Δείχνεις νεότερος; Τότε, θα ζήσεις και περισσότερα χρόνια...

deixneis-neoteros-tote-tha-ziseis-kai-perissotera-xronia

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΜΑΙΟΥ 2012

«Είμαι τόσο νέος, όσο φαίνομαι», ανακοινώνουν σε φίλους και γνωστούς πολλοί «καλοστεκούμενοι» 60άρηδες, που όμως μετά βίας δείχνουν 50 ετών! Οι προικισμένοι από την φύση άνθρωποι με τη νεανική όψη, πέρα από τα γερά και νεανικά γονίδιά τους, πλέον έχουν και έναν ακόμη λόγο για να χαίρονται. Ο λόγος, για τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία, οι άνθρωποι, που έχουν νεανική όψη, συνήθως ζουν και περισσότερα χρόνια από τους υπόλοιπους!

Η έρευνα, πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και κατέρριψε τον μύθο, που θέλει την όψη να αντανακλά την πραγματική μας ηλικία. Συχνά, ακόμη και σήμερα, πολλοί γιατροί, βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα για την φυσική κατάσταση ενός ασθενούς τους αλλά και για το προσδόκιμο όριο επιβίωσής του, απλά και μόνο κοιτάζοντας την όψη του. Όμως, κάτι τέτοιο, μπορεί να αποβεί, ιδιαίτερα παραπλανητικό…

Άλλα λέει το πρόσωπο και άλλα η ταυτότητα…

Πολλοί είναι εκείνοι οι άνθρωποι, που με μια πρώτη ματιά στο πρόσωπο και το σώμα τους, δύσκολα «δείχνουν» την πραγματική τους ηλικία. Κάποιοι τυχεροί, φαίνονται πολύ νεότεροι από ότι είναι βιολογικά ενώ κάποιοι άλλοι-λιγότερο ευνοημένοι από την φύση-δείχνουν πιο γερασμένοι και ταλαιπωρημένοι στην όψη, από ότι είναι πραγματικά…

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και μελέτησε 387 ζευγάρια διδύμων αδερφών, ηλικίας από 70 έως 99 ετών, δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal (BMJ) και απέδειξε, πως η ανθρώπινη βιολογία αποτελεί ένα πραγματικά ανεξερεύνητο πεδίο. Οι ερευνητές, τράβηξαν φωτογραφίες των διδύμων, που συμμετείχαν στην έρευνα, και στη συνέχεια, τις έδειξαν σε 3 διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων, προκειμένου να τις αξιολογήσουν.

Η πρώτη ομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent, αποτελούνταν από νοσοκόμες, που απασχολούνταν σε ιδρύματα κατάλληλα για ηλικιωμένους (π.χ. γηροκομεία κ.λπ.) καθώς, οι επαγγελματίες αυτές, θα ήταν και οι πιο κατάλληλες να μιλήσουν για θέματα γήρατος. Η δεύτερη ομάδα, αποτελούμενη από ηλικιωμένες γυναίκες, θεωρήθηκε επίσης «ειδική», καθώς λόγω συναναστροφής οι γυναίκες αυτές μπορούσαν να υπολογίσουν την ηλικία των περίπου συνομήλικων ανδρών της έρευνας. Όσο για την τρίτη ομάδα; Απαρτιζόταν από νέους άνδρες, σπουδαστές και καθηγητές, οι οποίοι και αναμενόταν να είναι οι χειρότεροι αξιολογητές λόγω της ηλικιακής απόστασής τους με τους ηλικιωμένους συμμετέχοντες της έρευνας.

Οι φωτογραφίες μπερδεύτηκαν επίτηδες μεταξύ τους και έτσι κάθε δίδυμος «ταίριαζε» με ενσταντανέ διαφορετικής ημέρας με το δίδυμο αδερφό του. Με προσεκτική μελέτη 7 ετών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν, πως όσο μεγαλύτερη ήταν η ψευδής διαφορά ηλικίας σε ένα ζευγάρι διδύμων, τόσες περισσότερες πιθανότητες είχε να πεθάνει πρώτος ο δίδυμος, που έμοιαζε πιο γερασμένος. Δηλαδή, αν κάποιος από τους διδύμους έμοιαζε πιο γερασμένος από τον άλλο, τότε είχε περισσότερες πιθανότητες να αποχαιρετήσει πρώτος τον μάταιο τούτο κόσμο…

Τι είναι τα τελομερή;

Τελομερές ονομάζεται το τελικό άκρο του DNA και κάθε φορά, που ένα κύτταρό μας διαιρείται, το τελομερές μικραίνει. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς τα κύτταρα διαιρούνται διαρκώς, τα τελομερή ολοένα και μικραίνουν.

Ένα τελομερές με μικρότερο μήκος, λέγεται, πως επιταχύνει το γήρας και πως έχει συνδεθεί με μια σειρά από θανατηφόρες ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Αποδείχθηκε λοιπόν στην έρευνα, πως οι άνθρωποι, που έδειχναν νεότεροι, είχαν μεγαλύτερα σε μήκος τελομερή. Και καθώς τα μικρότερα τελομερή προκαλούσαν και μια σειρά ασθενειών, τότε μάλλον δεν ήταν τυχαίο το γεγονός, ότι οι πιο «γερασμένοι» στην όψη δίδυμοι, που προφανώς είχαν μικρότερα τελομερή, ήταν και εκείνοι, που αποβίωσαν πρώτοι, προφανώς εξαιτίας κάποιας σοβαρής, θανατηφόρας ασθένειας.

Και αν αναρωτιέστε, πως ακόμη και οι δίδυμοι, έχουν διαφορετικό μήκος τελομερών, αρκεί να σας αναφέρουμε, πως το μήκος αυτό δεν είναι το ίδιο σε όλους τους ανθρώπους (ακόμη και αν αυτοί είναι δίδυμοι) και έτσι, διαφορετικές είναι και οι ασθένειες, που θα προσβάλουν κάποιον ενώ σχεδόν πάντα είναι διαφορετικό και το προσδόκιμο όριο επιβίωσης για κάθε άνθρωπο.

Οι ερευνητές, σε συνεργασία με μια ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, ανέφεραν συνοψίζοντας: «η ψευδής ηλικία (αυτή δηλαδή που φαίνεται, όχι η βιολογική), που χρησιμοποιείται ευρέως από τους γιατρούς ως γενικότερη ένδειξη για την κατάσταση της υγείας ενός ασθενούς, είναι ένας απλοϊκός αλλά εύκολος τρόπος για να προβλέψουμε το προσδόκιμο όριο επιβίωσης, σε όσους ξεπερνούν την ηλικία των 70 ετών και συνδέεται με μια σειρά από βιολογικές διεργασίες, που «αποτυπώνονται» στο πρόσωπο του ατόμου». Με δυο λόγια, χαράς ευαγγέλια σε όσους «δείχνουν» νέοι…

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

[email protected]