6 αντικείμενα καθημερινής χρήσης που απειλούν την υγεία μας
Υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που βρίσκονται σε κάθε σπίτι και που ενώ φαινομενικά μοιάζουν «αθώα», μάλλον δεν είναι και τόσο… Δείτε, ποια είναι αυτά σύμφωνα με το Reader’s Digest και λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για την υγεία σας.
Αντικολλητικά τηγάνια (όταν υπερθερμανθούν)
Έρευνες έχουν αποδείξει πώς ορισμένα αντικολλητικά τηγάνια που περιέχουν υπερφθοριωμένους υδρογονάνθρακες (PFC), έχουν την ιδιότητα να εκπέμπουν μια καρκινογόνο ουσία (TFE) όταν υπερθερμανθούν. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Τα μαγειρικά αυτά σκεύη έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Μπορούμε ωστόσο, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αφήνουμε τέτοια σκεύη πάνω στο μάτι της κουζίνας αφού ολοκληρώσουμε το φαγητό μας.
Οι συσκευασίες τροφίμων fast food
Οι συσκευασίες που θυμίζουν κουτιά από αφρολέξ και που συνήθως φυλάσσουν φαγητό από fast food μπορεί να είναι βολικές και εύχρηστες, όμως επειδή εμπεριέχουν πολυστερίνη κρύβουν αρκετούς κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι η διοχέτευση στυρολίου στο φαγητό μιας χημικής ουσίας που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Καθώς το να αποφύγουμε την κατανάλωση fast food είναι μερικές φορές αδύνατον, μια λύση είναι να μην καταναλώνουμε το μέρος εκείνο του τροφίμου που έχει έρθει σε επαφή με την επικίνδυνη συσκευασία.
Παλιά και φθαρμένα μαγειρικά σκεύη
Εδώ, δεν μας απασχολεί τόσο η αισθητική των παλιών μαγειρικών σκευών όσο οι επιπτώσεις που ενδεχομένως έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Πολλά από τα σκεύη αυτά, εμφανίζουν υψηλά ποσοστά αλουμινίου που έχει συνδεθεί με την πρόωρη εμφάνιση Αλτσχάιμερ. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Η πιο ασφαλής λύση προκειμένου να μην επιτρέψετε στο αλουμίνιο να εισχωρήσει στο φαγητό σας είναι να αντικαταστήσετε τα παλιά σας σκεύη με καινούργια ή να αποφεύγετε να μαγειρεύετε σε αυτά φυλλώδη λαχανικά ή ντομάτες που έχουν την τάση να απορροφούν πιο εύκολα το αλουμίνιο.
«Αθλητικά» μπουκάλια για υγρά
Σίγουρα θα έχετε δει να τα κρατούν δρομείς ή ποδηλάτες. Το υγρό περιεχόμενό τους, δροσίζει τους κουρασμένους αθλητές και τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν. Ωστόσο, πολλά από τα μπουκάλια αυτά περιέχουν πολυκαρβονικά, χημικές ουσίες που κρύβουν την επικίνδυνη για την υγεία δισφαινόλη, που σύμφωνα με έρευνες ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Η ιδανικότερη λύση θα ήταν να αντικαταστήσουμε τα μπουκάλια αυτά με γυάλινα. Ωστόσο, επειδή οι αθλητές χρειάζονται ελαφρύ εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους, καλό είναι αν χρησιμοποιούν τέτοια να μην τα βάζουν στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων. Εναλλακτικά μπορούν να καταναλώνουν πόσιμο νερό από τη βρύση στη διάρκεια του διαλείμματός τους.
Πλαστικά μπουκάλια νερού (όταν επαναχρησιμοποιούνται)
Είναι ελαφριά και εύχρηστα και αποτελούν συνηθισμένο «αξεσουάρ» μας τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες. Ο λόγος για τα πλαστικά μπουκάλια νερού, που όμως εμπεριέχουν τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο. Και ενώ η χρήση τους είναι απολύτως ασφαλής την πρώτη φορά, όταν τα ξαναγεμίζουμε με νερό, εγκυμονούν πολλούς κινδύνους εξαιτίας των βακτηρίων που συγκεντρώνονται στην επιφάνειά τους. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Απλό, χρησιμοποιήστε τα μία και μόνο φορά και μετά πετάξτε τα. Για φύλαξη νερού στο ψυγείο, επιλέξτε τα γυάλινα μπουκάλια.
Πλαστικά έπιπλα κήπου ή κουρτίνες μπάνιου
Καθημερινά τα συναντάμε στα περισσότερα σπίτια και με την πρώτη ματιά μοιάζουν ακίνδυνα. Όμως, κατασκευάζονται από το γνωστό μας PVC, μια ουσία που κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για πολλά, όπως για βλάβες στο συκώτι και τους νεφρούς. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Τα πλαστικά έπιπλα κήπου μπορούν να αντικατασταθούν με ξύλινα ή σιδερένια έπιπλα, οι κουρτίνες μπάνιου καλό θα είναι να αποφεύγονται γενικά καθώς πέφτει πάνω τους καυτό νερό και γίνονται ιδιαίτερα τοξικές ενώ και τα πλαστικά παιχνίδια θα πρέπει να εξετάζονται με προσοχή γιατί πολλά παιδιά συνηθίζουν να τα βάζουν στο στόμα τους.