Πέντε κανόνες... ζωής από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική
Καθώς ο χειμώνας έχει ήδη δείξει για τα καλά τα… δόντια του και οι θερμοκρασίες όλο και χαμηλώνουν, δείτε πώς μπορείτε να παραμείνετε υγιείς με μερικούς απλούς τρόπους της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM), διαφορετικά τρόφιμα εκπέμπουν διαφορετικές ενέργειες, ανάλογα με το κρύο ή τη ζέστη. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο οργανισμός μας χρειάζεται τροφή με θερμαντικές ιδιότητες, για να ζεσταίνει το σώμα μας και να συντηρείται το στοιχείο «τσι» (ένα λεπτό ρεύμα ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που συνδέει τα πάντα μέσα στο σύμπαν-μέσα στα οποία και την ενέργεια του κάθε ανθρώπου).
Κινέζοι γιατροί, μας προτείνουν πέντε συμβουλές για να παραμένουμε υγιείς και ζεστοί, όταν το θερμόμετρο… παγώνει!
Συμβουλή νο 1: Μην τρώτε κρύα τρόφιμα
Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε πιο βαριά τρόφιμα όπως οι φακές σούπα και τα φασόλια και να επιμένουμε σε φυσικά και εποχιακά προϊόντα, ανάλογα με την εποχή –ένα παράδειγμα για το χειμώνα είναι τα πορτοκάλια και τα λεμόνια.
Ο χειμώνας απαιτεί τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας. Πρέπει να τρώμε αρνί, λάχανο, κρεμμύδι και σκόρδο, αλλά και μπαχαρικά που ζεσταίνουν, όπως η κανέλα και το τζίντζερ και να αποφεύγουμε «κρύα» τρόφιμα, όπως το αγγούρι, το πεπόνι και η ντομάτα. Το τζίνσενγκ είναι μια καλή τροφή για ενέργεια, που τρέφει τους πνεύμονες και τα νεφρά και όλων των ειδών τα μούρα, είναι ευεργετικά για το αίμα.
Συμβουλή νο 2: Πίνετε ζεστό νερό
Ό,τι ισχύει γι’ αυτά που τρώτε, ισχύει και γι’ αυτά που πίνετε. Πίνετε ζεστά ή ζεστό νερό ή πράσινο τσάι για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να πίνουμε χυμό λεμονιού ή γκρέιπφρουτ το πρωί, καθώς η οξύτητά τους βοηθά την πέψη και τον μεταβολισμό.
Μην πίνετε όμως κάθε μέρα, καθώς αυτά τα φρούτα είναι αρκετά «επιθετικά» και κάνουν κακό στις ασθένειες που επηρεάζονται αρνητικά από τη θερμότητα, όπως το έκζεμα. Επίσης, το κόκκινο κρασί είναι καλό για να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος το χειμώνα, αλλά με μέτρο.
Συμβουλή νο 3: Λαμβάνετε συμπληρώματα βοτάνων
Ξεκινώντας στις 22 Δεκεμβρίου (η κινεζική πρωτοχρονιά αντιστοιχεί στην ημερομηνία της πρώτης νέας Σελήνης, που εμφανίζεται μετά ακριβώς το χειμερινό ηλιοστάσιο, 22 Δεκεμβρίου), κάθε Κινέζος που ενδιαφέρεται για την υγεία του, καταναλώνουν Gao Fang (膏 方) κάθε μέρα για έξι εβδομάδες.
Πρόκειται για ένα παχύρρευστο μείγμα από 30 με 40 διαφορετικά βότανα που πίνεται με ζεστό νερό. Τα βότανα δυναμώνουν το «τσι» και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, αλλά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα το χειμώνα. Υπάρχουν έτοιμα μείγματα διαθέσιμα σε κινεζικά φαρμακεία.
Συμβουλή νο 4: Κρατηθείτε ζεστοί… αλλά όχι πολύ ζεστοί
Το «τσι» αδρανοποιείται εύκολα στο κρύο, γι’ αυτό να είστε καλά ντυμένοι με πολλά ‘στρώματα’ ρούχων, ώστε να κρατάτε την ενέργειά σας σε καλά επίπεδα. Είναι πιο πιθανό να κρυώσετε όταν φυσάει. Αν λοιπόν έχετε συμπτώματα γρίπης, βράστε φύλλα περίλας (ανήκει στην οικογένεια μέντας) ή κομμάτια κάσσιας στο νερό και πιείτε το.
Όμως μην το παρακάνετε με τη θέρμανση στους εσωτερικούς χώρους. Καθώς το χειμώνα κάνει κρύο, το σώμα σας προσπαθεί να προσαρμοστεί και να κρατηθεί ζεστό. Αν κάνει πολύ ζέστη σε κλειστούς χώρους, το σώμα δε θα μπορεί να προσαρμοστεί στην εξωτερική θερμοκρασία και θα αρρωσταίνει. Εκπαιδεύστε το σώμα σας κάνοντας ένα κρύο ντους μετά από ένα ζεστό ντους.
Συμβουλή νο 5: Κάντε γυμναστική… αλλά όχι υπερβολική
Είναι σημαντικό να κρατάτε το σφυγμό σας υψηλό, όπως και το «τσι» σας, γι’ αυτό κάντε κάποια μορφή άσκησης για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.
Μην υπερβάλετε όμως μέχρι να νιώσετε εξάντληση. Στόχος είναι να ενισχύσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας κι όχι να τα επιβαρύνετε. Το γρήγορο περπάτημα είναι αρκετό. Αν ο καιρός είναι καλός, ενισχύστε επίσης τα επίπεδα οξυγόνου σας με λίγο φρέσκο αέρα.