Επιχείρηση... διακοπής καπνίσματος με 7 αποτελεσματικές μεθόδους

epixeirisi-diakopis-kapnismatos-me-7-apotelesmatikes-methodous-apotelesmatikes-methodous

ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Βαρεθήκατε να αδειάζετε τασάκια στο σπίτι και να καπνίζετε έξω στο κρύο κάθε μισάωρο επειδή απαγορεύεται το κάπνισμα στο γραφείο; Ήρθε η ώρα να πάρετε τη μεγάλη απόφαση να κόψετε το τσιγάρο και οι μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι αρκετές.

Το πρώτο σας τσιγάρο σίγουρα θα το θυμάστε νοσταλγικά, τότε που στην εφηβεία είπατε να δοκιμάσετε για να αισθανθείτε σαν ενήλικοι, αλλά δεν φανταζόσασταν ότι αυτή η εφηβική επιπολαιότητα τότε, θα σας έφερνε σήμερα στο σημείο να μην μπορείτε να κλείσετε μία ώρα χωρίς τσιγάρο.

Κι όσο κι αν η καπνοαπαγόρευση τελικά εφαρμόστηκε στο βαθμό που σας βολεύει – δηλαδή καθόλου – ακόμη σε μερικές φιλικές συγκεντρώσεις σε σπίτια σας κοιτούν περίεργα μόλις πάτε να ανάψετε ένα τσιγάρο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που καταλήγετε στο μπαλκόνι ή στο προαύλιο του χώρου εργασίας σας, με τη βροχή να σας σβήνει συνεχώς το αναμμένο σας τσιγάρο και το κρύο να σας στέλνει στο κρεβάτι κάθε 2 εβδομάδες.

Μιας και η διακοπή καπνίσματος αποτελεί έναν από τους πρώτους στη λίστα στόχους για τη νέα χρονιά – κι έναν επίσης από τους στόχους για τους οποίους παρατάμε την προσπάθεια πριν καν αρχίσουμε – ίσως οι παρακάτω μέθοδοι σας βοηθήσουν να το καταφέρετε μέσα στο 2012 και να τονώσετε την υγεία σας και την αντοχή σας.

1.Θεραπεία υποκατάστασης με νικοτίνη: διώξτε την πίσσα, κρατήστε τη νικοτίνη

Όπως όλες οι συνήθειες, έτσι και το τσιγάρο παρουσιάζει συμπτώματα στέρησης σε αυτόν που προσπαθεί να το κόψει κι εκτός από το θέμα της κίνησης, από τον οργανισμό λείπει και η εθιστική νικοτίνη. Μπορείτε, όμως, να αναπληρώσετε αυτό το κενό με διάφορες διαθέσιμες μορφές θεραπείας υποκατάστασης με νικοτίνη που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως η τσίχλα νικοτίνης, το αυτοκόλλητο, οι παστίλιες, η εισπνεύσιμη μορφή χορήγησης κ.ο.κ. Τα προϊόντα αυτά παρέχουν περίπου το 1/3 ή ακόμη και τη μισή ποσότητα νικοτίνης που βρίσκουμε στα συνηθισμένα τσιγάρα, καταπραΰνοντας έτσι το αίσθημα έλλειψής της και ανάγκης για τσιγάρο και αυξάνοντας την πιθανότητα να απαλλαχτείτε από αυτή τη συνήθεια μέχρι και 30%.

2.Συμβουλευτική υποστήριξη: τα δίκτυα ειδικών μπορούν να βοηθήσουν

Στην Ελλάδα υπάρχουν ειδικά ιατρεία και πρότυπα κέντρα διακοπής καπνίσματος, δημόσια και ιδιωτικά, τα οποία ακολουθούν διαδικασίες προσέγγισης και θεραπείας βάσει διεθνών οδηγιών και ο ενδιαφερόμενος έρχεται σε επαφή με γιατρούς και ψυχολόγους προκειμένου να καταφέρει να φτάσει σ το στόχο του. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τέτοιου είδους προγράμματα αυξάνουν το ποσοστό αυτών που καταφέρνουν να κόψουν το τσιγάρο για πάντα σε 17%, σε σχέση με το λιγότερο από 11% των καπνιστών που επιτυγχάνουν να το κόψουν χωρίς καμία βοήθεια. Απευθυνθείτε στις πνευμονολογικές κλινικές και τμήματα των Νοσοκομείων, προκειμένου να σας ενημερώσουν αν παρέχουν αυτή την υποστήριξη ή απευθυνθείτε στην Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία για περισσότερες πληροφορίες.

3.Συνταγογραφούμενα φάρμακα: προσοχή στις παρενέργειες

Η βαρενικλίνη αποτελεί ένα φαρμακευτικό σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις καπνιστών, καθώς διακόπτει τη λήψη νικοτίνης από τον εγκέφαλο, μετατρέποντας το κάπνισμα σε μια διαδικασία λιγότερο ευχάριστη και κάνοντας τα συμπτώματα στέρησης πιο ήπια όταν αποφασίσουμε να το κόψουμε, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία κατά του καρκίνου. Περίπου το 33% αυτών που ακολούθησαν αγωγή με βαρενικλίνη διάρκειας 12 εβδομάδων, κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα με επιτυχία, υπάρχει όμως και η αρνητική πλευρά, καθώς το σκεύασμα μπορεί να έχει σε κάποιες περιπτώσεις παρενέργειες που σχετίζονται με κατάθλιψη και καρδιακά προβλήματα - γι’ αυτό πρέπει απαραιτήτως να το λάβετε με συνταγή γιατρού και να τον συμβουλευτείτε αν αισθανθείτε περίεργα. Επιπρόσθετα, και η βουπροπιόνη μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος, καθώς προκαλεί απέχθεια για το τσιγάρο και συνδυάζεται συνήθως και με υποκατάστατα νικοτίνης, πάντα με τη συμβουλή γιατρού.

4.Κοινωνική υποστήριξη: οι ομοιοπαθούντες μας κάνουν καλό

Σύμφωνα με αμερικάνικη έρευνα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, η υποστήριξη που λαμβάνουμε μέσα σε μια ομάδα… ομοιοπαθών στην περίπτωση του τσιγάρου, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές μας να το κόψουμε κατά 14%. Αν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να βρεθείτε μέσα σε μια ομάδα που θα παρακινεί ο ένας τον άλλον, σκεφτείτε μήπως μπορείτε να μαζέψετε κόσμο από το κοντινό σας περιβάλλον που βρίσκεται στην ίδια προσπάθεια ή εναλλακτικά ψάξτε για ήδη υπάρχοντα γκρουπ σε μέσα κοινωνική δικτύωσης ή -γιατί όχι;- δημιουργήστε μόνοι σας ένα γκρουπ, τον αριθμό μελών του οποίου θα βλέπετε συνεχώς να αυξάνεται…

5.Ηλεκτρονικό τσιγάρο: σας «εξαπατά» για το καλό σας

Είναι το νέο τρεντ ανάμεσα σε καπνιστές και ουσιαστικά πρόκειται για μια συσκευή… προσομοίωσης. Μοιάζει με κανονικό τσιγάρο, το οποίο δουλεύει με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, ατμοποιητή και φίλτρα και μπορείτε να το καπνίζετε κανονικά, αντικαθιστώντας τον καπνό του τσιγάρου με… ατμό και διαλέγοντας μάλιστα και διάφορες γεύσεις, ανάμεσα στις οποίες υπάρχει και αυτή του καπνού για τους φανατικούς. Ακόμη, έχετε την επιλογή να επιλέξετε φίλτρα με λίγη ή καθόλου νικοτίνη και να συνεχίσετε την εθιστική σας συνήθεια, χωρίς τις βλαβερές συνέπειές της.

6.Αντικαταθλιπτικά: κατά της κατάθλιψης αλλά και του καπνίσματος

Έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι υπάρχουν κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα τα οποία μετατρέπουν τη δύσκολη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος σε πιο εύκολη. Ο λόγος είναι πιθανότατα το ότι η νικοτίνη έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες σε κάποιους καπνιστές και η διακοπή της μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, η οποία αποφεύγεται με τα αντικαταθλιπτικά. Συγκεκριμένα, η βουπροπιόνη έχει εγκριθεί από τον FDA και σύμφωνα με το Health.com η χρήση της για 7 με 9 εβδομάδες – πάντα με την καθοδήγηση γιατρού – φαίνεται να διπλασιάζει την πιθανότητα αποχής από το τσιγάρο, ειδικά το πρώτο και πιο δύσκολο διάστημα.

7.Αποφασιστικότητα: μπαμ και κάτω!

Περίπου 9 στους 10 καπνιστές δοκιμάζουν να κόψουν το τσιγάρο χωρίς καμία βοήθεια, επιλέγοντας απλώς την ημέρα της εβδομάδας που θα ξεκινήσουν – και κάνοντας 2 κούτες τσιγάρα την ακριβώς προηγούμενη ημέρα… Αν έχετε αποφασιστική προσωπικότητα και χαρακτήρα, αυτή η μέθοδος υπάρχει περίπτωση να πετύχει και τα συμπτώματα στέρησης, παρ’ όλο που αρχικά θα είναι έντονα, θα διαρκέσουν για πολύ λιγότερο σε σχέση με άλλες μεθόδους σταδιακής διακοπής. Παρ’ όλ’ αυτά, έχετε υπόψη ότι μόνο το 10% τα καταφέρνει στην πρώτη του προσπάθεια, γι’ αυτό φροντίστε να είστε αποφασιστικοί και δυναμικοί από την αρχή.