Οι θερμίδες της Ημέρας των Ευχαριστιών

galopoula

Η γαλοπούλα δεν είναι από το πιο πλούσια θερμιδικά φαγητά του Thanksgiving

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Μάλλον πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που το έθιμο του Thanksgiving δεν τηρείται και στην Ελλάδα, καθώς οι θερμίδες του τραπεζιού της ημέρας αυτής είναι κυριολεκτικά… χιλιάδες.

Από τις πατάτες πουρέ και τις γλυκοπατάτες μέχρι το ψωμί καλαμποκιού, τη γαλοπούλα και τις πίτες, οι θερμίδες που καταναλώνει κάποιος Αμερικανός που γιορτάζει την Ημέρα των Ευχαριστιών κυμαίνονται από 3.000 μέχρι 5.000 θερμίδες.

Απ’ όλα τα… καλούδια του τραπεζιού, η μεγαλύτερη θερμιδική βόμβα είναι η pecan pie, δηλαδή μια σιροπιαστή πίτα, πεντανόστιμη, με μπόλικη κανέλα και καβουρδισμένα πεκάν, κάτι ανάλογο της καρυδόπιτας. Ένα κομμάτι της φτάνει τις 503 θερμίδες ανά φέτα και σε σχέση με τις 316 που έχει 1 κομμάτι κολοκυθόπιτας και τις 411 θερμίδες της μηλόπιτας, καταλαβαίνουμε ότι είναι αρκετά παχυντική.

commons.wikimedia.org

Με 503 θερμίδες το κομμάτι, η πίτα πεκάν δεν είναι φιλική προς τη σιλουέτα

Η πηγή του κακού είναι φυσικά η ζάχαρη κυρίως, αλλά και οι μεγάλες ποσότητες πεκάν, τα οποία κρύβουν αρκετά λιπαρά. Το θετικό είναι, βέβαια, ότι τα περισσότερα είναι καλά λιπαρά (συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3), ενώ είναι πλούσια και σε αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry. Τα πεκάν προσφέρουν, επίσης, υψηλά ποσοστά ψευδαργύρου, ενός μετάλλου που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κρυολογήματος.

Στη 2η θέση θερμιδική βόμβας βρίσκονται οι γλυκοπατάτες στην κατσαρόλα, με 460 θερμίδες ανά μερίδα και στη 3η το κρασί. Περίπου 3 μέτρια ποτήρια κρασιού ξεπερνούν τις 350 θερμίδες.