Μήπως η γειτονιά σας, σας... παχαίνει;

mipos-i-geitonia-sas-sas-paxainei-geitonia-sas-sas-paxainei

ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι, πάρκα και πλατείες κοντά στο σπίτι σας; Τελικά η γειτονιά σας, μπορεί να «ευθύνεται» για τα επιπλέον κιλά σας.

Μπορεί να αποδίδετε την αύξηση του σωματικού σας βάρους στην έλλειψη άσκησης, την αδυναμία του χαρακτήρα σας, ή ακόμη στην κακή διατροφή. Μη μας παρεξηγήσετε. Φυσικά και αυτά όλα μετράνε. Αλλά μπορεί να υπάρχει κι ένας ακόμη «ένοχος» για τα κιλά που έχετε πάρει τελευταία: η γειτονιά σας! Είτε μένετε στα προάστια, στο κέντρο της πόλης, ή σε μια αγροτική περιοχή, η γειτονιά σας μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τους στόχους που έχετε βάλει για την απώλεια βάρους.

Ίσως η έλλειψη πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων να σας εμποδίζει να κάνετε γυμναστική, ίσως στην περιοχή σας να μη γίνεται λαϊκή αγορά ή να μην υπάρχουν πολλά καταστήματα με φρέσκα τρόφιμα, αλλά να υπάρχουν αλυσίδες fast food. Σε αυτές και άλλες περιπτώσεις, η γειτονιά σας θα μπορούσε να αποτελεί πρόβλημα που παρεμβαίνει ακόμα και στις καλύτερες προθέσεις απώλειας βάρους.

Ακολουθούν οι μεγαλύτερες «παγίδες» που μπορεί να κρύβει η γειτονιά σας, όσον αφορά στην αύξηση των κιλών σας, αλλά και προτάσεις για να τις ξεπεράσετε.

Πρόβλημα: Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια

Αναγκάζεστε να οδηγείτε όπου κι αν θέλετε να πάτε, επειδή δεν υπάρχουν πεζοδρόμια για να περπατάτε ασφαλείς; Δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τη φυσική σας κατάσταση. Ακόμη κι εκείνοι που έχουν βάλει στόχο να ασκούνται καθημερινά, δυσκολεύονται να το πετύχουν όταν δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και ελεύθεροι χώροι κοντά στο σπίτι τους.

Τα άτομα που μένουν μακριά από πάρκα και χώρους πρασίνου, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν περιττά κιλά, σύμφωνα με μια δανέζικη μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αν θέλετε να πάρετε λίγο καθαρό αέρα και να «κουνηθείτε», τρέξτε ή περπατήστε γύρω από ένα σχολείο, ή βρείτε οποιαδήποτε ασφαλή περιοχή σας το επιτρέπει αυτό (παιδική χαρά, εκκλησία κ.τ.λ). Αν δεν βρείτε κάτι που σας αρέσει, γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο.

Πρόβλημα: Υπάρχουν παντού Fast Food εστιατόρια

Κατευθύνεστε προς το μανάβικο ή τη λαϊκή αγορά και γνωρίζετε ότι θα περάσετε από πέντε εστιατόρια γρήγορου φαγητού, σουβλατζίδικα κ.τ.λ. πριν φτάσετε εκεί. Και τελικά δε μπορείτε να αντισταθείτε στα νόστιμα, αλλά καθόλου υγιεινά και διαιτητικά φαγητά τους.

Η ύπαρξη πολλών φαστ-φουντ σε ακτίνα 2,5 χλμ. από το σπίτι σας, συνδέεται με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματός και με μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Obesity. Η μελέτη ανακάλυψε επίσης ότι οι γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές με περισσότερα μανάβικα και σούπερ μάρκετ, είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ, χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και χαμηλότερα ποσοστά αρτηριακής πίεσης από τις γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές με δυσκολότερη πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Φυσικά δε μπορείτε να σταματήσετε το άνοιγμα ενός fast food στη γειτονιά σας, αλλά μπορείτε να αποφεύγετε να περνάτε από μπροστά του καθώς πηγαίνετε στο σπίτι σας, για να μη μπαίνετε στον πειρασμό. Αν πάντως αποφασίσετε να τρώτε εκεί αρκετές φορές, φροντίστε να κάνετε τις καλύτερες επιλογές: αποφύγετε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τις σάλτσες, τα τηγανητά και προτιμήστε τα ψητά και τις σαλάτες.

Πρόβλημα: Δεν βρίσκετε εύκολα φρέσκες τροφές

Ίσως το πλησιέστερο παντοπωλείο στο σπίτι σας έχει ελάχιστα ή καθόλου φρέσκα τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, κρέατα ή ψάρια και έχετε βαρεθεί να κάνετε σαλάτες που περιέχουν τα ίδια τέσσερα συστατικά. Ή μπορεί ό, τι έχει απομείνει στα ράφια του super market, να είναι πάντα μισοχαλασμένο ή κακής ποιότητας και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να οδηγήσετε άλλη μισή ώρα για να πάτε στο πιο μακρινό super market. H έλλειψη ποιοτικών φρούτων και λαχανικών από τη διατροφή ενός ατόμου, μπορεί να εμποδίσει τη δίαιτά του.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αν το παντοπωλείο της γειτονιάς σας δεν έχει αρκετή ποικιλία φρέσκων προϊόντων, ή θέλετε να έχετε περισσότερες επιλογές, προτείνετέ το στον υπεύθυνο. Το πιο πιθανό είναι να θέλει να ακούσει τη συμβουλή σας, προκειμένου να σας κρατήσει ως πελάτες. Ένας άλλος τρόπος είναι να δημιουργήσετε ένα μικρό «κήπο» σε μια γωνιά του μπαλκονιού σας, όπου θα φυτεύετε τα απαραίτητα.

Πρόβλημα: Δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι

Οι περιοχές όπου υπάρχει μετρό και συγκεντρώνουν μεγαλύτερα πλήθη ανθρώπων, συχνά τείνουν να είναι πιο… υγιεινές από την άποψη ότι είναι οργανωμένες όσον αφορά στη σύνδεση των μέσων μετακίνησης, σε σχέση τουλάχιστον με τις πιο απομακρυσμένες από το κέντρο περιοχές. Αντίθετα, οι περιοχές που σας αναγκάζουν να οδηγείτε για να πάτε στη δουλειά, είναι πιο κακές για τη δίαιτά σας.

Το ποδήλατο είναι μια ιδιαίτερα καλή άσκηση, αλλά δε συνιστάται αν πρόκειται να διακινδυνεύετε τη ζωή και την σωματική σας ακεραιότητα κάθε φορά που πηγαίνετε μια βόλτα. Εάν η περιοχή σας δεν έχει ποδηλατοδρόμους ή ανοιχτούς χώρους για ποδήλατο, το να κάνετε ποδήλατο δίπλα στα αυτοκίνητα, δεν είναι το πιο ασφαλές που μπορείτε να κάνετε.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αν σκοπεύετε να οδηγήσετε το ποδήλατό σας στο δρόμο, αξιολογήστε πόσο ασφαλές μπορεί να είναι αυτό και έχετε στο νου σας ότι πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα ποδήλατα. Οδηγείτε πάντα με κράνος και φως και φοράτε έντονα ρούχα για να είστε περισσότερο ορατοί για τους οδηγούς.

Μπορείτε ίσως να οδηγείτε στα πεζοδρόμια, αν δεν υπάρχουν νόμοι που να το απαγορεύουν, αλλά να θυμάστε ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί απέναντι στους πεζούς και να σταματάτε για να μην τους ενοχλείτε. Μπορείτε επίσης να οδηγείτε το ποδήλατό σας μέχρι τη δουλειά σας ή μέχρι το κοντινό μετρό, αν είναι ασφαλές.

Πρόβλημα: Μένετε σε περιοχή που επιτείνει την αλλεργία σας

Εάν η γειτονιά σας έχει πολύ πράσινο, δέντρα και γρασίδι, τότε είστε σίγουρα τυχεροί, εκτός από την περίοδο των αλλεργιών που ταλαιπωρεί όλο και περισσότερα άτομα και για όλο και μεγαλύτερα διαστήματα. Περιττό να πούμε, ότι όταν τα μάτια και η μύτη τρέχουν και το κεφάλι πονάει, κανείς δεν έχει όρεξη να ασκηθεί σε έναν εξωτερικό χώρο που θα επιδεινώσει τα συμπτώματά του.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αποφύγετε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους τις ημέρες με υψηλά επίπεδα γύρης. Αντ' αυτού, κάντε μερικές ασκήσεις στο σπίτι ή πηγαίνετε για κολύμπι σε μια εσωτερική πισίνα ή τένις σε ένα κλειστό γήπεδο. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το αν υπάρχουν κάποια φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν και φροντίστε να τα πάρετε πριν την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα αλλεργίας. Αν πάντως κάνετε γυμναστική σε εξωτερικό χώρο, προτιμήστε τις απογευματινές ώρες, που τα επίπεδα γύρης είναι χαμηλότερα.

Πρόβλημα: Η γειτονιά σας δεν «κοιμάται» ποτέ

Είτε ζείτε κοντά σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό ή αεροδρόμιο, είτε γαβγίζουν τα σκυλιά των γειτόνων, είτε οι γείτονές σας κάνουν πάρτι κάθε φορά που θέλετε να κοιμηθείτε νωρίς, η ηχορύπανση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον ύπνο σας, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση του σωματικού σας βάρους.

Πέρα από το ότι ο θόρυβος μπορεί να εμποδίσει τις συνιστώμενες 7-8 ώρες ύπνου που προτείνουν οι ειδικοί, μια «φασαριόζικη» γειτονιά μπορεί να αυξήσει επίσης την αρτηριακή σας πίεση και να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό.

Τι μπορείτε να κάνετε: Παραδόξως, δεν είναι ο θόρυβος που μας κρατά σε εγρήγορση, αλλά η ασυνέπεια του ήχου ή η σιωπή που μας αποδιοργανώνει. Έτσι, αν ο σκύλος γάβγιζε όλη μέρα, κάθε μέρα, θα το συνηθίζατε και δε θα είχατε πρόβλημα στον ύπνο σας.

«Δημιουργήστε» λοιπόν έναν μικρό και μόνιμο θόρυβο, όπως ένας ανεμιστήρας οροφής ή ανοίξτε το ράδιο σε χαμηλή ένταση, έτσι ώστε να μη διασπάται η προσοχή σας από άλλους θορύβους.