Βάλτε την κερκετίνη στο τραπέζι σας
Μπορεί το όνομα κερκετίνη να μην σας λέει και πολλά, όμως πρόκειται για μια «θαυματουργή» ουσία που εμπεριέχεται τόσο στο κόκκινο κρασί όσο και σε διάφορα τρόφιμα και αποτελεί την καλύτερη απάντηση απέναντι στα καρδιακά νοσήματα.
Μπορεί το όνομα κερκετίνη να μην σας λέει και πολλά, όμως πρόκειται για μια «θαυματουργή» ουσία που εμπεριέχεται τόσο στο κόκκινο κρασί όσο και σε διάφορα τρόφιμα και αποτελεί την καλύτερη απάντηση απέναντι στα καρδιακά νοσήματα.
Είναι σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό, αλλά ιδιαίτερα διαδεδομένη στους ιατρικούς κύκλους, που μόνο θετικά σχόλια έχουν να κάνουν για τις ιδιότητές της. Ο λόγος για την κερκετίνη ή βαλανοκετόνη, που ανήκει στην τάξη των βιοφλαβονοειδών και είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού και προστατεύει τα κύτταρα από πιθανές αλλοιώσεις.
Που ωφελεί;
Η λήψη συγκεκριμένης ποσότητας κερκετίνης λειτουργεί κυρίως προληπτικά. Τόσο οι καρδιακές παθήσεις όσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να προληφθούν, αν ο οργανισμός έχει θωρακιστεί με την ουσία κερκετίνη. Ωστόσο, πέρα από τον καθαρά προληπτικό της χαρακτήρα, η κερκετίνη, βοηθά και στην αντιμετώπιση διάφορων αλλεργιών ενώ σημαντική είναι και η συμβολή της στην καταπολέμηση του άσθματος, της αλλεργικής καταρροής, της δερματικής κνίδωσης (φαγούρας) και των διαφόρων εκζεμάτων του οργανισμού.
Τέλος, έρευνες έχουν αποδείξει, πως μια διατροφή πλούσια σε κερκετίνη, αυξάνει την αντοχή κατά 15%. Η πολύτιμη κερκετίνη, λειτουργεί ως φυσική «πολυβιταμίνη» για τον οργανισμό μας και με απλό και φυσικό τρόπο, ενισχύει τις σωματικές λειτουργίες και προστατεύει από το ενοχλητικό αίσθημα της κούρασης.
Που βρίσκεται;
Μια σημαντική πηγή κερκετίνης είναι το κόκκινο κρασί. Η ουσία αυτή άλλωστε είναι και ο βασικότερος λόγος, που οι καρδιολόγοι αλλά και οι υπόλοιποι γιατροί αναφέρουν, πως ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί με το φαγητό μας, δεν βλάπτει αλλά αντίθετα ωφελεί την καρδιά.
Πέρα από το κρασί, η κερκετίνη εμπεριέχεται και στα κόκκινα μήλα, τα μούρα, το πράσινο και το μαύρο τσάι, το λάχανο, το μπρόκολο. Aλλες πηγές κερκετίνης είναι το γκρέιπφρουτ, τα φασολάκια και το κρεμμύδι, που ενώ μπορεί αρχικά να μας απωθεί με την ενοχλητική γεύση και μυρωδιά του, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι έρευνες, δεν θα πρέπει να λείπει σχεδόν ποτέ από το τραπέζι μας καθώς η παρουσία του για την προστασία της υγείας μας, θεωρείται πολύτιμη.
Ποιοι πρέπει να την αποφεύγουν;
Η κερκετίνη είναι μια ουσία με ιδιαίτερα ευεργετικές ουσίες για τον οργανισμό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων, που δεν θα πρέπει να την υπερκαταναλώνουν μέσω της τροφής καθώς οι συνέπειές της, δεν θα είναι το ίδιο ευχάριστες και για αυτούς.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναφέρουν, πως τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και όσες βρίσκονται σε φάση θηλασμού ή όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες στους νεφρούς καλό είναι να αποφεύγουν τη λήψη σημαντικών ποσοτήτων μέσω των τροφίμων καθώς δεν έχει ακόμη πλήρως αποδειχθεί η ασφαλής χρήση της σε αυτά τα άτομα.