Διατροφή και αντιγήρανση: ποιες τροφές μας κρατούν νέους για πάντα
Τα φρούτα περιέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών βιταμινών (βιταμίνη Α, βιταμίνη C) και φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την οξείδωση
Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χριστίνα Δ. Μπαλαμώτη, συγκεντρώνει όλες τις τροφές που θα βοηθήσουν να φαινόμαστε μερικά χρόνια νεότεροι και να κρύβουμε την ηλικία μας χωρίς άγχος!
Η γήρανση είναι μία εξαιρετικά πολύπλοκη και πολυπαραγοντική διαδικασία. Υπάρχει η πρωτογενής γήρανση, η οποία καθορίζεται από το DNA μας, και η δευτερογενής γήρανση, η οποία επηρεάζεται από τις συνθήκες ζωής μας και τη διατροφική μας συμπεριφορά.
Η γήρανση προκαλείται από τις «ελεύθερες ρίζες», οι οποίες επιτίθενται στα κύτταρα του οργανισμού, τα οξειδώνουν με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται ή και να καταστρέφονται.
Η διατροφή ενάντια στη γήρανση ουσιαστικά βασίζεται αφενός στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά και μας κρατούν νέους, αφετέρου στην αποφυγή τροφών που αυξάνουν τη διαδικασία της οξείδωσης.
Ποιες τροφές μας κρατούν νέους
Τα φρούτα περιέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών βιταμινών (βιταμίνη Α, βιταμίνη C) και φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την οξείδωση. Ιδιαίτερα η βιταμίνη C αποτελεί πρόδρομο μόριο για την παραγωγή κολλαγόνου, που είναι υπεύθυνο και για την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
Τα λαχανικά περιέχουν επίσης πληθώρα αντιοξειδωτικών βιταμινών και μάλιστα η τομάτα περιέχει λυκοπένιο που είναι μείζον αντιοξειδωτικό.
Η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού
Το ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες που ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και γι’ αυτό στο μαγείρεμα συστήνεται η χρήση μόνο ελαιολάδου και η αποφυγή χρήσης άλλων μαγειρικών λιπών.
Η σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την οξείδωση. Μάλιστα όσο περισσότερο κακάο περιέχει η σοκολάτα τόσο πιο υγιεινή είναι.
Το τσάι περιέχει πολυφαινόλες και τανίνες οι οποίες συμμετέχουν στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού και θα πρέπει να μη λείπει από τη διατροφή μας.
Το κόκκινο κρασί είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και περιέχει ένα μείζον αντιοξειδωτικό. Η χρήση του προστατεύει το γενετικό από οξείδωση και συστήνεται η κατανάλωση του μέχρι 2 ποτήρια την ημέρα για τους αρένες και μέχρι 1 ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες.
Φυσικά το νερό αποτελεί σημαντικό σύμμαχο ενάντια στο γήρας και πρέπει να φροντίζουμε να είμαστε καθημερινά ενυδατωμένοι.
Τέλος, η μείωση της καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης κατά 20–30% φαίνεται ότι μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία της γήρανσης.
Η κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε μείωση της πρόσληψης άλλων θρεπτικότερων τροφών
Το κορεσμένο λίπος που περιέχεται σε τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα ολόπαχα τυριά, τα πλήρη γαλακτοκομικά, το βούτυρο και τις μαργαρίνες αφενός επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα, αφετέρου ενισχύουν την οξείδωση στα κύτταρα του οργανισμού.
Η κατανάλωση ζάχαρης θεωρείται ότι οδηγεί σε μείωση της πρόσληψης άλλων θρεπτικότερων τροφών και συνεπώς έμμεσα οδηγεί τον οργανισμό σε γρηγορότερη γήρανση.
Tips αντιγήρανσης
1) Τρεφόμαστε σωστά
2) Ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας
3) Φροντίζουμε να συμπληρώνουμε 7–8 ώρες ύπνου καθημερινά
4) Διακόπτουμε το κάπνισμα
5) Φροντίζουμε να ασκούμαστε καθημερινά
Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαιτολογική Μονάδα Dietnet
www.dietnet.gr