Οι 7 «μύθοι» για την άσκηση που πρέπει να ξεχάσετε

oi-7-muthoi-gia-tin-askisi-pou-prepei-na-ksexasete-muthoi-gia-tin-askisi-pou-prepei-na-ksexasete

ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Είναι γεγονός ότι όταν δεν ξέρουμε, ακούμε πολλά γύρω από την άσκηση και την απώλεια βάρους. Και είναι δύσκολο κάποιες φορές να ξεχωρίσουμε το «μύθο» ή την υπερβολή, από την «αλήθεια». Υπάρχουν όμως και κάποιοι διαδεδομένοι «μύθοι» που ισχύουν για όλους και όσο πιο γρήγορα τους ξεπεράσουμε, τόσο το καλύτερο!

Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι στον κόσμο του fitness οι «μύθοι» και οι μερικές αλήθειες αφθονούν και μάλιστα μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο για να ακολουθήσουμε μια αποδοτική και ασφαλή προπόνηση. Μπορεί να προκαλέσουν απογοήτευση κατά την άσκηση και μερικές φορές ακόμη και τραυματισμούς.

Ένας λόγος που εξηγεί αυτούς τους «μύθους», είναι ότι όλοι αντιδρούν στην άσκηση λίγο διαφορετικά, επομένως ό, τι είναι αληθινό για ένα άτομο μπορεί να μην ισχύει για κάποιο άλλο. Έτσι κάποιες φορές θα πρέπει να βρίσκουμε τις δικές μας «αλήθειες» όσον αφορά στην άσκηση. Υπάρχουν όμως και κάποιοι διαδεδομένοι «μύθοι» που ισχύουν για όλους και όσο πιο γρήγορα τους ξεπεράσουμε, τόσο το καλύτερο!

1.Το περπάτημα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το τρέξιμο

Το περπάτημα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το τρέξιμο; Σίγουρα, θα κάψετε περίπου διπλάσιες θερμίδες τρέχοντας αντί περπατώντας για 30 λεπτά. Αλλά εάν κάποιος που περπατάει και κάποιος που τρέχει, καλύψουν την ίδια απόσταση, «καίνε» περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μετράει περισσότερο το χρονικό διάστημα που ασκούμαστε, παρά το πόσο έντονα.

2.Η άσκηση αυξάνει την πείνα

Πρόκειται για μια κοινή παρανόηση: Αν «κάψουμε» εκατοντάδες θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, θα καταλήξουμε να τρώμε περισσότερο. Αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι η άσκηση δεν έχει καμία επίδραση στις διατροφικές ανάγκες του ατόμου, με εξαίρεση τους αθλητές αντοχής που ασκούνται για δύο ώρες την ημέρα ή και περισσότερο. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι η άσκηση συχνά καταστέλλει την πείνα, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση.

3.Δεν έχει σημασία από πού προέρχονται οι θερμίδες

Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίσες. Πρώτον, ορισμένα τρόφιμα (ιδίως, πρωτεΐνες) χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να τα μασήσετε, να τα χωνέψετε, να τα μεταβολίσετε και να τα αποθηκεύσετε, σε σχέση με άλλες τροφές. Άλλα (όπως λίπη και υδατάνθρακες) απαιτούν λιγότερες θερμίδες για να χωνευτούν και να αποθηκεύουν. Δεύτερον, διαφορετικά είδη τροφίμων έχουν διαφορετική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (άσπρο ψωμί, μπισκότα, φρουτοποτά) αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που οδηγεί στην αποθήκευση λίπους, την αύξηση του σωματικού βάρους και το αίσθημα πείνας. Τρόφιμα με ίνες όπως τα μήλα καθώς και με πρωτεΐνες, αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα λιγότερο και είναι πιο φιλικά για τη σιλουέτα σας. Τέλος, τα τρόφιμα που περιέχουν πολύ νερό, όπως τα λαχανικά και οι σούπες, χορταίνουν προσθέτοντας λιγότερες θερμίδες, οπότε σταματάτε να τα τρώτε πιο νωρίς από ότι άλλα τρόφιμα με περισσότερες θερμίδες.

4.Η διατροφή μόνο είναι αρκετή για σταθερή απώλεια βάρους

Θα χάσετε βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα μειώνοντας τις θερμίδες, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η γυμναστική είναι εκείνη που διατηρεί την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα. Βέβαια, η άσκηση καίει θερμίδες και «χτίζει» τους μυς, οι οποίοι καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο από ό,τι το λίπος. Ο μυϊκός ιστός απαιτεί επίσης περισσότερες θερμίδες για να διατηρηθεί, από ό,τι ο λιπώδης ιστός. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο μυϊκό ιστό έχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες θα καίτε χωρίς να κάνετε τίποτα. Πάντως, μερικές μελέτες δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα, εάν είχατε την επιλογή να τρώτε πάντα λιγότερο ή να ασκήστε συστηματικά περισσότερο, η άσκηση θα ήταν η καλύτερη επιλογή για την απώλεια βάρους.

5.Δεν υπάρχει καταλληλότερη ώρα για άσκηση

Αν συνηθίζετε να περπατάτε ως άσκηση για να είστε υγιείς ή για να χάσετε μερικά κιλά, δεν έχει σημασία πότε θα το κάνετε. Αλλά εάν είστε αθλητές και αναζητάτε την πιο αποδοτική προπόνηση, προτιμήστε να ασκείστε αργά το απόγευμα, όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη. Οι μύες είναι ζεστοί, ο χρόνος αντίδρασης είναι γρήγορος και η ενέργειά σας είναι στο αποκορύφωμά της. Τότε μπορείτε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό και επίσης να κάψετε περισσότερες θερμίδες.

6.Αν δεν ιδρώνουμε, δεν ασκούμαστε αρκετά σκληρά

Η εφίδρωση δεν είναι απαραίτητα δείκτης της αποτελεσματικής άσκησης. Ο ιδρώτας είναι ο τρόπος του σώματός να αποκτήσει τη σωστή θερμοκρασία. Μπορούμε λοιπόν να «κάψουμε» σημαντικό αριθμό θερμίδων χωρίς ιδρώτα: μια μακρινή βόλτα με τα πόδια ή η άρση μερικών βαρών, συχνά αρκούν.

7.Αν δεν αισθανθούμε πόνο, η άσκηση δε θα είναι αποτελεσματική

Από όλους τους «μύθους», οι ειδικοί συμφωνούν ότι η φράση «χωρίς πόνο δεν έχουμε αποτέλεσμα», είναι μεγάλος «μύθος» και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς.

Ενώ μπορεί να νιώθουμε κάπως «πιασμένοι» μια ή δυο μέρες μετά την προπόνηση, αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το αίσθημα του πόνου, δυσάρεστες ενοχλήσεις ή υπερβολική κόπωση. Καμία δραστηριότητα δε θα πρέπει να μας πονάει κι αν αυτό συμβεί, ή κάνουμε κάτι λάθος, ή μπορεί να έχουμε τραυματιστεί.