Τα πιο όμορφα γυναικεία γυμνά στην Τέχνη

boticcelli-venus
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Από την Αφροδίτη του Ουρμπίνο του Τιτσιάνο μέχρι την αισθησιακή Αφροδίτη μπροστά στον καθρέφτη του Βελάσκεθ, το γυναικείο γυμνό, θεϊκό ή θνητό, αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα των καλλιτεχνών όλες τις εποχές μέχρι σήμερα.

Sandro Botticelli – Η γέννηση της Αφροδίτης ( περίπου το 1484)

Ο Botticelli αναβιώνει σε αυτόν τον πίνακα τη γέννηση της θεάς του έρωτα Αφροδίτης. Η έμπνευση του πίνακα αποτελεί μια μυθολογική αφήγηση του Οβίδιου και είναι μια αλληγορία βασισμένη στην αντίληψη της αγάπης ως γενεσιουργού δύναμης.  Είναι σίγουρα επηρεασμένη από τον Πλάτωνα, σύμφωνα με τον οποίο η φυσική ομορφιά μπορεί να οδηγήσει τον νου στην απόλυτη αλήθεια. Η Αφροδίτη του Botticelli δεν είναι ένα σύμβολο του σεξ, αλλά μια διδακτική μορφή που εμπνέει την πνευματικότητα, η ομορφιά της οποίας οδηγεί τον κόσμο.

Diego Velázquez – Η Αφροδίτη μπροστά στον καθρέφτη  (1647-51)

Στις αρχές του 20ού αιώνα, αυτό το γυμνό, τέρπει το βλέμμα, που χάνεται σε τόνους ροζ σάρκας και ασημί και κόκκινων λεπτομερειών. Η Αφροδίτη κοιτάζει τη μορφή της στον καθρέφτη, το είδωλό της είναι θολό και διστακτικό. Τι να σκέφτεται άραγε; Ο Velázquez μας δημιουργεί ερωτήματα. Στήνει μια διαμάχη μεταξύ σώματος και νου, ανάμεσα στην ψυχή και τη σάρκα. Με αυτό τον τρόπο ζωγραφίζει ένα γυμνό, όμορφο αλλά και γεμάτο μηνύματα.

Pablo Picasso – Γυμνό, πράσινα φύλλα και προτομή (1932)

Ο Picasso φαντάζεται τη σύντροφό του σαν ένα όμορφο πλάσμα ροζ χρώματος με μπούκλες, όπως φαίνεται στον πίνακα αυτό. Η γυναίκα εδώ, είναι ένα κομμάτι της φύσης, και ένα στοιχείο απόλαυσης για κάθε άνδρα. Ο ερωτισμός του Πικάσο είναι εμφανής σε κάθε στοιχείο του πίνακα, γεμάτος ειλικρίνεια. Ο συγκεκριμένος πίνακας πωλήθηκε έναντι 106 εκατομμυρίων δολαρίων (81,89 εκατομμύρια ευρώ) στον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη, τον Μάιο του 2012 και είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους πίνακες.

Τιτσιάνο– Η Αφροδίτη του Ουρμπίνο (1536-38)

Ίσως κανείς άλλος ζωγράφος δεν έχει αποδώσει τόσο όμορφα το γυναικείο γυμνό όσο ο Τιτσιάνο. Η γοητευτική Αφροδίτη του είναι μια πανέμορφη μορφή και ο παραλήπτης της εικόνας της γίνεται αμέσως βαθιά πλούσιος σε συναισθήματα και ομορφιά.