σε τοπικό επίπεδο, όλες οι πόλεις πρόκειται να καθορίσουν μια αστική διατροφική πολιτική μέσω μιας συμμετοχικής διαδικασίας που εμπλέκει την κοινωνία των πολιτών. Στη διαδικασία αυτή περιλαμβάνονται συστάσεις και καλές πρακτικές από άλλες πόλεις με παρόμοιες εμπειρίες.
Το 2015 και το 2016 οργανώθηκαν, μάλιστα, πολλές τοπικές και διεθνείς εκδηλώσεις/δράσεις όπως:
- Food Smart Events σε όλες τις πόλεις (Παγκόσμιο Γεύμα 17,18/12/2015, Θεσσαλονίκη) Δείτε βίντεο στο youtube
- Εργαστήρια για διατροφικές πολιτικές (Δεκέμβριος 2015/Φεβρουάριος 2016, Θεσσαλονίκη) Δείτε βίντεο στο youtube
- World Fair Trade Week (Μιλάνο, Μάιος 2015)
- People’s Expo Forum (Μιλάνο, Ιούνιος 2015)
- Διεθνές Συνέδριο για τα τοπικά συστήματα τροφίμων στο πλαίσιο της παρουσίασης του Αστικού τροφίμων Σύμφωνο Πολιτική (Μιλάνο, Οκτώβριος 2015)
- Third UNDP World Forum on Local Economic Development (Τορίνο, Οκτώβριος 2015)
Οι επόμενες δράσεις είναι:
- Εκδηλώσεις στις πόλεις για τη διάδοση του Συμφώνου Αστικής Διατροφικής Πολιτικής (Απρίλιος/Μαιος 2016, Θεσσαλονίκη)
- Έκθεση για το Δίκαιο Εμπόριο που θα ταξιδέψει σε όλες τις πόλεις (Νοέμβριος 2016, Θεσσαλονίκη)
- Συνέδριο στις Βρυξέλλες (Οκτώβριος 2016)
Με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων, η διατροφή μπορεί να αλλάξει, η πείνα να καταπολεμηθεί και η παραγωγή τροφίμων να γίνει δίκαιη, ασφαλής και βιώσιμη, χτίζοντας ένα καλύτερο διατροφικό αύριο.
Πληροφορίες: http://fairtrade.gr/