Πόσες θερμίδες κρύβει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

poses-thermides-krubei-to-xristougenniatiko-trapezi

ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Μαζί με τα δώρα, τις ευχές, την άδεια από τη δουλειά και την ξεκούραση, τα Χριστούγεννα μας επιφυλάσσουν και κάτι που δε θέλουμε: χιλιάδες θερμίδες.

Ας μη γελιόμαστε: τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν ίδια αν οι πρωταγωνιστές του χριστουγεννιάτικου γεύματος ήταν οι φακές και τα χόρτα - και αν στην ερώτηση «τι είναι Χριστούγεννα για εσάς» η απάντησή σας είναι ο εορτασμός της γέννησης του Χριστού μέσα στο θάλπος της οικογένειας, αλλά από το μυαλό σας εκείνη τη στιγμή περνούν γαλοπούλες, σουφλέ, πατάτες, τυριά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, τότε καταλαβαίνετε τι εννοούμε.

Μέσα σε όλη αυτή την πανδαισία γεύσεων, όμως, με την οποία δίνουμε ραντεβού κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου, υπάρχει κι ένα μελανό σημείο: οι χιλιάδες θερμίδες των χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων, τα οποία από τη μία μας αφήνουν πλήρεις σε γεύση και νοστιμιά, αλλά από την άλλη προκαλούν ντελίριο στο δείκτη της ζυγαριάς μας, αλλά και σε εμάς τους ίδιους. Δείτε πόσες θερμίδες περιέχουν τα πιο κλασσικά χριστουγεννιάτικα φαγητά και γλυκά, έτσι ώστε να μην εκπλαγείτε αν η ζυγαριά σας βγάλει μήνυμα «ένας- ένας».

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα: Ευτυχώς για όλους μας, το κρέας της γαλοπούλας κατατάσσεται στα πιο υγιεινά, με λίγα γραμμάρια λίπους ανά θερμίδα, που δεν ξεπερνάνε τα 2. Από την άλλη, όμως, όλοι ξέρουμε ότι δεν θα φάμε ένα «αθώο» κομματάκι γαλοπούλας μαγειρεμένης στον ατμό, αλλά όλα της τα μέλη αλειμμένα με βούτυρο, τις πέτσες και τη γέμισή της, η οποία συνήθως αποτελείται από σταφίδες, κουκουνάρι, κάστανα, κιμά και ρύζι. Χωρίς να θέλουμε να σας τη χαλάσουμε, ο παραπάνω συνδυασμός μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 700-800 ανά μερίδα, χωρίς να έχετε βάλει τίποτα άλλο στο στόμα σας.

Πατάτες φούρνου: Κρέας χωρίς πατάτες θεωρείται «ξεροσφύρι» - ακόμα και αν το κρέας έχει την παραπάνω γέμιση, που αρκεί να χορτάσει μέχρι και τον Κόναν το Βάρβαρο- γι’ αυτό και ποτέ δε λείπουν από κανένα τραπέζι. Δύο ψημένες πατάτες (ολόκληρες) θα σας χαρίσουν «απλόχερα» περίπου 350 θερμίδες.

Σαλάτα: Εδώ βρισκόμαστε στο υγιεινό κομμάτι του γεύματος, αρκεί η σαλάτα σας να είναι πράσινη, με λίγο ελαιόλαδο. Επειδή, όμως, κατά 99% θα περιέχει διάφορες σος και ενδεχομένως ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια, για ντεκόρ, οι θερμίδες της μπορεί να φτάσουν τις 200 στα 3 φλιτζάνια σαλάτα με 2 κουταλιές ντρέσινγκ. Αν φάτε και καρύδια, υπολογίστε ότι τα 5 θα σας προσθέσουν άλλες 100 θερμίδες κι αν έχετε αρχίσει να κάνετε προσθέσεις, σταματήστε. Δεν έχουμε τελειώσει.

Τζατζίκι: Το περίφημο ελληνικό «greek tzatziki» δεν λείπει από κανένα γεύμα, πόσο μάλλον από το χριστουγεννιάτικο. Καταφέρνει να «δέσει» σχεδόν με όλα τα φαγητά και να δώσει έναν αέρα… σκόρδου στο τραπέζι, προσφέροντας περίπου 80 θερμίδες σε μια κουταλιά της σούπας, 160 σε δύο και ούτω καθεξής.

Αλκοόλ/αναψυκτικά: Θα μπορούσαμε να στοιχηματίσουμε τα υπάρχοντά μας ότι το γεύμα σας δεν θα το συνοδέψετε μόνο με νερό, αλλά θα δοκιμάσετε λίγο από το κρασί του γείτονα, θα πιείτε και μια μπίρα στην υγειά σας και στο τέλος λίγο αναψυκτικό τύπου κόλα για να χωνέψετε. Αν νομίζετε πως μπροστά σε αυτά που έχετε φάει, τα υγρά που θα πιείτε είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό, σας ενημερώνουμε πως 1 ποτήρι κρασί θα προσθέσει γύρω στις 100 θερμίδες στο γεύμα, 1 ποτήρι μπίρα άλλες τόσες και 1 κουτί αναψυκτικό περίπου 140 θερμίδες. Δεν χρειάζεται να είστε μαθηματική διάνοια για να βρείτε πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, περίπου 300 θερμίδες –στην καλύτερη περίπτωση- θα περάσουν στον οργανισμό σας μόνο από αυτά που θα πιείτε.

Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Κουραμπιέ, μελομακάρονο ή δίπλα; Δεν ξέρετε τι να διαλέξετε; Μήπως σας βοηθήσει το γεγονός ότι το μελομακάρονο μπορεί να φτάσει μέχρι τις 150 θερμίδες, ο κουραμπιές μέχρι τις 180 και η δίπλα περίπου 100;

Πώς να «γλιτώσετε» μερικές θερμίδες

Αν φοβάστε να κάνετε τη σούμα, την κάνουμε εμείς για εσάς: βάζοντας μια μερίδα γαλοπούλα με γέμιση στο πιάτο σας μαζί με πατάτες, 1 κουταλιά τζατζίκι, λίγη σαλάτα, πίνοντας 2 ποτηράκια κρασί και δοκιμάζοντας και ένα μελομακάρονο για να γλυκαθείτε, ξεπερνάτε τις (καθίστε) 1700 θερμίδες μέσα σε ένα μόνο γεύμα.

Σε περίπτωση που το χριστουγεννιάτικο μότο σας είναι «θα φάω κι ας μου βγει και σε κακό» τότε σας ευχόμαστε καλή τύχη. Αν, όμως, έχετε σκοπό να απολαύσετε το γεύμα σας χωρίς υπερβολές, τότε ίσως κάποια από τα παρακάτω tips σας βοηθήσουν.

-Προτιμήστε τη γαλοπούλα σας χωρίς πέτσα, έτσι ώστε να γλιτώσετε από το έξτρα λίπος και από περίπου 40 θερμίδες.

-Πιείτε νερό πριν ξεκινήσετε και κάντε την εκκίνησή σας από τη σαλάτα, έτσι ώστε να φάτε λιγότερο κυρίως.

-Μην περιμένετε η κοιλιά σας να ακουμπήσει το τραπέζι για να αφήσετε κάτω τα μαχαιροπίρουνα. Σταματήστε να τρώτε όταν νιώθετε ακόμη άνετα κι όχι όταν τα κουμπιά του παντελονιού εκτινάσσονται ένα-ένα στο κούτελο του απέναντι συνδαιτυμόνα σας.

-Μην ξεπεράσετε τα δύο ποτηράκια κρασί μαζί με το γεύμα σας, τα οποία καλό είναι να τα πίνετε με αργό ρυθμό.

-Αποφύγετε πάσης φύσεως ψωμιού. Ειδικά σήμερα, δεν το χρειάζεστε, έχετε δεκάδες επιλογές και δεν υπάρχει χωριάτικη στο τραπέζι για να σας «αποπλανήσει».

-Φάτε με αργούς ρυθμούς και μην καταπίνετε αμάσητες τις μπουκιές σας. Δεν σας κυνηγάει κανείς και, μάλιστα, όσο πιο αργά τρώτε το φαγητό σας, τόσο πιο εύκολα θα καταλάβετε ότι χορτάσατε και ήρθε η ώρα να παραιτηθείτε από τη μάχη με τη γαλοπούλα.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ