Τσεκάρετε την υγεία σας από τον... καναπέ σας

tsekarete-tin-ugeia-sas-apo-ton-kanape-sas

ΤΡΙΤΗ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Τα πρησμένα πόδια, τα περίεργα νύχια και τα χαλασμένα δόντια σίγουρα αποτελούν από μόνα τους προβλήματα, αλλά μήπως είναι ταυτόχρονα σημάδια ότι κάτι άλλο δεν πάει καλά;

Όταν είμαστε απόλυτα υγιείς συνήθως αυτό καθρεφτίζεται και στην εξωτερική μας εμφάνιση, η οποία είναι πιο λαμπερή, ελκυστική και νεανική. Από την άλλη, όταν δείχνουμε ταλαιπωρημένοι και ασθενικοί, τα μαλλιά μας πέφτουν, οι ρυτίδες αυξάνονται και τα νύχια μας δεν ακτινοβολούν λάμψη, τότε ίσως κάτι να συμβαίνει στον οργανισμό μας, το οποίο δεν έχουμε υπ’ όψιν μας – χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο αν μας σπάσει ένα… νύχι.

Δείτε ποια σημάδια θα μπορούσαν να σημαίνουν κάτι σοβαρότερο, σύμφωνα με το health.com, ελέγξτε γι’ αυτά τον εαυτό σας στο σπίτι σας, στον ελεύθερό σας χρόνο και πάρτε τα μέτρα σας αν κάτι μοιάζει ανησυχητικό.

Ρυτίδες: Σίγουρα είναι αναπόφευκτες με το πέρασμα των χρόνων –και ιδιαιτέρως ενοχλητικές – και την ίδια στιγμή που μας «κλέβουν» τη νεανικότητά μας, μπορεί να αποτελούν σημάδι οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με νέες έρευνες, υπάρχει διασύνδεση μεταξύ ρυτίδων και υγείας των οστών μας στα πρώτα στάδια της εμμηνόπαυσης και όσο πιο άσχημες και έντονες είναι οι ρυτίδες τότε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος προβλήματος στην πυκνότητα των οστών. Παρ’ όλα αυτά έχετε υπόψη σας ότι οι κυρίαρχοι λόγοι δημιουργίας ρυτίδων είναι η ηλικία, το κάπνισμα και η έκθεση στον ήλιο, αλλά αν στην αρχή της εμμηνόπαυσης δείτε μεγάλες αλλαγές σε αυτές, θα πρέπει να το κοιτάξετε.

Πρησμένα πόδια: Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που οδηγούν σε πρήξιμο των ποδιών, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών, των μολύνσεων, της εγκυμοσύνης, της παχυσαρκίας, της λήψης κάποιων φαρμάκων κ.ο.κ. Σε πρησμένα πόδια, όμως, μπορεί να οδηγήσει και η καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς ενδεχομένως να γίνεται κατακράτηση υγρών λόγω της μη σωστής λειτουργίας της καρδιάς σας. Το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους αποτελεί κλασσικό σύμπτωμα αυτής της κατάστασης.

Δυσχρωμίες στα νύχια: Τα βάφετε συνεχώς για να μην τα βλέπετε περίεργα, αλλά όταν τα ξεβάψετε οι δυσχρωμίες και η αλλαγή στην υφή τους θα είναι και πάλι εκεί. Αν και το συχνό βάψιμο μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στα νύχια, παρ’ όλα αυτά υπάρχει περίπτωση να υποκρύπτουν πρόβλημα ψωρίασης (χρόνια δερματική πάθηση), ψωριασικής αρθρίτιδας (πάθηση που σχετίζεται με τις αρθρώσεις), γυροειδούς αλωπεκίας (πάθηση που οδηγεί σε απώλεια μαλλιών), ενώ τα παραμορφωμένα νύχια εντοπίζονται και σε ασθενείς με το σύνδρομο Reiter (προσβολή του οργανισμού με επιπεφυκίτιδα, αρθρίτιδα, ουρηθρίτιδα-τραχηλίτιδα, βλεννογονοδερματικές βλάβες), αλλά και σε όσους πάσχουν από διάφορες δερματικές παθήσεις.

Οδοντικά και στοματικά προβλήματα: Τα χαλασμένα δόντια και τα προβλήματα στα ούλα δεν είναι σημάδια μόνο κακής στοματικής υγιεινής, αλλά και προβλημάτων της καρδιάς και των οστών. Το 2010, Σκωτσέζοι ερευνητές ανέφεραν στο British Medical Journal ότι το βούρτσισμα των δοντιών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, ενώ συγκεκριμένα όσοι βουρτσίζουν τα δόντια τους μόνο μία φορά την ημέρα ή και καμία, έχουν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ακόμη, η απώλεια δοντιών μπορεί να αποτελεί σημάδι οστεοπόρωσης, αφού η πυκνότητα της γνάθου δεν μπορεί να υποστηρίξει καλά πλέον όλα τα δόντια.

Τριχόπτωση: Μήπως όταν λούζετε ή χτενίζετε τα μαλλιά σας, η μπανιέρα γεμίζει με ένα σεβαστό ποσοστό τριχών που… εγκατέλειψαν την κεφαλή σας; Αυτό μπορεί να οφείλεται σε εγκυμοσύνη, στη λήψη φαρμάκων με παρενέργειες, σε άγχος, σε ορμονικές αλλαγές και διάφορους άλλους παράγοντες. Μεταξύ αυτών, όμως, υπάρχει περίπτωση η απώλεια μαλλιών να σημαίνει έναν πολύ δραστήριο θυρεοειδή ή έναν πολύ τεμπέλικο, δηλαδή κατάσταση υπερθυρεοειδισμού ή υποθυρεοειδισμού. Με κύρια θύματα τις γυναίκες, τα ξηρά, λεπτά μαλλιά που πέφτουν εύκολα αποτελούν συχνά σημάδι παθήσεων του θυρεοειδούς, τις οποίες μπορείτε να ανακαλύψετε με συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος.

Κίτρινα μάτια: Φυσικά δεν αναφερόμαστε στην ίριδα του ματιού, αλλά στον χιτώνα του (το άσπρο μέρος του), ο οποίος όταν κιτρινίζει, μάλλον υπάρχει κάτι που πρέπει να ελέγξετε. Στους ενήλικες, αυτό μπορεί να σημαίνει κάποια πάθηση του ήπατος, όπως ηπατίτιδα ή κίρρωση, ενώ μπορεί ακόμη να σημαίνει ότι έχουν μπλοκάρει οι αγωγοί που μεταφέρουν τη χολή από το ήπαρ, γι’ αυτό θα πρέπει να το ελέγξετε άμεσα.

Σκούρες κηλίδες στο δέρμα: Μια σκουρόχρωμη κηλίδα στο πίσω μέρος του λαιμού μπορεί να μοιάζει σαν κάτι που απλώς θέλετε να ξύσετε και μετά από λίγο να περάσει, στην πραγματικότητα, όμως, μπορεί να πρόκειται για μελανίζουσα ακάνθωση (acanthosis nigricans), μια πάθηση η οποία εμφανίζει τέτοιου είδους σκουρόχρωμες και τραχιές κηλίδες στο σώμα. Τέτοια σημάδια παρουσιάζουν και όσοι πάσχουν από διαβήτη, παχυσαρκία και σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις όσοι πάσχουν από καρκίνο. Αν εντοπίσετε στο σώμα σας τέτοιου είδους κηλίδες, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.