Πρόσφατες διατροφικές ανακαλύψεις που πρέπει να γνωρίζετε

bouturo
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Η αλήθεια όσον αφορά τη διατροφή, όπως θα έχετε καταλάβει αν παρακολουθείτε τις έρευνες, είναι λίγο «θολή». Παρ’ όλ’ αυτά, έχουμε πάρει όλοι κάποια μαθήματα από τις πρόσφατες διατροφικές ανακαλύψεις του τελευταίου έτους. Ας θυμηθούμε τις πιο σημαντικές.

Τη μία μέρα ο καφές είναι βλαβερός και την επόμενη αντιοξειδωτικός. Οι υδατάνθρακες κάποτε ήταν ο απόλυτος εχθρός της διατροφής και της δίαιτας, τώρα (οι καλοί υδατάνθρακες) αποτελούν μέρος της ισορροπημένης διατροφής. Το τι είναι υγιεινό μοιάζει να αλλάζει τακτικά και ο τελευταίος χρόνος, φυσικά, δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Γι’ αυτό ρίχνουμε μια ματιά σε διάφορες σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν και τις ακολουθούμε με την ελπίδα να μην… αναιρεθούν.

Τα κορεσμένα λιπαρά είναι βλαβερά
Όταν επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά τελικά είναι πιο υγιεινά απ’ όσο νομίζαμε, οι λάτρεις του βουτύρου χειροκρότησαν. Όπως αποδεικνύεται, όμως, δεύτερη μελέτη επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνωρίζαμε, ότι τελικά δεν είναι υγιεινά. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal και έδειξε ότι η μειωμένη πρόσληψή τους συνδέεται με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα ακόρεστα λιπαρά, από την άλλη, κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς, γι’ αυτό συνεχίστε να προτιμάτε το κρεμώδες αβοκάντο αντί για βούτυρο.

Κάποια λιπαρά διατηρούν τη σιλουέτα μας
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης έδειξε ότι ο καλός τύπος λιπαρών μπορεί να συμβάλλει στο υγιές βάρος, έπειτα από μελέτη που έγινε σε 7.400 άτομα. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν ελαιόλαδο έχασαν περισσότερο βάρος σε σχέση με αυτούς που μείωσαν τα λιπαρά από τη διατροφή τους.

Η ιαπωνική διατροφή κάνει καλό
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal έδειξε ότι οι Ιάπωνες που ακολουθούν τα πρότυπα διατροφής της χώρας τους, με πολύ ρύζι, λαχανικά, ψάρι, κρέας και προϊόντα σόγιας παρουσιάζουν 15% μικρότερο δείκτη θνητότητας από τους πιο… χαλαρούς συντοπίτες τους που ξεφεύγουν από την ιαπωνική διατροφή.

Τα όσπρια κρατούν τα κιλά μακριά
Χωρίς να καταβάλλουν προσπάθειες αδυνατίσματος, όσοι πρόσθεταν καθημερινά στη διατροφή τους όσπρια (φακές, φασόλια, αρακάς, ρεβίθια) όσο τα ¾ της κούπας για 6 εβδομάδες έχαναν περίπου μισό κιλό, σύμφωνα με δημοσίευση American Journal of Clinical Nutrition

Οι υδατάνθρακες μπορεί να σχετίζονται με κάποιους τύπους καρκίνου
Δεν χρειάζεται να τρομάζετε από τους υδατάνθρακες, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η διατροφή υψηλού γλυκαιμικού δείκτη με πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, που προκαλούν απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος, μπορεί να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων, ακόμη και ανάμεσα σε μη καπνιστές. Τα καλά νέα είναι, βέβαια, ότι θα χρειαζόταν να καταναλώνει κάποιος μεγάλες ποσότητες και τακτικά για να θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο.

Το μέλι είναι… ύπουλο
Το θεωρούσαμε πάντα την ιδανική εναλλακτική αντί για ζάχαρη, αλλά μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition έδειξε ότι το μέλι πυροδοτεί τις ίδιες αντιδράσεις στον οργανισμό με την άσπρη ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, αυξάνοντας το σάκχαρο, την ινσουλίνη, το βάρος, τη χοληστερίνη και την πίεση μετά την κατανάλωσή του.

Τα έντομα είναι υγιεινά
Κι όμως, τα έντομα μάλλον θα αποτελέσουν την επόμενη τάση στη διατροφή. Όταν μια ομάδα ερευνητών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα εξέτασε τη διατροφική αξία των εντόμων, βρήκε ότι προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από μια μπριζόλα. Συγκεκριμένα, οι ακρίδες, οι γρύλοι και τα αλευροσκούληκα φάνηκε να παρουσιάζουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, χαλκό, ψευδάργυρο και μαγνήσιο από ένα κομμάτι μπριζόλας. Συν τοις άλλοις, ο σίδηρός τους είναι καλύτερα απορροφήσιμος από το σίδηρο του κρέατος.