Πώς να προετοιμάσετε το δέρμα και το σώμα σας πριν την παραλία

paralia-ilios-derma

Οι διατροφικές μας συνήθειες είναι εξίσου σημαντικές για την προετοιμασία του δέρματος πριν την έκθεση στον ήλιο

ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Οι διατροφικές σας επιλογές παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή σας το καλοκαίρι, τόσο από άποψη σιλουέτας, όσο και από άποψη επιδερμίδας. Δείτε ποιου είδους διατροφή θα βοηθήσει σύμφωνα με την ειδικό, Χριστίνα Μπαλαμώτη.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και αρκετός κόσμος προσπαθεί να τελειοποιήσει το σώμα του και να αποκτήσει φυσικά άψογο μαύρισμα. Οι περισσότεροι γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η διατροφή για την απόκτηση όμορφης σιλουέτας. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι πως οι διατροφικές μας συνήθειες είναι εξίσου σημαντικές για την προετοιμασία του δέρματος πριν την έκθεση στον ήλιο, ώστε να αντέξει τις βλαπτικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ασφαλές μαύρισμα.

Αν και κανείς πρέπει να μεριμνεί για τη διατροφή του όλο το χρόνο –και όχι μόνο εν όψει καλοκαιριού– εντούτοις όμως, το ζητούμενο για όσους θέλουν να προετοιμαστούν στο παρά πέντε είναι να το κάνουν τουλάχιστον σωστά και να προετοιμάσουν και το δέρμα τους, ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του καλοκαιριού.

Το καρότο έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει τη φυσική αντοχή της επιδερμίδας έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Καταναλώστε τρόφιμα με βιταμίνη Α (καρότα, τομάτα, πεπόνι, γάλα) η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει τη φυσική αντοχή της επιδερμίδας έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας. Επιπροσθέτως, η βιταμίνη Α βοηθά και στο μαύρισμα.

Καταναλώστε ελαιόλαδο το οποίο περιέχει βιταμίνη Ε η οποία επίσης ενισχύει την αντοχή του δέρματος κατά της ηλιακής ακτινοβολίας

Καταναλώστε τρόφιμα με σελήνιο (φιστίκια, δημητριακά ολικής αλέσεως, σουσάμι, σιτάρι, τόνο, θαλασσινά, κοτόπουλο). Το σελήνιο μειώνει την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα.

Πίνετε πολλά υγρά (νερό, χυμούς φρούτων) όχι όμως κατά την διάρκεια των γευμάτων. Η αύξηση της θερμοκρασίας, έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη εφίδρωση και συνεπώς την αποβολή ηλεκτρολυτών από το σώμα και τη διατάραξη της ισορροπίας των υγρών του σώματος, η οποία πρέπει να επανέλθει. Φροντίστε να πίνετε υγρά:

*Περισσότερο από τη δίψα σας
*Ανεξαρτήτως επιπέδου δραστηριότητας
*Κατά τη διάρκεια σκληρής άσκησης σε θερμό περιβάλλον, πίνετε 2 – 4 φλιτζάνια/ώρα
*Προσοχή: εάν ο γιατρός σας έχει συστήσει περιορισμό της λήψης υγρών ή παίρνεται διουρητικά φάρμακα

Φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά και μην περιμένετε να διψάσετε

Αποφύγετε τα πολύ παγωμένα αναψυκτικά (μπορεί να προκαλέσουν στομαχόπονο)

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση)

Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ (μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση)

Αν ιδρώνετε έντονα ΑΥΞΗΣΤΕ την κατανάλωση αλατιού (για να αναπληρώσετε το νάτριο που χάνεται μέσω της εφίδρωσης)

Να κάνετε μικρά γεύματα (υπάρχει θερμογένεση λόγω λήψης τροφής)

Να κάνετε ελαφρά γεύματα με έμφαση στη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και περιορίζοντας τα λιπαρά φαγητά

Αποφύγετε τα ζεστά φαγητά (προσθέτουν θερμότητα στο σώμα)

Προσοχή στα φάρμακα (μπορεί να χρειάζεται ακόμα και τροποποίηση της δοσολογίας των φαρμάκων ή και της ίδιας της αγωγής π.χ. σε περιπτώσεις που κάποιος παίρνει σκευάσματα ή φάρμακα με βιταμίνη D)

Άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή:
Νεογνά και παιδιά

Ηλικιωμένοι (υπολειτουργεί το σύστημα θερμορύθμισης)
Παχύσαρκοι (το λίπος αποτελεί θερμομονωτικό υλικό)
Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται σκληρά
Άτομα που πάσχουν από κάποιο νόσημα ή παίρνουν φάρμακα

Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαιτολογική Μονάδα Dietnet
http://www.dietnet.gr