Πώς να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για μια δίαιτα
Με τα πρώτα μπάνια να βρίσκονται το πολύ 2 μήνες μακριά, πολλοί ίσως αρχίζουν να ξεθάβουν τις παλιές τους δίαιτες με σκοπό να χάσουν μερικά περιττά κιλά πριν δοκιμάσουν το περσινό τους μαγιό. Αν δυσκολεύεστε, όμως, τη σκέψη να την κάνετε και πράξη, δείτε πώς να προετοιμάσετε τον εαυτό σας ώστε να μπει στο πνεύμα και τελικά να τα καταφέρει.
Η δίαιτα είναι δύσκολη υπόθεση, όταν δεν έχετε προετοιμάσει τον εαυτό σας για τη διατροφική αλλαγή στην οποία πρόκειται να τον υποβάλλετε. Όσο κι αν η σωστή δίαιτα δεν σημαίνει μεγάλες στερήσεις, αλλά πιο σωστός σχεδιασμός, και πάλι οι διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο διατροφικό μας μοντέλο είναι αισθητές, σε άλλους περισσότερο, σε άλλους λιγότερο. Προετοιμάστε, λοιπόν, τον εαυτό σας, έτσι ώστε η δίαιτα να βγει ανώδυνα, σωστά και ο στόχος να πλησιάζει όλο και περισσότερο.
Μόδα και Ομορφιά με προτάσεις και tips από τους ειδικούς του στυλ, Πάρτε ιδέες!
Καθορίστε πότε θα επιτρέπετε στον εαυτό σας να «ξεφεύγει»
Πολλές φορές οι δίαιτες δεν πετυχαίνουν, λόγω των αυστηρών περιορισμών, αλλά και της μεγάλης χαλαρότητας. Δώστε το ok στον εαυτό σας να «ξεφεύγει» σε ειδικές περιπτώσεις, αλλά επαναξιολογήστε ποιες είναι αυτές και μη βρίσκετε συνεχώς δικαιολογία, βαφτίζοντας τα πάντα «ειδική περίπτωση». Αν χρησιμοποιούσατε συχνά το φαγητό ως επιβράβευση έπειτα από μια κουραστική ημέρα, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να επιβραβεύετε τον εαυτό σας εκτός του φαγητού, όπως πχ. κάντε μια αγορά, δείτε την αγαπημένη σας ταινία, ζητήστε ένα χαλαρωτικό μασάζ από το σύντροφό σας κ.ο.κ.
Αποσυνδέστε το φαγητό από κάποιες δραστηριότητες
Το φαγητό έχει συχνά μια τελετουργική διάσταση και είναι δύσκολο να αποφύγουμε λιπαρά ή γλυκά σνακ αν τα έχουμε συνδέσει π.χ. με μια σειρά που βλέπουμε στην τηλεόραση ή με μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Προσπαθήστε, για παράδειγμα, να πάτε σινεμά χωρίς αναψυκτικό και με τη μισή ποσότητα ποπ κορν και ξεκινήστε την Κυριακή σας χωρίς γλυκά κουλούρια με τον καφέ. Προσπαθήστε να κάνετε υγιεινές αντικαταστάσεις, όπου γίνεται (π.χ. φρέσκα φρούτα και γιαούρτι στο κυριακάτικο πρωινό, αντί κρουασάν ή ντόνατ) κι αν τελειώνετε την ημέρα σας με κάποια διατροφική απόλαυση, δοκιμάστε να την αντικαταστήσετε με το διάβασμα ενός βιβλίου, με λίγη μουσική ή ό,τι άλλο σας ευχαριστεί.
Μελλοντικά, θα είναι πιο εύκολο για εσάς να παραμείνετε στη δίαιτα που ακολουθείτε, αποκλείοντας τροφές ως «συνήθειες», αντί απλώς να περιορίζετε θερμίδες. Προσπαθήστε να συνειδητοποιείτε τι και γιατί το τρώτε, ακόμη κι αν πρόκειται για μισό κουλουράκι. Μήπως τρώτε από ανία κι όχι από πείνα; Μήπως επειδή έχετε συνηθίσει να τρώτε κάτι γλυκό μετά το φαγητό; Αν ναι, προσπαθήστε να «σπάσετε» τη συνήθεια, έτσι ώστε να σταματήσετε να τρώτε τις λάθος τροφές για τους λάθος λόγους.
Φανταστείτε τον εαυτό σας πιο λεπτό
Δεν πρέπει να βάλετε τον εαυτό σας στο σώμα της Ζιζέλ ή του Κριστιάνο Ρονάλντο για να βρείτε το στόχο σας, ούτε της συναδέλφου στο γραφείου ή της γειτόνισσας. Προσπαθήστε, απλώς, να οραματιστείτε μια πιο λεπτή βερσιόν του εαυτού σας, ούτως ώστε να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα του στόχου σας. Μπορεί ο στόχος να είναι να επιστρέψετε στο βάρος που είχατε πριν 5 χρόνια, οπότε να σας βοηθήσει μια παλιά σας φωτογραφία, ή μπορεί να είναι να χάσετε απλώς 4-5 κιλά. Όπως και να έχει, σκεφτείτε τον εαυτό σας κι όχι κάποιον άλλο, διάσημο ή μη.
Ζητήστε βοήθεια εκ των προτέρων
Κάθε αλλαγή είναι δύσκολη και ενδεχομένως να χρειαστείτε την υποστήριξη φίλων ή οικογένειας. Μιλήστε τους για τους στόχους σας, έτσι ώστε να τους υπολογίζουν όταν σας καλούν κάπου και ρωτήστε τους αν μπορείτε να βασιστείτε πάνω τους όταν αισθάνεστε πιο αδύναμοι. Το ιδανικό, βέβαια, είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό διαιτολόγο διατροφολόγο, ο οποίος θα χαράξει εξατομικευμένη στρατηγική με βάση τις δικές σας ανάγκες και θα σας βοηθήσει τόσο πρακτικά, όσο και ψυχολογικά, ειδικά αν τα κιλά που θέλετε να χάσετε είναι αρκετά.
Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζουμε τον κόσμο και τις ομορφιές του!
Πριν ξεκινήσετε, κάντε μια διαδικτυακή βόλτα σε υγιεινές συνταγές με λίγες θερμίδες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Βρείτε site που σας ταιριάζουν (προτιμώντας site διαιτολόγων) και πάρτε ιδέες από τις συνταγές τους. Εκτός του ότι θα έχετε υλικό για νόστιμα πιάτα, θα καταλάβετε σύντομα ότι δίαιτα δεν σημαίνει στέρηση απολαύσεων, αλλά υγιεινές προσθήκες και αντικαταστάσεις.
Κατά τη διάρκεια της δίαιτας μην ξεχνάτε:
- Να οργανώνετε τα γεύματά σας και να ετοιμάζετε εκ των προτέρων κάποια από τα υλικά, ειδικά στην αρχή της δίαιτας. Όσο πιο οργανωμένα τρώτε, τόσο λιγότερες λιγούρες θα έχετε.
- Να κρατάτε ημερολόγιο, καταγράφοντας ό,τι τρώτε, έτσι ώστε να έχετε μια σαφή εικόνα του πότε ισορροπείτε και πότε παραστρατείτε, για να τη διορθώνετε.
- Να αξιοποιήσετε εφαρμογές που βοηθούν, όπως αυτές που υπολογίζουν θερμίδες, βήματα ή ακόμη και την πρόσληψη νερού.
- Να αλλάζετε συνήθειες, βάζοντας περισσότερο την άσκηση στην καθημερινότητά σας και λιγότερο το… άραγμα στον καναπέ, μπροστά στην τηλεόραση.
- Να τρώτε αργά και συγκεντρωμένα, δίνοντας χρόνο στον εαυτό σας και να απολαύσει το φαγητό, αλλά και να νιώσει τον κορεσμό.