Σελήνιο: σε ποιες τροφές βρίσκεται το πολύτιμο αντικαρκινικό συστατικό;
Η έλλειψή του συνδέεται με διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις, ενώ η επάρκειά του στη διατροφή μας έχει ανεξάντλητα οφέλη. Από ποιες τροφές, όμως, μπορούμε να λάβουμε σελήνιο και τι θα προσφέρουμε στον εαυτό μας καταναλώνοντάς το;
Τα τελευταία χρόνια «κυκλοφορεί» πολύ στα περισσότερα άρθρα και συζητήσεις για την υγεία και τη διατροφή, ενώ έχει συνδεθεί ιδιαιτέρως και με το θυρεοειδή αδένα, αποτελώντας το αντιοξειδωτικό του. Τι είναι, όμως, αυτό το θαυματουργό σελήνιο;
Πρόκειται για ένα απαραίτητο για τον οργανισμό μας ιχνοστοιχείο, το οποίο συναντάμε συνήθως σε φυτά, θαλασσινά και κρεατικά και το χρειαζόμαστε σε μικρές ποσότητες, καθώς αποτελεί αντιοξειδωτικό και απαραίτητο συστατικό διάφορων ενζύμων.
Σε συνεργασία με τη βιταμίνη Ε, τη βιταμίνη C, τη γλουταθειόνη και τη βιταμίνη Β3, το σελήνιο δρα σαν αντιοξειδωτικό εμποδίζοντας τη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, γι’ αυτό και σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου, ενώ έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες.
Ακόμη, το σελήνιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να ευεργετήσει την ανδρική γονιμότητα βελτιώνοντας την κινητικότητα του σπέρματος.
Παρά τα πολλαπλά οφέλη του, όμως, το σελήνιο μπορεί να έχει και τοξική δράση, μόνο αν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες (άνω των 400 μικρογραμμαρίων την ημέρα), προκαλώντας αίσθημα κούρασης, τριχόπτωση, εξανθήματα, γαστρεντερικές διαταραχές και άσπρες κηλίδες στα νύχια.
Για να το λάβετε, λοιπόν, στις απαραίτητες ποσότητες, θα πρέπει να στραφείτε προς τις τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό και να αποφύγετε τις επεξεργασμένες, καθώς η επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του σεληνίου στην τροφή. Ακόμη, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μειώνουν τα επίπεδα σεληνίου του οργανισμού, γι’ αυτό συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το πώς και σε τι ποσότητες χρειάζεται να το λάβετε, ξεκινώντας πάντα από τη διατροφή και από τις παρακάτω ωφέλιμες τροφές.
Φιστίκια: στην κορυφή της λίστας
Τα φιστίκια, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο, παρέχουν υψηλές ποσότητες σεληνίου με περίπου 96 μικρογραμμάρια του ιχνοστοιχείου σε ένα μόνο φιστίκι (ξεπερνώντας τη συνιστώμενη ημερήσια δόση). Προτιμήστε τα σκέτα σαν σνακ και προσέξτε τις υπερβολές.
Συκώτι: απόλυτα θρεπτικό
Πολλοί ίσως δυσκολεύονται στην κατανάλωσή του, ίσως λόγω της έντονης οσμής του, το συκώτι σχεδόν όλων των ζώων, όμως, είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το σελήνιο. Σε όποια μορφή και αν το προτιμήσετε, το αρνίσιο συκώτι συγκεκριμένα περιέχει 116 μικρογραμμάρια σεληνίου σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων
Οστρακοειδή: και αφροδισιακά και υγιεινά
Τα αγαπημένα μας –και διάσημα για τη διασύνδεσή τους με τη λίμπιντο- στρείδια και μύδια, κατέχουν επίσης μια θέση ψηλά στη λίστα των τροφών πλούσιων σε σελήνιο, με μέχρι 154 μικρογραμμάρια σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων όσον αφορά τα στρείδια και 90 μικρογραμμάρια στα 100 γραμμάρια μύδια. Εκτός, όμως, από σελήνιο, τα συγκεκριμένα οστρακοειδή είναι μια εξαιρετική πηγή χαλκού, ψευδαργύρου, σιδήρου και βιταμίνης Β12, γι’ αυτό μην περιμένετε ένα ρομαντικό δείπνο για να τα καταναλώσετε!
Ψάρι: απαραίτητο στη διατροφή μας
Οι ειδικοί το συστήνουν προς κατανάλωση 2 φορές την εβδομάδα, λόγω του ότι είναι μια από τις τροφές που ευεργετούν την καρδιά, μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6 και Β12. Προτιμήστε το σολομό, τις αντσούγιες, τον ξιφία, τη ρέγκα, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο και κάντε τις εναλλαγές σας, έτσι ώστε να τα καταναλώνετε όλα συχνά.
Δημητριακά εμπλουτισμένα σε σελήνιο: για ένα δυνατό πρωινό
Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι το πρωινό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, το οποίο μας χαρίζει ενέργεια για τις επόμενες ώρες και τονώνει το μεταβολισμό. Στο εμπόριο υπάρχουν δημητριακά τα οποία είναι εμπλουτισμένα με σελήνιο και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας σε αυτό, αρκεί να τα προσθέσετε στο πρώτο γεύμα της ημέρας, μαζί με άλλες αγαπημένες σας υγιεινές επιλογές. Αναζητήστε τα, ελέγξτε την περιεκτικότητά τους σε σελήνιο και άλλα θρεπτικά στοιχεία και καταναλώστε τα αναλόγως.
Ηλιόσπορος: ένας σπόρος θαυματουργός
Ένα από τα σνακ που καταναλώναμε πιο συχνά στα παιδικά μας χρόνια, ο ηλιόσπορος, είναι πλούσιος σε βιταμίνη Ε, σίδηρο, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β6, πρωτεΐνη, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό. Τα θρεπτικά του συστατικά, όμως, δεν σταματούν εκεί, αφού ο ηλιόσπορος περιέχει και σελήνιο, φτάνοντας τα 79 μικρογραμμάρια του στοιχείου στα 100 γραμμάρια του ηλιόσπορου.
Μπέικον και χοιρινό: έχουν και τα καλά τους
Μπορεί το μπέικον να είναι πλούσιο σε λίπη και χοληστερίνη, αν, όμως, το καταναλώνετε μια στο τόσο, τότε είναι καλό να γνωρίζετε πως αποτελεί και μια καλή πηγή σεληνίου με 65 μικρογραμμάρια στα 100 γραμμάρια μπέικον. Μια χοιρινή μπριζόλα απαλλαγμένη από τα περιττά λίπη, επίσης, προσφέρει σελήνιο στον οργανισμό με 43 μικρογραμμάρια ανά 100 γραμμάρια του κρέατος. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μπορείτε από ‘δω και πέρα να καταναλώνετε άφοβα μπριζόλες και μπέικον με αφορμή το σελήνιο, απλώς να τα διατηρείτε σε φυσιολογικά επίπεδα στη διατροφή σας, μια φορά την εβδομάδα.
Χαβιάρι: θρεπτικό και παρεξηγημένο
Δεν είναι τόσο ακριβό όσο νομίζουν οι περισσότεροι και αποτελεί μια σημαντική πηγή σιδήρου, πρωτεΐνης και βιταμίνης Β12. Τα 100 γραμμάρια χαβιάρι παρέχουν 65,5 μικρογραμμάρια σεληνίου, συν του ότι δίνει μια διαφορετική χροιά στο διατροφικό σας πρόγραμμα, αφού είναι μια τροφή που δεν καταναλώνετε συχνά. Πειραματιστείτε και δοκιμάστε το.
Θαλασσινά: υγιεινή νοστιμιά με θαλασσινή αύρα
Η εποχή ενδείκνυται για την κατανάλωσή τους και ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι γαρίδες, τα καβούρια και ο αστακός αποτελούν τη μόνιμη…. λιγούρα μας. Αν σταθείτε τυχεροί και βρείτε μια οικονομική και νόστιμη αστακομακαρονάδα φέτος στις διακοπές σας, τότε θυμηθείτε ότι ο αστακός της είναι πλούσιος σε σελήνιο, με 59 μικρογραμμάρια στα 100 γραμμάρια αστακού. Αντίστοιχα, τα καβούρια μας παρέχουν 47,5 μικρογραμμάρια σεληνίου ανά 100 γραμμάρια μερίδας και οι γαρίδες περίπου 40 μικρογραμμάρια σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι οι γαρίδες περιέχουν πολλή χοληστερίνη και καλό είναι να μην καταναλώνονται συχνά.