Οι σχολικοί λαχανόκηποι είναι εδώ «φρεσκάροντας» τη διατροφή μικρών και μεγάλων
Όλοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ιδέα του σχολικού λαχανόκηπου
Η Greenpeace Greece μαζί με τη Fair Trade Hellas ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια πολύ ωραία πρωτοβουλία, με ένα σεμινάριο «Σχολικοί λαχανόκηποι», που έφερε τα παιδιά κοντά στη λογική του φρέσκου και του απαλλαγμένου από τα χημικά λαχανικού.
Λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία, η Greenpeace Greece και η Fair Trade Hellas έδειξαν ότι ο σχολικός λαχανόκηπος έχει τεράστια δυναμική ως εργαλείο εκπαιδευτικό για να μάθουμε να ελέγχουμε την τροφή μας, να μειώσουμε τη σπατάλη, να δουλεύουμε συλλογικά και να απασχολούμε δημιουργικά την ώρα μας.
Συγκεκριμένα, μέσα από το σεμινάριο «Σχολικοί Λαχανόκηπο» που πραγματοποιήθηκε στο 14ο Δημοτικό Αιγάλεω, οι μαθητές έμαθαν να συντηρούν κήπο αυτάρκειας γεμάτο λαχανικά, πάντα εποχής, χωρίς ίχνος χημικής παρέμβασης. Τα πιτσιρίκια, μάλιστα, έβαλαν τα γυαλιά στους μεγάλους στο πώς να συντηρείς έναν λαχανόκηπο και για ανταπόδοση η Greenpeace τους χάρισε έναν κάδο κομποστοποίησης!
Τα παιδιά μαθαίνουν για το συσχετισμό διατροφής και περιβάλλοντος
Στη διάρκεια του σεμιναρίου μικροί και μεγάλοι, εκπαιδευτικοί-γονείς και παιδιά πήραν μέρος σε μια βιωματική δραστηριότητα ρολών για τη διατροφική ασφάλεια, ώστε να κατανοήσουν όλοι τις ανισότητες στις διάφορες γωνιές του πλανήτη στην πρόσβαση στην ασφαλή και επαρκή τροφή, αλλά και στα εργαλεία για τη γνώση και την παραγωγή τροφής με βιώσιμο τρόπο.
Εκεί ήταν και η Ελένη Νιάρχου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε.Γ΄ Αθήνας και η Χριστόγλου Ιωάννα, Αντιδήμαρχος Παιδείας, που επιβράβευσαν το εγχείρημα, στηρίζοντας τέτοιες σημαντικές προσπάθειες.
Οφέλη λαχανόκηπων μέσα από το σεμινάριο
-Συμμετοχική προσπάθεια γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών και τοπικών αρχών που στηρίζουν το εγχείρημα
-Καλλιέργεια πράσινης συνείδησης, γνωριμία με τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος -του φαγητού μας
-Μείωση σπατάλης οικιακών απορριμμάτων με κομπόστ
-Το σχολείο γίνεται το πιο γόνιμο περιβάλλον να δημιουργήσεις υπεύθυνους καταναλωτές
Οι σχολικοί λαχανόκηποι μπορούν να απαλλάξουν τη διατροφή και το περιβάλλον από χημικά
-Καλή γεωργία σημαίνει βιώσιμη διαχείριση γης και άρα καλή υγεία για μας, αλλά και για τον πλανήτη
-Σύνδεση τροφής και περιβάλλοντος, αποτύπωμα τροφής στον πλανήτη, κοινωνικοποίηση
-Δημιουργία με απλές και οικονομικές λύσεις π.χ. παλέτες
-Χρησιμοποίηση σπόρων από κοινότητες σπόρων, όπως το Πελίτι
-Επιμόρφωση για εναλλαγή καλλιεργειών και βιολογική φυτοπροστασία
Το σημαντικότερο στην προσπάθεια των σχολικών λαχανόκηπων είναι ότι ακόμη κι όταν υπάρχουν προβλήματα, όπως π.χ. διαθεσιμότητα χώρων σε κάποια σχολεία, όλοι μαζί μπορούν «καλλιεργήσουν» τη λύση και να δημιουργήσουν, ωφελώντας τη διατροφή, τον πλανήτη και ταυτόχρονα διασκεδάζοντας!
Μήπως να ακολουθήσουμε όλοι το παράδειγμα των σχολικών λαχανόκηπων όσο μπορούμε;