Πόσα αστέρια Michelin έχει η Αθήνα φέτος;

makris-athens
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Μόλις ανακοινώθηκαν οι επιλογές του Οδηγού MICHELIN 2024 για την Αθήνα με νέες προσθήκες και ανακατατάξεις.

Η Αθήνα μετρά ξανά τα αστέρια της σήμερα, αφού μόλις ανακοινώθηκαν οι επιλογές του Οδηγού MICHELIN 2024​ για την ελληνική πρωτεύουσα. Ο πιο αστραφτερός οδηγός αναδεικνύει για την Αθήνα συνολικά 36 εστιατόρια, με 7 νέες προσθήκες και κάποιες ανακατατάξεις. Πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα μετράμε πλέον 1 εστιατόριο με 2 Αστέρια, 11 εστιατόρια με 1 Αστέρι, με μία νέα προσθήκη και μια απώλεια.

Το Ένα Αστέρι από πέρυσι διατηρούν τα Botrini’s, CTC Urban Gastronomy, Hervé, Hytra, Patio, Pelagos, Soil, Spondi, The Zillers και Tudor Hall, ενώ η νέα προσθήκη είναι το Makris Athens. Το αστέρι του χάνει φέτος το Varoulko Seaside το οποίο βρίσκεται πλέον στη Main Selection του Οδηγού. Το Delta στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διατηρεί τα Δύο Αστέρια του και φέτος.

Delta Restaurant

Όσον αφορά τα Πράσινα Αστέρια του Οδηγού, την τιμητική διάκριση που αποδεικνύει ότι η γαστρονομική εξέλιξη και η αριστεία συμβαδίζουν χέρι-χέρι με τη δέσμευση στην περιβαλλοντική και οικολογική υπευθυνότητα, τα πράγματα παραμένουν σταθερά, με τα εστιατόρια Delta, Patio και Soil να διατηρούν τη διάκριση. Ο τρόπος με τον οποίο οι chefs προσεγγίζουν τις δημιουργίες τους, επιλέγουν τις πρώτες ύλες και επικοινωνούν τη φιλοσοφία τους στους πελάτες τους ευαισθητοποιεί και επηρεάζει, όχι μόνο τη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Makris Athens

Makris Athens

Το νέο αστέρι της Αθήνας
Πίσω από τον αρχαιολογικό χώρο της Αγοράς, που υπήρξε το επίκεντρο της πολιτικής, εμπορικής και κοινωνικής δραστηριότητας της Αρχαίας Αθήνας, το Makris Athens στεγάζεται σε ένα κτίριο που είναι γεμάτο ιστορία. Η εσωτερική διακόσμηση προσκαλεί τους επισκέπτες να βυθιστούν στη συναρπαστική ιστορία αυτού του τόπου (με ένα γυάλινο δάπεδο που αποκαλύπτει αρχαία αντικείμενα κάτω από το έδαφος), ενώ ο chef Πέτρος Δήμας διευρύνει τα όρια της γαστρονομικής δημιουργίας για να αναδείξει την πλούσια κληρονομιά της ελληνικής κουζίνας. Σε ό,τι αφορά στις πρώτες ύλες, η μερίδα του λέοντος προέρχεται από την ιδιόκτητη φάρμα του chef, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 45 λεπτών από το εστιατόριο, ενισχύοντας την ποιότητα των πιάτων που στολίζουν τα μενού του: Γένεσις, Ουτοπία και Φύσις Vegan.

Nolan

Tα 6 Bib Gourmand εστιατόρια της πόλης
Αυτή η κατηγορία αναδεικνύει τα εστιατόρια που ξεχωρίζουν για την εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής που προσφέρουν. Φέτος, οι επιθεωρητές του Οδηγού MICHELIN έχουν επιλέξει 6 εστιατόρια, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα σε προσιτή τιμή. 

Τo Cerdo Negro 1985, το Fine Mess Smokehouse, το Jerár και το Nolan διατηρούν τις διακρίσεις τους, ενώ υπάρχουν και 2 νέες προσθήκες:

Άκρα: Το ντουέτο του Γιάννη Λουκάκη και του Σπύρου Πεδιαδιτάκη κάνει ένα άλμα και προσφέρει μία ολοκληρωμένη, απολαυστική και χαλαρή εμπειρία για όλες τις αισθήσεις, στο κέντρο της γειτονιάς του Παγκρατίου. Αυτό το εστιατόριο, όπου συναντάς ένα δελεαστικό αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο στην είσοδό του, αποπνέει χαρακτήρα και προσφέρει μία ενδιαφέρουσα επιλογή για μισές μερίδες που αλλάζουν κάθε μέρα.

Pharaoh: Καθώς, αδιαμφισβήτητα, ο κόσμος εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό να βλέπουμε πώς, σε αυτό το εστιατόριο, με το μοντέρνο-βιομηχανικό σχεδιασμό του, ο chef Μανώλης Παπουτσάκης εμπνέεται από τις ελληνικές γαστρονομικές παραδόσεις και εμβαθύνει άφοβα στο γαστρονομικό παρελθόν. Προσπαθεί να αναπαράγει την αυθεντικότητα των περασμένων γεύσεων, επιλέγοντας προσεκτικά υλικά που παρασκευάζει με απλό τρόπο πάνω από ξύλο και κάρβουνο. Αυτή η ενδιαφέρουσα νοοτροπία δεν είναι ασύμβατη με τη σύγχρονη προσέγγιση στην εξυπηρέτηση και την παρουσίαση.

Gallina

Τα 4 νέα εστιατόρια που εντυπωσίασαν τους επιθεωρητές
Πέρα από τα εστιατόρια που τιμώνται με Αστέρια MICHELIN, Πράσινα Αστέρια και Bib Gourmand, οι επιθεωρητές εντυπωσιάστηκαν και από 4 εστιατόρια που κέρδισαν φέτος για πρώτη φορά τη θέση τους στις επιλογές του Οδηγού, χάρη στο υψηλό επίπεδο της κουζίνας τους. Με το Dolli’s, το Esthiō, το Gallina και το Ovio, ο αριθμός των προτεινόμενων εστιατορίων για την Αθήνα το 2024 αυξάνεται στα 18.

Ο Gwendal Poullennec, International Director των Οδηγών MICHELIN, δήλωσε: «Η ελληνική κουζίνα ενσαρκώνει την ψυχή της Μεσογείου και του Αιγαίου, μία γαστρονομική κληρονομιά που γεφυρώνει παραδόσεις και ολόκληρες περιοχές. Σήμερα, αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα από ένα απλό μέσο πολιτιστικής έκφρασης: είναι ένας στρατηγικός καταλύτης της ελληνικής οικονομίας και μέσο διεθνούς επιρροής. Εκεί που διασταυρώνονται ο τουρισμός και η γαστρονομία, η Ελλάδα αξιοποιεί την ικανότητά της να συνδυάζει τη δημιουργικότητα με την αυθεντικότητα. Οι επιθεωρητές μας εντυπωσιάστηκαν από τις προσπάθειες ενός ολόκληρου τομέα της οικονομίας που βελτιώνει την ελκυστικότητα της χώρας στο παγκόσμιο στερέωμα, αναδεικνύοντας τη γαστρονομία σε ακρογωνιαίο λίθο της δύναμης και της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδας».

Ο Οδηγός MICHELIN 2024 για την Αθήνα, με μία ματιά:

  • Δύο Αστέρια: 1 εστιατόριο
  • Ένα Αστέρι: 11 εστιατόρια (1 νέο)
  • Πράσινο Αστέρι: 3 εστιατόρια
  • Bib Gourmand: 6 εστιατόρια (2 νέα)
  • Προτεινόμενα: 18 εστιατόρια (4 νέα)

Δείτε την πλήρη λίστα του οδηγού εδώ. 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]