Επτά συμβουλές για να μη... μετανιώνετε στις γιορτές

epta-sumboules-gia-na-mi-metanionete-stis-giortes

ΤΡΙΤΗ, 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας χαράς και γιορτής. Για να αποφύγετε όμως υπερβολές στο φαγητό και το ποτό την περίοδο των γιορτών, που μπορεί να έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα για την υγεία σας, καλό θα είναι να ακολουθήσετε ένα… σχέδιο.

Είναι γεγονός ότι σε περιόδους γιορτών χαλαρώνουμε, διασκεδάζουμε και το ρίχνουμε έξω. Στο θέμα της υγείας όμως, καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί και προνοητικοί, ώστε να μη χρειαστεί κάποια στιγμή να κάνουμε πολύ μεγαλύτερες «θυσίες».

Εξάλλου, ποιος θέλει να το παρακάνει τόσο με το φαγητό και το ποτό, που την επόμενη μέρα να νιώθει χάλια;

Σας προτείνουμε λοιπόν επτά συμβουλές για τις ημέρες των γιορτών, που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το «μέτρο» και να διασκεδάσετε πραγματικά, χωρίς να βάλετε σε ρίσκο την υγεία και τη διάθεσή σας.

1. Αναρωτηθείτε ποιος είναι ο στόχος σας, πριν πάτε σε μια γιορτή

Αν η πρόθεση σας είναι να γίνεται «λιώμα» ή να φάτε μέχρι τελικής πτώσης, τότε το πιθανότερο είναι να μη μας διαβάζετε καν. Συνήθως πάντως, ο στόχος των περισσοτέρων είναι να περάσουν καλά και να απολαύσουν τις γιορτινές μέρες με συγγενείς και φίλους. Μείνετε λοιπόν πιστοί στις προτεραιότητές σας, για να μπορέσετε να κάνετε τις σωστές επιλογές.

2. Σχεδιάστε πότε θέλετε να φύγετε

Οι οικοδεσπότες μιας γιορτής συνηθίζουν να προσφέρουν φαγητό και ποτό συνεχώς -ακόμη και αν έχετε πει «όχι» πολλές φορές- έτσι, όσο πιο σύντομα φύγετε, τόσο δε θα μπαίνετε στον πειρασμό να τρώτε και να πίνετε ασταμάτητα. Αν πάλι δε θέλετε να φύγετε στη μέση του πάρτι, βάλτε ένα όριο στον εαυτό σας όπως π.χ. «δε θα φάω και δε θα πιω αλκοόλ μετά τις 11» και τηρήστε το.

3. Η στρατηγική του να φεύγετε, είναι αποτελεσματική και στο τραπέζι

Όπως όταν ήσασταν παιδιά και η μαμά σας σας φώναζε όταν το παρακάνατε με τα γλυκά και τις καραμέλες, έτσι «βάλτε τις φωνές» στον εαυτό σας, όταν βρίσκεστε σε κάποιο δείπνο και κάθεστε με τις ώρες στο τραπέζι. Αν π.χ. έχετε να πάτε σε κάποιο πάρτι μετά ή κάπου αλλού, μην το καθυστερείτε και έτσι μπαίνετε σε πειρασμό να φάτε και να ξαναφάτε. Φροντίστε να έχετε ενημερώσει από πριν τον οικοδεσπότη και κανείς δε θα σας παρεξηγήσει.

Μια άλλη επιλογή αν δείτε ότι οι ώρες που κάθεστε στο τραπέζι και τσιμπολογάτε είναι υπερβολικές, είναι να σηκωθείτε και να προτείνετε να βοηθήσετε στο μάζεμα, ή να χορέψετε.

4. Tο ίδιο και για το μπαρ

…απλά μην περάσετε όλο το βράδυ δίπλα στο μπαρ, βλέποντας τι ποτά έχει και δοκιμάζοντας.

5. Αντισταθείτε στην ποικιλία

Σίγουρα το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα προσφέρει κάθε λογής λιχουδιά και γεύση. Ξέρουμε, δύσκολο να αντισταθείτε, αλλά προσπαθήστε έστω να βάζετε μικρές μερίδες. Και μην ξεχνάτε, όσο πιο αργά τρώτε, τόσο πιο πολύ δίνετε στο στομάχι σας τη δυνατότητα να σας «δείξει» ότι είναι πλήρες.

6. Δώστε σημασία στο τι και με ποια σειρά το τρώτε

Ας υποθέσουμε ότι έχετε αδυναμία στα παχυντικά φαγητά ή τα γλυκά. Φροντίστε να ξεκινάτε να τρώτε πρώτα τρόφιμα πλούσια σε ίνες, όπως η σαλάτα. Το κρέας και τα γλυκά δεν έχουν ίνες. Οι ίνες σας δημιουργούν το αίσθημα πληρότητας και ο οργανισμός τις επεξεργάζεται εύκολα. Έτσι, δε θα ανυπομονείτε να φάτε γλυκά και κρέας σε μεγάλες ποσότητες.

Αν πάλι αισθάνεστε «φούσκωμα» μετά από ένα πλούσιο γεύμα, ο λόγος μπορεί να είναι ο συνδυασμός των τροφών που καταναλώσατε.

Κάθε κατηγορία τροφίμων (φρούτα, σαλάτες, πρωτεΐνες, λαχανικά, υδατάνθρακες) χωνεύεται με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, τα φρούτα δεν συνδυάζονται σωστά με τίποτα, ενώ τα λαχανικά συνδυάζονται καλά με τα πάντα. Επομένως, αποφύγετε να συνδυάζετε κάθε κατηγορία με κάποια άλλη. Ξεκινήστε με τη σαλάτα, τελειώστε, συνεχίστε με το κρέας, τελειώστε, συνεχίστε με τα φρούτα, τελειώστε κ.ο.κ. Προσπαθήστε πάντως να αποφύγετε τους υδατάνθρακες (πατάτες, γέμιση γαλοπούλας, κουλούρια κ.τ.λ.) και τα γλυκά.

7. Μπορείτε να διασκεδάσετε ακόμη κι αν δεν πιείτε καθόλου… αλήθεια!

Όλα είναι στο μυαλό μας και θέμα απόφασης! Αν λοιπόν αποφασίσετε να είστε κεφάτοι και ευχάριστοι έτσι κι αλλιώς, δε θα περιμένετε να πιείτε για να το πετύχετε.

Τελευταία ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ συμβουλή:

Ίσως να μη μπορέσετε ή θελήσετε να ακολουθήσετε καμία από τις παραπάνω συμβουλές ή ακόμη κι αν προσπαθήσετε, ίσως να μην τα καταφέρετε. Δεν πειράζει όμως ... Κανείς δεν πρόκειται να πεθάνει! Το σημαντικό και απαγορευτικό είναι να πιείτε και να οδηγήσετε, είτε να μπείτε σε αυτοκίνητο με οδηγό κάποιον που έχει πιει. Φροντίστε λοιπόν ο οδηγός να είναι νηφάλιος, είτε να πάρετε ταξί.