Τελικά γίνεται να τρώμε «με μέτρο»;
Νέα έρευνα δείχνει ότι το «μέτρο» είναι πάντα υποκειμενικό
Παρ’ όλο που το να τρώμε με μέτρο θεωρείται μια σημαντική συμβουλή στο πλαίσιο υγιεινής διατροφής και δίαιτας, νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Georgia δείχνει ότι το πλήθος των ερμηνειών για το τι θεωρείται «μέτρο» μπορεί να αποτελέσει αναποτελεσματικό οδηγό στην απώλεια ή διατήρηση βάρους.
Μάλλον η συμβουλή του «τρώγε, αλλά με μέτρο» δεν είναι και τόσο αποτελεσματική όλα αυτά τα χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Georgia, αφού δεν υπάρχουν αντικειμενικά στάνταρ. Όσο περισσότερο μας αρέσει ένα φαγητό, τόσο πιο εύκολα ξεχνάμε ή προσαρμόζουμε τον ορισμό του μέτρου, σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Michelle vanDellen, βοηθός καθηγήτρια στο Franklin College of Arts and Sciences, στο τμήμα ψυχολογίας.
Όπως αναφέρει η ίδια, το «μέτρο» είναι ένας σχετικός όρος και ποτέ κανείς δεν έχει έναν ξεκάθαρο και σταθερό οδηγό όσον αφορά τη συμπεριφορά του απέναντι στο φαγητό.
Τόσο για τους λεπτούς, όσο και για τους υπέρβαρους ανθρώπους, το «μέτρο» είναι πάντα υποκειμενικό, με τους περισσότερους να υπερβάλλουν ως προς το τι ακριβώς σημαίνει «μέτρο».
Οι περισσότεροι θεωρούν το «μέτρο» ως την αποφυγή της υπερκατανάλωσης φαγητού
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal Appetite, περιγράφει τις σχετικές έννοιες που συνδέονται με το μέτρο και βασίζονται στην αντίληψη των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περισσότεροι θεωρούν το «μέτρο» ως την αποφυγή της υπερκατανάλωσης φαγητού, αλλά όσο περισσότερο τους αρέσει ένα φαγητό, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα θα φάνε στο πλαίσιο του «μέτρου».
Το συμπέρασμα; Συνηθίζουμε να έχουμε τη δική μας οπτική για το «μέτρο» και να είμαστε πιο επιεικείς με την ποσότητα ενός φαγητού που μας αρέσει, κάτι που πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αντί για έλεγχό του.
Μάλλον η έννοια του μέτρου ταιριάζει στους εκ φύσεως ολιγαρκείς…