Πώς να αξιοποιήσετε φρούτα και λαχανικά που νομίζατε πως είναι για τα σκουπίδια
Όλοι έχουν βρεθεί κάποια στιγμή σε αυτή τη θέση: αγοράζουν φρούτα και λαχανικά βάζοντας στόχο μια πιο «πράσινη» διατροφή, οι μέρες, όμως, περνούν και τα περισσότερα είδη μαναβικής μαραίνονται, χαλάνε και καταλήγουν να πρασινίζουν... αλλιώς. Για να μη συνεχιστεί αυτή η κακή συνήθεια που κοστίζει και στην τσέπη σας, στην υγεία σας και στον πλανήτη, μάθετε πώς να δίνετε το «φιλί της ζωής» στα φρούτα και τα λαχανικά σας.
Ντομάτες
Το ότι ντομάτες σας μαλάκωσαν και είναι ζαρωμένες σημαίνει ότι δεν είναι ιδανικές για σαλάτα, αλλά μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε αλλιώς: Κόψτε τες σε φέτες, απλώστε τες σε λαδόκολλα, πασπαλήστε τες με ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι και ψήστε τες για περίπου 3 ώρες. Όταν είναι έτοιμες, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σαν λιαστές ντομάτες, να τις προσθέσετε στο μπέργκερ, το σάντουιτς κ.ο.κ. Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μαλακές ντομάτες σας για τη σάλτσα στα μακαρόνια. Όπως και να’ χει, μην τις πετάξετε!
Μπορεί να νομίζετε ότι αυτές οι φύτρες που βγάζουν οι πατάτες δεν είναι τίποτα επικίνδυνο, αλλά στην πραγματικότητα περιέχουν σολανίνη, μια τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία και να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις. Αν είναι μικρές και τις αφαιρέσετε, μπορείτε να καταναλώσετε τις πατάτες. Αν, όμως, δείτε ότι έχουν αποκτήσει πρασινωπό χρώμα σε κάποια σημεία, τότε θα πρέπει να τις πετάξετε.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Το μαραμένο μαρούλι ή η λαχανίδα μάλλον είναι το πρώτο πράγμα που πιάνετε όταν ξεκινάτε την «εκκαθάριση» ψυγείου. Προτού, όμως, τα πετάξετε, και εφόσον πάντα δεν έχει χαλάσει, δοκιμάστε να τα χρησιμοποιήσετε σε μια συνταγή για πέστο. Τα πράσινα λαχανικά που δεν είναι πλέον τραγανά είναι ό,τι πρέπει για μια σάλτσα πέστο, την οποία μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα, χτυπώντας στο μούλτι βότανα (τα οποία επίσης μπορεί να έχουν μαραθεί), καρύδια, τυρί, ελαιόλαδο και νερό. Το καλύτερο είναι ότι μετά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μη χαλάσει το πέστο, αφού μπορείτε να το χωρίσετε σε μικρές ποσότητες και να το καταψύξετε, έτσι ώστε να το καταναλώσετε όποτε χρειαστεί.
Όταν τα κρεμμύδια βγάζουν φύτρες σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν σύντομα. Κόψτε το κρεμμύδι σας στη μέση, αφαιρέστε τις φύτρες και χρησιμοποιήστε το όπως θα κάνατε συνήθως. Την πράσινη φύτρα από τα παλιότερα κρεμμύδια, μάλιστα, μπορείτε να την αξιοποιήσετε σε σαλάτες και ψητές πατάτες, καθώς μοιάζει σε υφή και γεύση με το φρέσκο κρεμμυδάκι -εφόσον πάντα το κρεμμύδι δεν είναι μουχλιασμένο και δεν τρέχει υγρό. Τα πράγματα με το σκόρδο, όμως, είναι διαφορετικά, αφού η φύτρα του έχει πικρή γεύση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα. Αν την αφαιρέσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υπόλοιπο σκόρδο.
Πιπεριές
Όταν είναι μαλακές και ζαρωμένες, οι πιπεριές σας μπορεί να μην είναι ιδανικές για να τις παρουσιάσετε, αλλά μπορείτε να κάνετε πολλά άλλα με αυτές. Ψήστε τες, κόψτε το κοτσάνι, αφαιρέστε τους σπόρους και ρίξτε τους άφθονο ελαιόλαδο. Έπειτα μπορείτε να τις αποθηκεύσετε στο ψυγείο για μέχρι 2 εβδομάδες, έτσι ώστε να τις αξιοποιήσετε μετά σε σάντουιτς, σάλτσες κ.λπ.
Τα αβοκάντο μπορεί τη μία μέρα να είναι άγουρα και την επόμενη ώριμα, γι’ αυτό δυσκολεύουν την κατάσταση. Αν είναι μαλακά και λίγο καφέ, μπορείτε ακόμη να τα καταναλώσετε φτιάχνοντας γουακαμόλε ή να τα προσθέσετε στην πρωινή σας ομελέτα.
Μανιτάρια
Έπειτα από λίγες μέρες στο ψυγείο, τα μανιτάρια αρχίζουν να δείχνουν… όχι και τόσο λιγουρευτά, αφού ξεραίνονται και ζαρώνουν. Μπορείτε, όμως, ακόμη να τα χρησιμοποιήσετε σαν τόπινγκ στο κρέας ή στις σάλτσες σας, αν τα κόψετε και τα μαγειρέψετε σε τηγάνι με νερό ή λάδι, προκειμένου να αποκτήσουν ξανά υγρασία.
Ξέρουμε όλοι ότι οι μπανάνες που έχουν ωριμάσει κι έχουν καφέ χρώμα είναι πιο γλυκές, αλλά δεν καταναλώνονται με την ίδια ευκολία. Όταν οι μπανάνες σας έχουν μαλακώσει πολύ και είναι πολύ καφέ για να τις φάτε, τότε είναι το ιδανικό συστατικό για banana bread. Αν δεν σας δελεάζει η ιδέα του ψησίματος, μπορείτε να τις κόψετε και να τις καταψύξετε, χρησιμοποιώντας τες ως πάγο στο πρωινό σας smoothie ή σε παγωτό.
Σέλινο
Το σέλινο πάντα περισσεύει, καθώς είναι δύσκολο να το αγοράσουμε σε μικρές ποσότητες. Αν το βλέπετε μαραμένο και μαλακό, ψιλοκόψτε το και βάλτε το μαζί με άλλα λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά σε ένα κατσαρολάκι, προκειμένου να φτιάξετε ένα νόστιμο ζωμό.