Τα συνηθέστερα λάθη στην αντηλιακή προστασία και πώς να τα αποφύγουμε
Μετά από ένα μακρύ και βαρύ χειμώνα οι πρώτες ζεστές μέρες μάς οδηγούν κατευθείαν… στην παραλία. Για να χαρούμε όμως τον ήλιο φροντίζουμε να αποφύγουμε λάθη και αστοχίες που βάζουν σε κίνδυνο όχι μόνο την καλή όψη αλλά πάνω απ όλα την υγεία της επιδερμίδας. Οι skingurus ενημερώνουν.
Βάζουμε αντηλιακό μόλις φτάσουμε στην παραλία….αφού απλώσουμε ψάθα , πετσέτα, παραγγείλουμε καφέ…. Που σημαίνει ότι όλη αυτήν την ώρα αφήνουμε την επιδερμίδα εκτεθειμένη , χωρίς προστασία. Και στα πρώτα μπάνια της χρονιάς η ανάγκη για προφύλαξη είναι ακόμη μεγαλύτερη. Το σωστό είναι να απλώνουμε το αντηλιακό μισή ώρα πριν εκτεθούμε στον ήλιο ώστε να έχει τον απαιτούμενο χρόνο να απορροφηθεί επαρκώς .
Απλώνουμε το αντηλιακό φορώντας, ήδη, το μαγιό…. με αποτέλεσμα να μην καλύπτουμε σωστά όλο το σώμα. Η κοκκινίλα που συχνά εμφανίζεται, ιδιαίτερα στη γραμμή του μαγιό, είναι η καλύτερη απόδειξη για το λάθος μας. Γι αυτό και είναι προτιμότερο, αφού άλλωστε η πρώτη εφαρμογή γίνεται μισή ώρα πριν φύγουμε από το σπίτι, να το απλώνουμε σε γυμνό σώμα.
Ξεχνάμε σημεία με ιδιαίτερη ευαισθησία…. όπως, για παράδειγμα, την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια, τον αυχένα, τους λοβούς των αυτιών, τα δάκτυλα και το πάνω μέρος των ποδιών.
Κάνουμε οικονομία…. με αποτέλεσμα την ελλιπή προστασία της επιδερμίδας. Η σωστή ποσότητα είναι ένα κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο και όσο μια μπάλα του πινγκ πονγκ για το σώμα.
Χρησιμοποιούμε το ίδιο αντηλιακό σε πρόσωπο και σώμα…. παραβλέποντας τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής. Η αντηλιακή προστασία στο πρόσωπο αφορά και την πρόληψη της φωτογήρανσης. Και αυτό το εξασφαλίζουμε μόνο με τις εξειδικευμένες αντηλιακές κρέμες προσώπου που περιέχουν επιπλέον ενυδατικά, αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες για πλούσια αντιρυτιδική προστασία, ταυτόχρονα.
Όσο μεγαλώνουμε, μειώνουμε τα επίπεδα προστασίας…. αφού η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται στις νεανικές ηλικίες. Τα νούμερα για τις περιπτώσεις μελανώματος μας διαψεύδουν κατηγορηματικά. Επιπλέον, ο ήλιος ξηραίνει την επιδερμίδα και είναι η βασική αιτία για τις σκουρόχρωμες κηλίδες, ένα από τα πιο ενοχλητικά σημάδια γήρανσης. Χωρίς να ξεχνάμε ότι οι ανοιχτόχρωμες και οι ευαίσθητες επιδερμίδες έχουν πάντα ανάγκη υψηλής προστασίας.
Όταν μαυρίζουμε, εγκαταλείπουμε και το αντηλιακό… θεωρώντας ότι έχει εκπληρώσει το στόχο του. Η ανάγκη της επιδερμίδας για σωστή προστασία δεν περιορίζεται στις πρώτες μέρες έκθεσης ή μέχρι να μαυρίσουμε. Γιατί μπορεί, αποκτώντας χρώμα να έχουμε «αναχαιτίσει» κάπως τις ακτίνες UVB - οι ακτίνες που ευθύνονται κυρίως για τα εγκαύματα της επιδερμίδας- δεν ισχύει όμως το ίδιο για το συνολική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Τόσο η UVA όσο και η UVB αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Γι αυτό και στη συσκευασία του αντηλιακού θα πρέπει να αναγράφεται ότι παρέχει προστασία ευρέως φάσματος. Ιδανικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ούτε τις υπέρυθρες UV- το νέο πεδίο δόξης της σύγχρονης βιομηχανίας της ομορφιάς στον τομέα των αντηλιακών προϊόντων- που καταγράφουν σημαντικές επιδόσεις στη δημιουργία ελεύθερων ριζών, επομένως, στην πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας,
Πηγή: skingurus