Πώς θα «πείσουμε» τον εαυτό μας να χάσει βάρος;

pos-tha-peisoume-ton-eauto-mas-na-xasei-baros

ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΜΑΙΟΥ 2012

Η σημασία των κινήτρων, κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους, καθώς και οι διαφορετικοί τύποι κινήτρων για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.

Το κίνητρο είναι η δύναμη που μας βοηθά να συνεχίσουμε να προσπαθούμε μέχρι να ολοκληρώσουμε κάτι που έχουμε αναλάβει. Οτιδήποτε έχετε βάλει στόχο να πετύχετε, μπορεί να πετύχει με την υποστήριξη μιας ισχυρής ώθησης κινήτρων.

Η επιδίωξη του στόχου απώλειας βάρους δεν διαφέρει από οποιονδήποτε άλλο από τους στόχους μας. Θα εξετάσουμε τη σημασία των κινήτρων, κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους, καθώς και διαφορετικούς τύπους κινήτρων για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.

Γιατί χρειάζεται κίνητρο;

Το κίνητρο είναι μια πολύ σημαντική πτυχή στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος. Τα μέτρα που λαμβάνουμε για να χάσουμε βάρος και να διατηρήσουμε την απώλεια βάρους, απαιτούν πειθαρχία και κατάλληλη εκπαίδευση του μυαλού. Η βραχυπρόθεσμη πρόοδος είναι μια σημαντική πτυχή της μακροχρόνιας συντήρησης της απώλειας βάρους. Οι κατάλληλες γνώσεις και ο σχεδιασμός, υποστηρίζουν το κίνητρό μας. Απλές ιδέες μπορεί να κάνουν θαύματα για την επίτευξη θετικού αποτελέσματος.

Να είστε λογικοί σε σχέση με τις απαιτήσεις σας από τον εαυτό σας

Πριν κάνετε ένα σχέδιο για να επιτύχετε κάτι, θα πρέπει να είστε 100% σίγουροι γιατί θέλετε να το κάνετε. Αν δεν ξέρετε τους λόγους ή δεν έχετε θέληση, δεν έχει νόημα να ξεκινήσετε. Το να κάνετε κάτι για χάρη κάποιου άλλου, δεν θα έχει αποτέλεσμα, καθώς δε θα έχετε ισχυρά κίνητρα.

Για να μπορέσετε να βρείτε την απάντηση, γράψτε όλους τους λόγους για τους οποίους θέλετε να χάσετε βάρος. Μόλις καταφέρετε να του αποτυπώσετε με σαφήνεια, θα μπορέσετε να προχωρήσετε στο να βρείτε τρόπους να τα καταφέρετε.

Επίσης, μην επιβάλλετε παράλογες απαιτήσεις στον εαυτό σας. Εάν είστε υπέρβαροι και αποφασίσατε να αποκτήσετε σώμα μοντέλου σε 6 μήνες, σίγουρα θα αποτύχετε. Να είστε λοιπόν λογικοί: χάστε βάρος αργά και σταθερά, ώστε να μπορέσετε μετά να το διατηρήσετε. Μόλις τα καταφέρετε, η αποφασιστικότητά σας να χάσετε βάρος, θα γίνει ισχυρότερη.

Το να παραιτηθείτε από όλα όσα σας αρέσει να τρώτε είναι επίσης μια παράλογη απαίτηση. Αντ’ αυτού, μειώστε την κατανάλωση των αγαπημένων σας λιχουδιών (σοκολάτες και παγωτά) και τρώτε πολλά θρεπτικά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά. Όσο περισσότερο μάθετε να προτιμάτε τα φρούτα και τα λαχανικά, τόσο πιο εύκολα θα μειωθεί η λαχτάρα σας για λιπαρές λιχουδιές.

Μην αντιστέκεστε με μεγάλες θυσίες στα φαγητά που σας αρέσουν. Μπορείτε να τα τρώτε, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση του τι τρώτε. Σημειώστε κάπου, κάθε τι που τρώτε σε καθημερινή βάση και αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρείτε το κίνητρο. Θα κατανοήσετε ποια φαγητά σας αρέσουν περισσότερο και κάθε πότε είναι καλό να τα καταναλώνετε.

Επιλέξτε τη γυμναστική που απολαμβάνετε

Υπάρχουν διάφορες ασκήσεις και είδη γυμναστικής, μέσω των οποίων μπορείτε να χάσετε βάρος. Το να κάνετε κάτι που δε σας αρέσει ή που σας το πρότεινε κάποιος άλλο, αργά ή γρήγορα θα σας κάνει να χάσετε το κίνητρό σας. Η αεροβική, η γιόγκα, τα βάρη, το ποδήλατο και ο χορός, είναι μερικές από τις επιλογές που έχετε.

Χρειάζεται επίσης πολλή συγκέντρωση, αφοσίωση και ισχυρό κίνητρο για να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής για απώλεια βάρους. Όταν λοιπόν κάτι σας αρέσει και το έχετε επιλέξει, δε θα είναι αγγαρεία για σας.

Αν πάντως σας φαίνεται δύσκολο να διατηρήσετε το κίνητρό σας, δοκιμάστε μερικές βοηθητικές θεραπείες, όπως η υπνοθεραπεία ή ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός (NLP), τα οποία έχουν θετικά αποτελέσματα στην διατήρηση κινήτρων και την επιτυχία, ακόμη και σε στόχους απώλειας βάρους.

Μερικές ενδιαφέρουσες συμβουλές για να παρακινήσετε τον εαυτό σας

Υπάρχουν πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες ιδέες για να διατηρήσετε κίνητρα στο θέμα της απώλειας βάρους:

• Βρείτε μια παλιά φωτογραφία του εαυτού σας, πριν παχύνετε και κολλήστε την σε ένα μέρος όπου μπορείτε να την βλέπετε κάθε μέρα.

• Στο μπλοκ όπου σημειώνετε το πρόγραμμα της δίαιτάς σας, βάζετε ένα αστεράκι κάθε φορά που καταφέρνετε έναν από τους στόχους σας και μόλις φτάσετε σε ένα ορισμένο αριθμό επιτυχημένων προσπαθειών, κάντε δώρο στον εαυτό σας ένα μασάζ ή αγοράστε ένα ωραίο ρούχο.

• Κάντε παρέα με άτομα που τους αρέσει η γυμναστική και κανονίστε διάφορες δραστηριότητες μαζί τους. Παρακολουθήστε τις αλλαγές και συγκρίνετε τα αποτελέσματα.

• Κάντε γυμναστική στο σπίτι, καθώς βλέπετε τηλεόραση ή κάνετε δουλειές.

• Αλλάξτε χτένισμα και στυλ ρούχων, δεδομένου ότι χάνετε βάρος και αλλάζετε γενικά παρουσιαστικό.

Το υποσυνείδητό μας έχει τη δύναμη να επιτύχει οτιδήποτε. Μόλις το υποσυνείδητό μας πειστεί ότι έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε στο επιθυμητό βάρος μας (χωρίς την παραμικρή αμφιβολία), τότε μπορεί να το πετύχει.