Ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος να σταματήσετε να τρώτε πολύ;

fagito-dialogismos

Φάτε συνειδητά και να αντιμετωπίστε το φαγητό σαν να κάνετε διαλογισμό

ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Αυτά τα σούπερ απλά τρικ που προτείνει η ειδικός, Δέσποινα Μαρσέλου, θα σας βοηθήσουν να τρώτε πιο προσεγμένα σε κάθε γεύμα.

Εάν τρώτε στη δουλειά την ώρα που χτυπάει το τηλέφωνό σας, ο χρόνος σας πιέζει, τρώτε στο πόδι κ.λπ. δεν σας βοηθά να απολαμβάνετε συνειδητά το φαγητό σας και να φάτε ήρεμα και αργά. Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το να τρώτε μπροστά από έναν υπολογιστή ή στο αυτοκίνητό σας ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού σας βάρους. Ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος να σταματήσετε να τρώτε πολύ; Το να τρώτε συνειδητά και να αντιμετωπίζετε το φαγητό σαν να κάνετε διαλογισμό. Να πως θα τα καταφέρετε:

1. Γνωρίστε το επίπεδο πείνα σας
Πριν από ένα γεύμα, αναρωτηθείτε πόσο πεινασμένοι είστε σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10. Στο επίπεδο 1 πεθαίνετε από την πείνα και στο 10 νιώθετε τόσο χορτάτοι που δεν μπορείτε να φάτε τίποτα παραπάνω. Αφού επιλέξετε το επίπεδο της πείνας σας, επιλέξτε πόσο θα φορτώσετε το πιάτο σας. Αν για παράδειγμα πεινάτε στο βαθμό 8, φάτε ένα φρούτο ή πιείτε νερό. Αν η πείνα σας είναι στο 2, τότε θα χρειαστεί να φάτε ένα κανονικό γεύμα.

Λαχανικά, πρωτεΐνη και υδατάνθρακες στις σωστές αναλογίες

2. Φάτε στην κουζίνα ή σε κάποιον άλλο χώρο – όχι πάνω στο γραφείο
Βάλτε στο πιάτο σας 50% λαχανικά, 25% πρωτεΐνη και 25% υδατάνθρακες. Στόχος να είναι πολύχρωμο το πιάτο σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό πιάτο, αντί για μεγάλο για την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες και ένα μεγάλο μπολ για τη σαλάτα, ώστε να μειώσετε μερίδες και θερμίδες. Φάτε κάπου ήσυχα, στην κουζίνα για παράδειγμα, κι όχι πάνω στο γραφείο σας. Χρειάζεται να είστε συγκεντρωμένοι και απερίσπαστοι την ώρα που τρώτε.

3. Αναπνεύστε σαν να κάνετε γιόγκα
Πάρτε πέντε βαθιές και αργές ανάσες πριν από το φαγητό, παρατηρώντας τα πάντα γύρω σας και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον εαυτό σας να απολαύσει την εμφάνιση του φαγητού, τη μυρωδιά και την υφή. Φροντίστε να μασάτε κάθε μπουκιά σιγά-σιγά για να απολαύστε τη γεύση και να την εκτιμήσετε. Όταν εκτιμάτε το φαγητό σας, είναι λιγότερο πιθανό να φάτε από το στρες ή επειδή είστε στεναχωρημένοι. Αυτή η στρατηγική μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη στη μέση ενός γεύματος, να κάνετε ένα διάλειμμα για να ελέγξετε τον εαυτό σας εάν έχει χορτάσει. Πολλές έρευνες συμφωνούν με αυτό: μια πρόσφατη μελέτη στο mindful eating διαπίστωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι έχασαν βάρος κάνοντας δίαιτα, παρουσίασαν μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτης φλεγμονής και του άγχους). Ένας από βασικούς κανόνες της δίαιτας που ακολούθησαν ήταν και το να μπορούν να εξετάσουν την πείνα τους και τα μηνύματα του κορεσμού τρώγοντας αργά και εστιάζοντας στο φαγητό τους.

Πηγή της μελέτης: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21130363

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr