Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να δοκιμάσετε μέσα στο 2017
Τα μπαομπάμπ έχουν περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες και θα τα βρείτε κυρίως σε σκόνη
Είστε από αυτούς που προσέχουν τη διατροφή τους, αλλά τους αρέσει να πειραματίζονται με νέες τροφές και γεύσεις, που παραμένουν ωφέλιμες; Τότε δείτε ποιες τροφές πρέπει να ψάξετε φέτος, τις οποίες δεν θα βρείτε στα συμβατικά σούπερ μάρκετ, αλλά σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή online.
Μπαομπάμπ
Πρόκειται για ένα άγριο φρούτο από ένα αρχαίο δέντρο –γνωστό από τον «Μικρό Πρίγκιπα»- το οποίο στην πραγματικότητα συνδέεται με την Αφρική. Έχει μαλακή σάρκα σαν πούδρα και στη γεύση είναι λίγο πικρό και βαρύ, βγάζοντας και μια οξύτητα. Τα μπαομπάμπ έχουν περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες, περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια και περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, ενώ είναι πλούσια σε μαγνήσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και προβιοτικά που κάνουν καλό στην εντερική υγεία. Θα το βρείτε κυρίως σε σκόνη, την οποία μπορείτε να αναμείξετε με τα δημητριακά σας, το γιαούρτι και τα επιδόρπια.
Το μαύρο σκόρδο είναι σκόρδο που έχει υποστεί ζύμωση
Οι τάσεις για μαύρες τροφές μπορεί να κάποτε να δημιουργούσαν αρνητικούς συνειρμούς, πλέον, όμως, η τάση τις επιβάλλει, αφού από το ρύζι, μέχρι τα ζυμαρικά και τα ψωμάκια για μπέργκερ, όλα έχουν τη μαύρη εκδοχή τους. Το μαύρο σκόρδο είναι ουσιαστικά το συμβατικό άσπρο σκόρδο, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση και έχει ρίζες στην Κορέα. Έχει χαμηλότερη αλισίνη από το φρέσκο σκόρδο -ουσία στην οποία οφείλεται η χαρακτηριστική και δυσάρεστη μυρωδιά του σκόρδου- αλλά αποτελεί καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τους όγκους και περιέχει περισσότερο ασβέστιο και πρωτεΐνη. Όσον αφορά τη γεύση είναι πιο γλυκό και λιγότερο καυτερό, ενώ οι περισσότεροι το συνιστούν ψητό.
Πικραλίδα
Η πικραλίδα μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει το σπανάκι ή τη λαχανίδα σε κάποιο πιάτο, αν και η καλύτερη χρήση της είναι να τη μουλιάσετε για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό κι έπειτα να τη μαγειρέψετε. Η πικραλίδα είναι αποτοξινωτική, πλούσια σε σίδηρο και στην εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για το συκώτι, τα νεφρά και ως βοηθητικό στην πέψη. Προσθέστε τη στα ζυμαρικά, τις σαλάτες, το πέστο ή αναμείξτε τη σε stir-fry πιάτα.
Ποτέ μην πετάτε τα φύλλα του μπρόκολου
Αν και δίνουμε όλη μας την προσοχή στο μπρόκολο και τα φύλλα του συνήθως τα πετάμε, τελευταία έχουν αρχίσει και αναγνωρίζονται για τη γεύση και τα οφέλη τους. Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, C και (ειδικά) Κ, ενώ μας παρέχουν ασβέστιο, φυλλικό οξύ και κάλιο. Μαγειρεύονται όπως και το σπανάκι, η λαχανίδα και άλλα πράσινα λαχανικά ή μπορείτε να το προσθέσετε ωμό στη σαλάτα και στα smoothies σας.
Ραντίτσιο
Πρόκειται για το ιταλικό ραδίκι, το οποίο έχει πικρή γεύση (λιγότερο πικρή, όμως, αν το ψήσετε). Περιέχει λακτουκοπικρίνη, μια χρήσιμη ουσία που έχει παυσίπονες ιδιότητες, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ που κάνει καλό στα οστά και στην πήξη του αίματος, λουτεΐνη που ωφελεί σε παθήσεις των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία και ινουλίνη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτες ή να το ψήσετε μαζί με άλλα λαχανικά.
Το μπαχαρικό-θαύμα!
Κυκλοφορεί ως «μπαχαρικό-θαύμα» και παρ’ όλο που έχει κεντρίσει την προσοχή όλων στις δυτικές χώρες τα τελευταία χρόνια, στην Ανατολή χρησιμοποιούνταν πάντα. Από τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, οι αναζητήσεις για κουρκουμά στο google αυξήθηκα κατά 56% και δεν είναι τυχαίο, αφού βοηθά από την κατάθλιψη μέχρι παθήσεις του ήπατος κι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορείτε να τον προσθέσετε σχεδόν σε κάθε πιάτο και ρόφημα.
Παπάγια
Ένα εξωτικό φρούτο που είναι σχετικά εύκολο να βρείτε είναι η παπάγια. Αποτελεί ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C και εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος και φυτικών ινών, ενώ περιέχει και παπαΐνη, ένα ισχυρό ένζυμο που συμβάλλει στην πέψη, βοηθώντας τον οργανισμό να διασπάσει και να απορροφήσει την πρωτεΐνη. Η μαλακιά πορτοκαλί σάρκα του μπορεί να καταναλωθεί ωμή ή σε επιδόρπια και smoothies. Η άγουρη (πράσινη) παπάγια συνήθως γίνεται τουρσί ή χρησιμοποιείται σαν λαχανικό.
Φύκια kelp
Πρόκειται για είδη βρώσιμων φυκιών που καταναλώνονται εδώ και αιώνες, είναι δημοφιλή στην Ιρλανδία και αποτελούν απαραίτητο συστατικό στην ιαπωνική κουζίνα (το nori χρυσιμοποιείται στο σούσι, το kelp στον ιαπωνικό ζωμό dashi κ.ο.κ.). Τα φύκια αυτά είναι πλούσια σε μέταλλα και τα οφέλη τους δεν έχουν τελειωμό: είναι αντιιικά, αντιγηραντικά, αποτοξινωτικά και παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του θυρεοειδούς. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε διάφορα πιάτα, σε σαλάτες, σούπες ή να τα πασπαλίσετε σε stir-fry.