Οκτώ συμβουλές για οικονομία που... δεν ισχύουν
Στην προσπάθειά μας να κάνουμε οικονομία, συχνά κάνουμε λάθος επιλογές που τελικά μας οδηγούν στο να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα. Δείτε σε ποιές περιπτώσεις συμβαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε.
Οι καιροί είναι δύσκολοι για… νοικοκυριά και σίγουρα όλοι μας προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να κάνουμε οικονομία και να μην ξοδεύουμε άσκοπα χρήματα. Μήπως όμως κάποιες από τις επιλογές μας φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα;
Οι παρακάτω προτάσεις, αποτελούν κοινά λάθη και επιλογές όσον αφορά στην προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων: Είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα της… αποταμίευσης και τελικά να ξοδέψουμε περισσότερα μακροπρόθεσμα.
1. Αγοράζετε τροφές χύμα και πετάτε το μισό
Βλέπετε ένα σωρό μπανάνες που πωλούνται λιγότερο από το μισό της κανονικής τιμής και τις αγοράζετε. Στη συνέχεια, τις παρακολουθείτε να μαυρίζουν, επειδή αγοράσατε πολλές και τελικά τις πετάτε. Αν και το να αγοράζετε τροφές χύμα ή σε ποσότητες μπορεί να είναι συμφέρον, θα πρέπει να προσέχετε όσον αφορά σε προϊόντα που χαλάνε εύκολα.
2. Πιάνεστε… κορόιδο με τις προσφορές τύπου 1+1
Δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε στις πραγματικές προσφορές τύπου 1+1 (πλήρωσε ένα, κέρδισε ένα). Αλλά ακόμη και τότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν θέλετε πραγματικά να αγοράσετε το δεύτερο προϊόν σε αυτή την τιμή, έτσι κι αλλιώς. Αν, για παράδειγμα αγοράζετε μαρμελάδα και σας δίνουν μία ακόμη δωρεάν, ίσως είναι καλή ευκαιρία όταν ξέρετε πως την καταναλώνετε και θα αγοράζατε και μετά από μερικές μέρες ξανά. Αν όμως ψάχνετε για ένα νέο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και σας δίνουν ένα δεύτερο στην ίδια τιμή, σκεφτείτε: υπάρχει περίπτωση να χρειάζεστε και τα δύο; Θα τα φοράτε και τα δύο; Επίσης, σας αρέσει το δεύτερο ζευγάρι;
3. Ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης δε συμβάλλει στην επίτευξη ενός σχεδίου συνταξιοδότησης
Είναι απαραίτητο αυτές τις μέρες να έχουμε ένα ταμείο «έκτακτης ανάγκης» για οποιεσδήποτε «αναποδιές» μπορεί να προκύψουν. Οι ειδικοί λένε ότι χρειαζόμαστε έξι μήνες με ένα χρόνο για να εξασφαλίσουμε ένα καλό ποσό. Αλλά επίσης συμφωνούν στο ότι θα πρέπει να εξετάσουμε και το μετέπειτα οικονομικό μέλλον μας. Αν ξοδεύουμε αρκετά χρήματα για ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης ή λογαριασμό ταμιευτηρίου, δε θα μπορούμε να κάνουμε κάποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο αποταμίευσης για κάτι που ξέρουμε ότι έρχεται: το γήρας. Αν βάζαμε τα χρήματα σε έναν κλειστό λογαριασμό, σίγουρα οι τόκοι θα ήταν μεγαλύτεροι.
4. Παίρνετε πάντα το φθηνότερο προϊόν
Σίγουρα θα το έχετε ακούσει: συχνά, το να αγοράζουμε φθηνά σημαίνει ότι αγοράζουμε διπλά. Εάν αγοράσετε ένα σετ εργαλείων με 1 ευρώ σε ένα φθηνό κατάστημα ή πληρώσετε λίγα ευρώ για ένα ζευγάρι παπούτσια σε μια υπαίθρια αγορά, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να ξαναγοράσετε το προϊόν μετά από λίγο καιρό. Τα φτηνά, κακής ποιότητας προϊόντα, μπορεί να σας «γλιτώσουν» από μερικά έξοδα βραχυπρόθεσμα, αλλά σε σύνολο χρόνου σίγουρα είναι πιο ασύμφορα. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτό δεν ισχύει.
5. Προτιμάτε τις προσφορές με πιστωτική κάρτα, αλλά πληρώνετε το ελάχιστο
Προσοχή στις πιστωτικές κάρτες, καθώς όσο περισσότερα χρήματα χρωστάτε, τόσο μεγαλύτερο τόκο πληρώνετε. Όποτε δεν έχει νόημα να προτιμάτε τις προσφορές, αν μετά ξοδεύετε παραπάνω χρήματα για τους τόκους. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι συμφέρον να πληρώνουν το μικρότερο ελάχιστο ποσό στις κάρτες.
6. Δεν πληρώνετε στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης γιατί «θα είμαι πίσω γρήγορα!»
Μπορεί όντως να κάνετε τις δουλειές σας γρήγορα, αλλά η τύχη δε θα είναι πάντα με το μέρος σας. Και στην περίπτωση που παρκάρετε κάπου που δεν επιτρέπεται και σας γράψουν ή εξαντληθεί ο δωρεάν χρόνο στάθμευσης, το ποσό που θα πληρώσετε θα είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι αν πληρώνατε από την αρχή.
7. Αποφεύγετε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο
Μπορεί να το κάνατε κι εσείς αυτό, τουλάχιστον όταν ήσασταν φοιτητές και τα χρήματά σας δεν σας έφταναν για όλα. Αν όμως παραλείπετε τους τακτικούς καθαρισμούς και ελέγχους για μερικά χρόνια, ίσως μετά χρειαστείτε πολύ πιο δαπανηρές θεραπείες. Είναι πολύ καλύτερο να πληρώνετε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε χρόνο, παρά ένα σημαντικό ποσό για όσα παραλείψατε, αργότερα.
8. Αγοράζετε εκπτωτικά κουπόνια
Τελευταία, όλο και περισσότερες εταιρείες στo Ιnternet προσφέρουν εκπτωτικά κουπόνια για αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών. Πρόκειται για μια καλή επιλογή αν είχαμε σκοπό να πληρώσουμε για κάτι από αυτά έτσι κι αλλιώς, αλλά πολλές φορές μας κάνουν να αγοράζουμε πράγματα που δε θα αγοράζαμε. Μην παρασύρεστε λοιπόν και κάνετε παραπάνω αγορές από αυτές που είχατε σκοπό να κάνετε.