Η έλλειψη σωματικής άσκησης θανάσιμη σχεδόν όσο το κάπνισμα

fusiki-katastasi-gumnastiki-podilato

Η φυσική κατάσταση έχει μεγάλη επίδραση στην μακροζωία.

ΤΡΙΤΗ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η κακή φυσική κατάσταση κατατάσσεται ακριβώς πίσω από το κάπνισμα ως ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μακροχρόνια έρευνας.

Στην έρευνα που διήρκεσε 45 χρόνια συμμετείχαν περίπου 800 άνδρες μέσης ηλικίας, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι μια αύξηση στη σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 21%. Σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας Περ Λάντενβαλ, ερευνητή του τμήματος μοριακής και κλινικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμπορκ, τα χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάσταση αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Αν και είναι γνωστό και αναμενόμενο ότι το κάπνισμα αυξάνει κατά πολύ τα ποσοστά θνησιμότητας, αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν η επίδραση της αερόβιας ικανότητας, η οποίας ήταν μεγαλύτερη από ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης ή αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ισχαιμική καρδιοπάθεια είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου στον κόσμο. Βασισμένοι σε τεστ κοπώσεως, που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στη διάγνωση της ισχαιμικής καρδιοπάθειας, οι μελετητές θέλησαν να καθορίσουν την επίδραση της φυσικής κατάστασης αναφορικά με τον πρόωρο θάνατο από όλες τις αιτίες. Στην έρευνα τους συμπεριέλαβαν και δεδομένους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα καρδιοπάθειας, όπως το κάπνισμα, την ψηλή χοληστερίνη και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ένα άτομο με σχετικά χαμηλή φυσική κατάσταση θα δει βελτίωση ακόμα και μικρή αύξηση άσκησης.

Συνολικά συμμετείχαν 792 άνδρες που γεννήθηκαν το 1913, οι οποίοι έκαναν ένα τεστ κοπώσεως το 1967, στην ηλικία των 54 ετών. Γύρω στους 650 από τους πιο υγιείς άνδρες έκαναν και ένα τεστ που μέτρησε την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, που ονομάζεται VO2 max. Όση υψηλότερη είναι η πρόσληψη οξυγόνου σε αυτό το τεστ, τόσο πιο καλή κρίνεται η φυσική κατάσταση του ατόμου. Αξιοποιώντας δεδομένα από διάφορα ιατρικά τεστ κατά τη διάρκεια της ζωής των συμμετεχόντων, οι ερευνητές συνέλεξαν αναλυτικά δεδομένα για τις αιτίες θανάτου, τις οποίες και θέλησαν να συσχετίσουν τα αποτελέσματα των τεστ VO2 max.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες, με χαμηλή, μέτρια και υψηλή βαθμολογία στο τεστ VO2 max. Λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, την ψηλή χοληστερίνη και την υψηλή αρτηριακή πίεση, η έρευνα έδειξε ότι κάθε αύξηση των επιπέδων φυσικής κατάσταση, σύμφωνα με τα τεστ VO2 max, συνέβαλε στην μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 21%. Η μελέτη όμως δεν κατέληξε σε μια ξεκάθαρη σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ της αερόβιας φυσικής κατάστασης και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αλλά έναν συσχετισμό. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο στις 27 Ιουλίου, στο European Journal of Preventive Cardiology.

Τα χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάσταση αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Αμερικανοί καρδιολόγοι συμφωνούν ότι το χρονικό εύρος της έρευνας δίνει ιδιαίτερη αξία στα αποτελέσματα της, με τον Γουίλιαμ Zόγκμπι, επικεφαλής του τμήματος καρδιολογίας στο Methodist Hospital του Χιούστον στο Τέξας, να εξηγεί ότι η έρευνα καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η φυσική κατάσταση για μακροχρόνιες διαγνώσεις. Συμπληρώνοντας, ο Ζόγκμπι θεωρεί ότι η έρευνα ισχυροποιεί την αντίληψη ότι η φυσική κατάσταση έχει μεγάλη επίδραση στην μακροζωία. Αυτό όμως που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το πόσο καλή φυσική κατάσταση χρειάζεται κανείς για να μειώσει τα ποσοστά πρόωρου θανάτου.

Ο Λάντενβαλ αναφέρει ότι η έρευνα δεν ασχολήθηκε με αυτό το ερώτημα, αλλά σε γενικές αρχές, αυτό έχει να κάνει με το baseline fitness ανά περίπτωση. Ένα άτομο δηλαδή με σχετικά χαμηλή φυσική κατάσταση θα δει βελτίωση ακόμα και μικρή αύξηση άσκησης. Σε αυτό συμφωνεί και ο Δρ Γουίλιαμ Γουάιντραμπ, πρόεδρος της Καρδιολογίας, ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του Center for Outcomes Research στο Christiana Care Health System του Wilmington στο Ντέλαγουερ. Μια αύξηση της άσκησης κατά μισή ώρα την ημέρα, δηλαδή μια μικρή βόλτα με τα πόδια, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μπορεί να μην είναι ξεκάθαρα τα αποτελέσματα, αλλά όπως λέει και μια παροιμία, φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι.