Μάθετε όλη την αλήθεια για 8 διατροφικά «ψέματα»

mathete-oli-tin-alitheia-gia-8-diatrofika-psemata-diatrofika-psemata

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΜΑΙΟΥ 2012

Φοβάστε να φάτε τηγανητά για να μη γεμίσετε σπυράκια και νομίζετε πως λίγο λεμόνι θα κάψει το λίπος; Τότε το παρακάτω άρθρο θα σας διαφωτίσει, έτσι ώστε να μην παραπλανήστε από το περιεχόμενο του ψυγείου σας.

Μια γρήγορη ματιά στα εισερχόμενα του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου θα σας πείσει ότι λαμβάνετε αρκετά συχνά e-mail που προσπαθούν να σας πείσουν ότι κάποιες τροφές μπορούν να νικήσουν τον καρκίνο και κάποιες άλλες μας κάνουν κακό και μόνο που τις σκεφτόμαστε. Τέτοιες φήμες ή αλήθειες κάνουν το γύρο του κόσμου καθημερινά είτε μέσω e-mail, είτε μέσω περιοδικών, διαδικτυακών άρθρων κ.ο.κ. με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην καταφέρνουμε να ξεχωρίσουμε την πραγματικότητα από την… επιστημονική φαντασία.

Παρακάτω θα βρείτε μερικούς από τους πιο κοινούς και διαδεδομένους μύθους, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να βάλουν ακόμη και σε κίνδυνο την υγεία μας, ενώ κάποια άλλοι ενδεχομένως και να έχουν μια μικρή δόση αλήθειας.

Μύθος #1: οι τηγανητές πατάτες δημιουργούν σπυράκια

Το πολύ λιπαρό δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε ακμή, οι λιπαρές τροφές, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το πρόβλημα – εκτός κι αν τρώτε άτσαλα και ακουμπάτε συνεχώς με τα λαδωμένα χέρια σας το πρόσωπό σας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), όταν κάποια φυτικά έλαια ακουμπούν στο πρόσωπό μας, μπορεί να κάνουν την ήδη υπάρχουσα ακμή χειρότερη, γι’ αυτό χρειάζεται να σκουπίζετε το στόμα και τα χέρια σας, έτσι ώστε να αποτρέψετε την επαφή των λαδιών με το πρόσωπό σας, όταν καταναλώνετε τροφές που τα περιέχουν. Τι συμβαίνει, όμως, και με τη σοκολάτα; Παρ’ όλο που οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν προκαλεί ακμή, κάποιες έρευνες σε πολύ αρχικό στάδιο που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της AAD έδειξαν ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει ακμή σε όσους έχουν την τάση αυτή στο δέρμα τους.

Μύθος #2: το νερό βοηθάει να χάσουμε βάρος

Μάλλον θα ζούσαμε σε ένα κόσμο γεμάτο λεπτούς ανθρώπους αν ίσχυε το ότι με μερικά έξτρα ποτήρια νερού την ημέρα μπορούμε να κάψουμε το λίπος του σώματός μας. Παρ’ όλ’ αυτά, από μια άλλη οπτική, το νερό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, καθώς αν το πίνουμε πριν το φαγητό, ενδέχεται να φάμε λιγότερο, άρα και να καταναλώσουμε λιγότερες θερμίδες. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου στη Βιρτζίνια, άλλωστε, όσοι έπιναν δύο ποτήρια νερό πριν τα γεύματά τους, έχασαν 2 κιλά περισσότερα από τους υπόλοιπους, καθώς έτρωγαν τελικά λιγότερο στο γεύμα που ακολουθούσε.

Μύθος #3: χρησιμοποιούνται επικίνδυνα χημικά για να ασπρίσουν το αλεύρι

Το αλεύρι ασπρίζει φυσικά από μόνο του, καθώς τα κίτρινα συστατικά που ονομάζονται ξανθοφύλλες, αντιδρούν με το οξυγόνο στον αέρα –κάτι που παίρνει αρκετές εβδομάδες. Οι κατασκευαστές, για να επισπεύσουν τη διαδικασία, χρησιμοποιούν όντως κάποια χημικά για να ασπρίσουν τα αλεύρι, τα οποία, όμως, θεωρούνται ασφαλή και ελέγχονται από τους αρμόδιους φορείς. Η αλλοξάνη, για παράδειγμα, που βρέθηκε ότι μπορεί να προκαλέσει διαβήτη στα ζώα, χρησιμοποιείται σε τόσο μικρές ποσότητες που είναι ακίνδυνη. Παρ’ όλ’ αυτά, το άσπρο αλεύρι παραμένει λιγότερο θρεπτικό, καθώς αφαιρούνται από αυτό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές του ίνες, το μαγνήσιο, η βιταμίνη Ε κ.λπ. Αυτό, όμως, δεν το καθιστά επικίνδυνο.

Μύθος #4: τα καρότα βελτιώνουν την όραση

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, μια βιταμίνη η οποία σίγουρα είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, πέραν αυτού, όμως, δεν υπάρχει τίποτα μαγικό σε αυτό το λαχανικό. Το σπανάκι, οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα αποτελούν επίσης καλές πηγές της βιταμίνης, όπως και τα καρότα, τα οποία κάνουν καλό στην όραση, αλλά όχι με την έννοια της βελτίωσής της, όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας. Για να έχετε την υγεία των ματιών σας για όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, έτσι ώστε να λαμβάνετε όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά και να προσέχετε το βάρος σας – η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων, που ενδεχομένως οδηγούν σε φθορά της όρασης.

Μύθος #5: τρώγοντας μετά τις 8 το βράδυ θα παχύνουμε

Αυτό που μας κάνει να παχαίνουμε πρώτα απ’ όλα είναι η υπερβολή στις θερμίδες που καταναλώνουμε κι όχι ποια στιγμή της ημέρας θα τις καταναλώσουμε. Φυσικά και είναι πολλοί αυτοί που το βράδυ έχουν την τάση να το παρακάνουν με το φαγητό, είτε λόγω ανίας ή άλλων συναισθημάτων εκτός πείνας, με αποτέλεσμα οι έξτρα θερμίδες να αποθηκεύονται ως λίπος, αυξάνοντας την περιφέρεια μέσης. Ακόμη, συμβαίνει συχνά αυτοί που τρώνε αργά το βράδυ να ξυπνούν χωρίς να πεινάνε και να μην τρώνε πρωινό, το γεύμα που αποδεδειγμένα μας βοηθά να ελέγξουμε την πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας. Αν, όμως, το βραδινό σας είναι ένα γιαούρτι χωρίς λιπαρά ή μια πράσινη σαλάτα χωρίς σος και άλλα παχυντικά πρόσθετα, το βραδινό φαγητό δεν πρόκειται να μετατρέψει τη ζυγαριά σε εχθρό σας –αντιθέτως μάλιστα θα δώσει «καύσιμο» στο μεταβολισμό για να συνεχίσει να δουλεύει σε σταθερό ρυθμό.

Μύθος #6: η ζάχαρη προκαλεί διαβήτη

Είναι ένοχη από την άποψη ότι αυξάνει το βάρος μας και η παχυσαρκία αποτελεί έναν παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Διαφορετικά, η ζάχαρη δεν οδηγεί σε αυτή την πάθηση, όπως το κάπνισμα οδηγεί στον καρκίνο για παράδειγμα. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι υπάρχουν έρευνες που συνδέουν τη ζάχαρη με τον κίνδυνο του διαβήτη, ανεξαρτήτως του βάρους, ενώ ταυτόχρονα έχει αποδειχτεί από διαφορετική μελέτη ότι ο κίνδυνος διπλασιάζεται από την αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη. Για να είστε απόλυτα ασφαλείς, προσέξτε πρώτα απ’ όλα το βάρος σας, αυξήστε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας (οι οποίες ελέγχουν το σάκχαρο του αίματος) και κρατήστε υπό έλεγχο την κατανάλωση ζάχαρης.

Μύθος #7: τα στρείδια και τα μύδια είναι αφροδισιακά

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που έχουν προσπαθήσει να… αποπλανήσουν το σύντροφό τους με λίγα οστρακοειδή, δυστυχώς, όμως, μάλλον μπήκαν σε περιττούς κόπους και διαδικασίες, αφού οι ερευνητές βρίσκουν πολύ μικρές διασυνδέσεις μεταξύ αυτών και της λίμπιντο. Όπως και στην περίπτωση της σοκολάτας, τρώγοντας οστρακοειδή δεν αυξάνουμε τα επίπεδα της φαινυλεθυλαμίνης του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση δεν γινόμαστε πιο σεξουαλικοί. Υπάρχουν, όμως, όντως κάποια θρεπτικά μικρο-συστατικά στα στρείδια, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος του μηχανισμού που διαθέτουμε για τη σεξουαλική λειτουργία, όπως π.χ. το σελήνιο. Το ιχνοστοιχείο αυτό θα μπορούσε πράγματι να είναι βοηθητικό, αλλά μόνο σε περιπτώσεις όσων έχουν έλλειψη του στοιχείου – πράγμα το οποίο δεν συναντάται συχνά. Αν θέλετε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή, ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή που θα σας δίνει μονίμως ενέργεια, βάλτε την άσκηση στη ζωή σας, διατηρήστε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα και θα δείτε ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να ψάξετε να βρείτε οστρακοειδή για το ρομαντικό δείπνο που θέλετε να παρουσιάσετε.

Μύθος #8: το λεμόνι μπορεί να κάψει το λίπος

Η όξινη γεύση του για πολλούς είναι αρκετή για να τους κάνει να πιστέψουν ότι αν την υποστούν, θα καταφέρουν να «κάψουν» σιγά-σιγά το λίπος στο σώμα τους. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αποδείξεις για την υποθετική λιποδιαλυτική δράση του λεμονιού, ούτε για το αν τονώνει το μεταβολισμό έτσι ώστε να «καίμε» περισσότερο. Αν επιθυμείτε να μπείτε ξανά στο στενό σας παντελόνι ή να βγείτε πιο αξιοπρεπείς στην παραλία, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή με μικρά, τακτικά και υγιεινά γεύματα σε συνδυασμό με σωματική άσκηση – και καταναλώστε τα λεμόνια για τη βιταμίνη C που περιέχουν κι όχι για την αμφίβολη δράση τους κατά του λίπους.