Bomber τζάκετ: από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις πασαρέλες του κόσμου
Πρωτοφορέθηκε από τους πιλότους και τον αμερικανικό στρατό. Κατέληξε να επιλέγεται φανατικά από όλους τους influencers της μόδας στις εβδομάδες μόδας ανά τον κόσμο. Πάμε να δούμε τι συνέβη ενδιάμεσα, με τη βοήθεια της The Fashion Diarist, Βάσως Κότση.
Η ιστορία του ΜΑ-1 BOMBER από την The Fashion Diarist
Η ιστορία του bomber τζάκετ πηγαίνει πίσω στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, όταν οι πιλότοι χρειάζονταν λειτουργικά και ζεστά τζάκετ, φτιαγμένα έτσι ώστε να μην περιορίζουν τις κινήσεις τους μέσα στον, έτσι κι αλλιώς, στενό χώρο του πιλοτηρίου. Αρχικά, φτιαχνόταν από δέρμα αλόγου και ήταν γνωστό με τις ονομασίες Α-2 και Β-15.
Τα επόμενα χρόνια θα προτιμηθεί για την κατασεκυή του ένα νέο τότε υλικό, το νάιλον. Επιπλέον, το εσωτερικό του αποκτά πορτοκαλί χρώμα – η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία: σε περίπτωση κατάρριψης του αεροσκάφους, το έντονο πορτοκαλί θα ήταν πιο εύκολο στον εντοπισμό του πιλότου.
Το 1961 η εταιρία Α industries αναλαμβάνει την παραγωγή bomber τζάκετς για τον αμερικανικό στρατό. Λίγο αργότερα, αρχίζει να διατίθεται και στην αγορά, κι έτσι το bomber είναι πια πολιτικό ρούχο.
Στην Αγγλία της δεκαετίας του ’70, το παρακολουθούμε να εντάσσεται στην υποκουλτούρα των Σκίνχεντ, που το φορούν πάνω απο τίσερτ, στενά τζινς και ντοκ μάρτινς.
Ας δούμε όμως αναλυτικότερα την πορεία του στο χώρο της μόδας:
Είμαστε στο τέλος της δεκαετίας του ‘80, όταν το bomber τζάκετ ξεκινάει το ταξίδι του στις πασαρέλες του Jean Paul Gaultier, ο οποίος πειραματίζεται προτείνοντάς το σε απρόσμενα χρώματα. Εκτός απο το κλασσικό πράσινο, το δικό του bomber γίνεται κόκκινο και καπιτον , ώστε να μπορεί να φορεθεί και από γυναίκες.
Στο Λονδίνο, η Katharine Hamnett, γνωστή για τα τίσερτ της με τα προκλητικά συνθήματα, σχεδιάζει μια δική της εκδοχή του bomber, που όμως ξεχάστηκε μάλλον γρήγορα. Μέχρι που ο Kanye West ανακάλυψε αρκετά κομμάτια σε μια μπουτίκ vintage κοντά στο Μιλάνο.
Μετά τον Gaultier και την Hamnett, the rest is history: To bomber κατέκτησε τις πασαρέλες. Εκδοχές του είδαμε από ορισμένους από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές, όπως ο Dries Van Νoten, ο Raf Simmons, ο Rick Owens, η Demna Gvasalia και Yeezy.
bomber jacket kentriko
Κι, έτσι, στην πορεία, το απόλυτο fashion item κατέκτησε και τους δρόμους, ενώ, πλέον, στις εβδομάδες μόδας ανά τον κόσμο, όλοι οι fashion influencers επιλέγουν το bomber τζάκετ, για το στυλ και την ιστορία του!
Η σελίδα The Fashion Diarist είναι ο προσωπικός μου φόρος τιμής για τη μόδα, αλλά ακριβώς επειδή την αγαπάω τόσο πολύ θέλω να μοιραστώ τη χαρά που μου προσφέρει με περισσότερους ανθρώπους. Η μόδα έχει μεν ελαφρότητα, αλλά έχει μια ελαφρότητα θεραπευτική γιατί ρίχνει το φως της στις όμορφες πλευρές της καθημερινότητας. Τι κάνει η The Fashion Diarist; Ψάχνει, ανακαλύπτει και προτείνει αξιόπιστες και ενδιαφέρουσες ειδήσεις, σοβαρά άρθρα και αναλύσεις απο έγκυρα websites από το χώρο της μόδας. Παρακολουθεί τις τάσεις, ενημερώνεται για ό,τι καινούργιο, ακολουθεί την εποχή της και αντιμετωπίζει τη μόδα με σοβαρότητα, αλλά και χιούμορ. Μότο μου μια αγαπημένη φράση του Yves Saint Laurent: "Dressing is a way of life. It brings you joy. It can give you freedom and liberation, help you to find yourself and to move without restrain. Isn't elegance forgetting what one is wearing?". Βάσω Κότση