Σε μορφή τζελ το επόμενο ανδρικό αντισυλληπτικό;
Ένας πειραματικός, νέος τύπος ανδρικού αντισυλληπτικού, ένα τζελ που εμποδίζει τη ροή του σπέρματος, δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πιθήκους.
Το Vasalgel δρα ως φυσικό φράγμα όταν εγχέεται μέσα στους σωλήνες που χρησιμοποιούν τα σπερματοζωάρια για να κολυμπήσουν προς το πέος. Η εταιρεία που το κατασκευάζει υποστηρίζει ότι οι διετείς δοκιμές, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Basic and Clinical Andrology, δείχνουν ότι το τζελ λειτουργεί και είναι ασφαλές – τουλάχιστον στα πρωτεύοντα θηλαστικά και ελπίζει να έχει αρκετά στοιχεία για να αρχίσει δοκιμές σε ανθρώπους μέσα σε λίγα χρόνια.
Αν οι δοκιμές λάβουν χρηματοδότηση και πάνε καλά -δύο μεγάλα «αν- θα επιδιώξει να πάρει έγκριση ώστε το προϊόν της να γίνει διαθέσιμο στους άνδρες. Θα είναι το πρώτο νέο είδος ανδρικής αντισύλληψης που θα φτάσει στην αγορά εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτή τη στιγμή, οι άνδρες έχουν δύο βασικές επιλογές για την αντισύλληψη: να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό, το οποίο εγκλωβίζει το σπέρμα ή να κάνουν μια επέμβαση στείρωσης (βαζεκτομή), η οποία να αποκόψει ή να σφραγίσει τους δύο σωλήνες που μεταφέρουν το σπέρμα στο πέος από τους όρχεις.
Το Vasalgel έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τη βαζεκτομή, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματά του θα είναι πιο εύκολο να αντιστραφούν, στην περίπτωση που ο άνδρας αποφασίσει αργότερα ότι θέλει να κάνει παιδιά. Θεωρητικά, μια άλλη ένεση θα διαλύει το τζελ. Αυτό λειτούργησε στις αρχικές δοκιμές σε κουνέλια, αλλά οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αποδείξει ότι το ίδιο μπορεί να γίνει σε πιθήκους ή ανθρώπους.
Η ιδέα πίσω από Vasalgel δεν είναι καινούρια. Ένα άλλο πειραματικό τζελ για τον έλεγχο των γεννήσεων από την πλευρά των ανδρών, το RISUG, λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο και δοκιμάζεται σε άνδρες στην Ινδία. Σε αντίθεση όμως με το RISUG, το Vasalgel δεν έχει σχεδιαστεί για να αδρανοποιεί τα σπερματοζωάρια: απλώς εμποδίζει την πορεία τους, ενώ εξακολουθεί να αφήσει το υπόλοιπο σπέρμα να περνάει, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία.
Και τα δύο τζελ χορηγούνται ενέσιμα, υπό αναισθησία και έχουν σκοπό να προσφέρουν μακράς διάρκειας αντισύλληψη.
Ο Allan Pacey, καθηγητής Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε: «Η μελέτη δείχνει ότι σε ενήλικες αρσενικούς πιθήκους, τουλάχιστον, το τζελ είναι μια αποτελεσματική μορφή αντισύλληψης. Αλλά για να αντικαταστήσει την παραδοσιακή χειρουργική μέθοδο της βαζεκτομής, οι ερευνητές θα πρέπει να δείξουμε ότι η διαδικασία είναι αναστρέψιμη».
Πηγή: iatrikanews